Tato práce se zabývá vlivem přídavku tuku z jedlého hmyzu do vlasové kosmetiky na me-chanické vlastnosti vlasu. Byla připravena vlasová maska s přídavkem tuku z jedlého hmy-zu a ta byla otestována na skupině probandů. Po aplikaci vlasové masky byly otestovány mechanické vlastnosti vlasu.
Anotace v angličtině
This work is due to the addition of edible insect fat to hair cosmetics on the hair's mechani-cal properties. Hair mask was prepared with the addition of fat from edible insects and otta was based on probands. After applying the hair masks, the mechanical properties of the hair were tested.
Klíčová slova
vlasová maska, mechanické vlastnosti vlasu, jedlý hmyz v kosmetice
Klíčová slova v angličtině
hair mask, mechanical properties of hair, edible insects in cosmetics
Rozsah průvodní práce
41 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Tato práce se zabývá vlivem přídavku tuku z jedlého hmyzu do vlasové kosmetiky na me-chanické vlastnosti vlasu. Byla připravena vlasová maska s přídavkem tuku z jedlého hmy-zu a ta byla otestována na skupině probandů. Po aplikaci vlasové masky byly otestovány mechanické vlastnosti vlasu.
Anotace v angličtině
This work is due to the addition of edible insect fat to hair cosmetics on the hair's mechani-cal properties. Hair mask was prepared with the addition of fat from edible insects and otta was based on probands. After applying the hair masks, the mechanical properties of the hair were tested.
Klíčová slova
vlasová maska, mechanické vlastnosti vlasu, jedlý hmyz v kosmetice
Klíčová slova v angličtině
hair mask, mechanical properties of hair, edible insects in cosmetics
Zásady pro vypracování
1. Vypracujte literární rešerši na zadané téma.
2. Navrhněte vhodné koncentrace aktivní látky v masce na vlasy a připravte vlasovou masku podle receptury.
3. Navrhněte a realizujte experiment pro zjištění vlivu aktivní látky na mechanické vlastnosti vlasu.
4. Proveďte zhodnocení výsledků experimentu
Zásady pro vypracování
1. Vypracujte literární rešerši na zadané téma.
2. Navrhněte vhodné koncentrace aktivní látky v masce na vlasy a připravte vlasovou masku podle receptury.
3. Navrhněte a realizujte experiment pro zjištění vlivu aktivní látky na mechanické vlastnosti vlasu.
4. Proveďte zhodnocení výsledků experimentu
Seznam doporučené literatury
BOUILLON, C., WILKINSON, J. Science of Hair Care. 2nd ed. London: Taylor, 2005, ISBN 0-203-02722-1.
ROBBINS, C. R., Chemical and Physical Behavior of Human Hair, 5th ed. Berlin: Springer Science & Business Media, 2012 ISBN 9783642256110
ADÁMKOVÁ, A., KOUŘIMSKÁ, L., BORKOVCOVÁ, M., KULMA, M., MLČEK, J. Nutritional valuse of edible coleoptera (Tenebrio molitor, Zophobas morio and Alphitobius diaperinus) reared reared in the Czech Republic. Potravinarstvo, 2016, 10(1), 663-671, ISSN 13370960.
Seznam doporučené literatury
BOUILLON, C., WILKINSON, J. Science of Hair Care. 2nd ed. London: Taylor, 2005, ISBN 0-203-02722-1.
ROBBINS, C. R., Chemical and Physical Behavior of Human Hair, 5th ed. Berlin: Springer Science & Business Media, 2012 ISBN 9783642256110
ADÁMKOVÁ, A., KOUŘIMSKÁ, L., BORKOVCOVÁ, M., KULMA, M., MLČEK, J. Nutritional valuse of edible coleoptera (Tenebrio molitor, Zophobas morio and Alphitobius diaperinus) reared reared in the Czech Republic. Potravinarstvo, 2016, 10(1), 663-671, ISSN 13370960.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: C - dobře, hodnocení oponenta: C - dobře). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta a vedoucího: doc. Ing. Jiří Mlček, Ph.D - 1. Jsou známy i jiné příklady využití jedlého hmyzu do kosmetiky, mimo Vaši práci? 2. Byla by použitelná i jiná složka z jedlého hmyzu pro kosmetiku kromě tuku? 3. Doporučila byste i jiné vývojové stádium jedlého hmyzu pro kosmetiku kromě larválního? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ
Poté byla vedena diskuze o diplomové práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy: doc. Ing. Marián Lehocký, Ph.D. - Kolik dkg hmyzu potřebujete na 1 g tuku? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ doc. Ing. Věra Kašpárková, CSc. - Lipidové složení. ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ Ing. Jiří Krejčí, CSc. - Proběhly kontrolní experimenty? ZODPOVĚZEN ZCELA