Teoretická část diplomové práce se zabývá systémy, které jsou vhodné pro enkapsulaci aktivních látek. Jedná se především o micely, liposomy a polymerní micely. Dále jsou charakterizovány vybrané polymerní nosiče a aktivní látky aplikovatelné pro enkapsulaci.
V rámci experimentální části byly připraveny polymerní vzorky na bázi chitosan/zein/surfaktant s obsahem aktivních látek tokoferol anebo thymol. Následně byly u těchto systémů sledovány fyzikálně-chemické vlastnosti, jako je povrchové napětí, velikost částic, zeta potenciál a v neposlední řadě byl stanoven enkapsulační účinek v závislosti na různém zastoupení polymerů ve směsi.
Annotation in English
The theoretical part of the thesis deals with systems that are suitable for encapsulation of active substances, especially micelles, liposomes and polymeric micelles. Selected polymeric carriers and active substances applicable for encapsulation were characterized.
In the experimental part polymer samples based on chitosan/zein/surfactant with tocopherol and/or thymol were prepared. Their physico-chemical properties were monitored, such as surface tension, zeta potential, and particle size. Moreover, the encapsulation efficiency was determined with regard to various ratios of polymers in the mixture.
Teoretická část diplomové práce se zabývá systémy, které jsou vhodné pro enkapsulaci aktivních látek. Jedná se především o micely, liposomy a polymerní micely. Dále jsou charakterizovány vybrané polymerní nosiče a aktivní látky aplikovatelné pro enkapsulaci.
V rámci experimentální části byly připraveny polymerní vzorky na bázi chitosan/zein/surfaktant s obsahem aktivních látek tokoferol anebo thymol. Následně byly u těchto systémů sledovány fyzikálně-chemické vlastnosti, jako je povrchové napětí, velikost částic, zeta potenciál a v neposlední řadě byl stanoven enkapsulační účinek v závislosti na různém zastoupení polymerů ve směsi.
Annotation in English
The theoretical part of the thesis deals with systems that are suitable for encapsulation of active substances, especially micelles, liposomes and polymeric micelles. Selected polymeric carriers and active substances applicable for encapsulation were characterized.
In the experimental part polymer samples based on chitosan/zein/surfactant with tocopherol and/or thymol were prepared. Their physico-chemical properties were monitored, such as surface tension, zeta potential, and particle size. Moreover, the encapsulation efficiency was determined with regard to various ratios of polymers in the mixture.
Inkorporace aktivních látek do vhodných nosičů (enkapsulace do micel, lipozomů, mikročástic?).
Polymer/surfaktant interakce.
Aktivní látky vhodné pro enkapsulaci (esenciální oleje, vitamíny?).
Praktická část:
Studium agregačního chování vybraných surfaktantů.
Příprava systémů polymer/surfaktant s obsahem aktivních látek.
Charakterizace připravených systémů (tenziometrie, viskozimetrie, velikost částic,?.).
Diskuze dosažených výsledků a závěry.
Research Plan
Teoretická část:
Inkorporace aktivních látek do vhodných nosičů (enkapsulace do micel, lipozomů, mikročástic?).
Polymer/surfaktant interakce.
Aktivní látky vhodné pro enkapsulaci (esenciální oleje, vitamíny?).
Praktická část:
Studium agregačního chování vybraných surfaktantů.
Příprava systémů polymer/surfaktant s obsahem aktivních látek.
Charakterizace připravených systémů (tenziometrie, viskozimetrie, velikost částic,?.).
Diskuze dosažených výsledků a závěry.
Recommended resources
[1] LAKKIS, J. M. Encapsulation and Controlled Release technologies in Food Systems, UK, John Wiley & Sons, Inc., 2016, ISBN 9781118733523.
[2] KRONBERG, B. Surface Chemistry of Surfactants and Polymers (str. 197), UK, John Wiley & Sons, Inc., 2016, ISBN 978-1-119-96124-6.
[3] THORMAR, H. Lipids and Essential Oils as Antimicrobial Agents, UK, John Wiley & Sons, Inc., 2011, ISBN 978-0-470-74178-8.
[3] MYERS, D. Surfactant Science and Technology. New Jersey, John Wiley & Sons, Inc., 2006, ISBN 978-0-471-68024-6.
Recommended resources
[1] LAKKIS, J. M. Encapsulation and Controlled Release technologies in Food Systems, UK, John Wiley & Sons, Inc., 2016, ISBN 9781118733523.
[2] KRONBERG, B. Surface Chemistry of Surfactants and Polymers (str. 197), UK, John Wiley & Sons, Inc., 2016, ISBN 978-1-119-96124-6.
[3] THORMAR, H. Lipids and Essential Oils as Antimicrobial Agents, UK, John Wiley & Sons, Inc., 2011, ISBN 978-0-470-74178-8.
[3] MYERS, D. Surfactant Science and Technology. New Jersey, John Wiley & Sons, Inc., 2006, ISBN 978-0-471-68024-6.
Enclosed appendices
1 CD ROM.
Appendices bound in thesis
graphs, tables
Taken from the library
No
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
Student představil komisi výsledky své diplomové práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A - výborně, hodnocení oponenta: B - velmi dobře). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta a vedoucího: Ing. Lucie Pinďáková - 1. Proč jste do systému zvolili právě surfaktant Tween 20?
2. Mohla byste vysvětlit tab. 5 ze str. 42 (tzn. výpočet % chitosanu ve směsi, celkový objem vzorků, koncentrace aktivní látky a surfaktantu)?
3. Jaká byla dlouhodobá stabilita poměru 5:1, který není v kapitole 7.4 zmíněn? ZODPOVĚZEN ZCELA
Poté byla vedena diskuze o diplomové práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy: doc. RNDr. Iva Burešová, Ph.D. - Obsahuje kukuřice lepek? ZODPOVĚZEN ZCELA. doc. Ing. Věra Kašpárková, CSc. - Proč je zeta potenciál u vašich vzorků kladný? Proč zeta potenciál měříme? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ. doc. Ing. Marián Lehocký, Ph.D. - Z jakého důvodu byl použit chitosan o střední molekulové hmotnosti? Jakým způsobem se připravuje chitosan? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ