Bakalářská se zabývá vedlejšími živočišnými produkty, konkrétně kostním separátem získaným pří strojním opracováním kuřecího masa. Teoretická část se zaměřuje na produkci a spotřebu masa ve světě, dále na zpracování drůbeže, legislativu týkající se zpracování vedlejších živočišných produktů a možnosti zužitkování bílkovinných odpadů. Dále se věnuje kolagenu a výrobě želatin. Praktická část je zaměřena na zisk želatiny extrakcí z enzymově opracovaných kostí ze separace masa a posouzení jednotlivých vlivů na vlastnosti získané želatiny. Povedlo se dosáhnout pevnosti gelu v rozmezí od 87 do 357Bloom. Tento i další výsledky jsou statisticky zpracovány a jsou navrženy optimální podmínky zpracování kostí ze separace masa na želatinu.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with animal by-products, namely mechanically deboned meat. The theoretical part focuses on meat production and consumption in the world, poultry processing, the legislation concerning animal products processing and the possibilities of protein waste utilization. It also deals with collagen and gelatine production. The practical part is focused on the production of gelatine by enzymatic treatment of bones from meat separation and the assessment of individual effects on properties of gelatine obtained. Gel strength was achieved from 87 to 357Bloom. Measured results are statistically processed and optimal conditions of bone processing from meat separation to gelatine are proposed.
Klíčová slova
kostní separát, vedlejší živočišné produkty, kolagen, želatina, enzymové opracování, extrakce
Bakalářská se zabývá vedlejšími živočišnými produkty, konkrétně kostním separátem získaným pří strojním opracováním kuřecího masa. Teoretická část se zaměřuje na produkci a spotřebu masa ve světě, dále na zpracování drůbeže, legislativu týkající se zpracování vedlejších živočišných produktů a možnosti zužitkování bílkovinných odpadů. Dále se věnuje kolagenu a výrobě želatin. Praktická část je zaměřena na zisk želatiny extrakcí z enzymově opracovaných kostí ze separace masa a posouzení jednotlivých vlivů na vlastnosti získané želatiny. Povedlo se dosáhnout pevnosti gelu v rozmezí od 87 do 357Bloom. Tento i další výsledky jsou statisticky zpracovány a jsou navrženy optimální podmínky zpracování kostí ze separace masa na želatinu.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with animal by-products, namely mechanically deboned meat. The theoretical part focuses on meat production and consumption in the world, poultry processing, the legislation concerning animal products processing and the possibilities of protein waste utilization. It also deals with collagen and gelatine production. The practical part is focused on the production of gelatine by enzymatic treatment of bones from meat separation and the assessment of individual effects on properties of gelatine obtained. Gel strength was achieved from 87 to 357Bloom. Measured results are statistically processed and optimal conditions of bone processing from meat separation to gelatine are proposed.
Klíčová slova
kostní separát, vedlejší živočišné produkty, kolagen, želatina, enzymové opracování, extrakce
1. V teoretické části zhodnoťte současný stav řešené problematiky v oblasti výskytu a zpracování pevných a kapalných vedlejších produktů z jatečných provozů a z bourárenského zpracování masa.
2. V praktické části navrhněte zužitkování bílkovinných odpadů z bourárenského zpracování kuřecího masa na kolagenní produkty; studujte vliv vybraných technologických podmínek na účinnost procesu a charakterisujte připravené produkty.
3. Výsledky zpracujte tabelárně, graficky, proveďte diskusi a konfrontaci s dostupnými literárními zdroji.
4. Zhodnoťte význam práce a výsledků pro praxi.
Zásady pro vypracování
1. V teoretické části zhodnoťte současný stav řešené problematiky v oblasti výskytu a zpracování pevných a kapalných vedlejších produktů z jatečných provozů a z bourárenského zpracování masa.
2. V praktické části navrhněte zužitkování bílkovinných odpadů z bourárenského zpracování kuřecího masa na kolagenní produkty; studujte vliv vybraných technologických podmínek na účinnost procesu a charakterisujte připravené produkty.
3. Výsledky zpracujte tabelárně, graficky, proveďte diskusi a konfrontaci s dostupnými literárními zdroji.
4. Zhodnoťte význam práce a výsledků pro praxi.
Seznam doporučené literatury
R. Schrieber, H. Gareis: Gelatine Handbook: Theory and Industrial Practice. Weinheim: Wiley-VCH Verlag, 2007.
H.W. Ockerman, C.L. Hansen: Animal By-Product processing & Utilization. CRC Press: Boca Raton, 2000.
Seznam doporučené literatury
R. Schrieber, H. Gareis: Gelatine Handbook: Theory and Industrial Practice. Weinheim: Wiley-VCH Verlag, 2007.
H.W. Ockerman, C.L. Hansen: Animal By-Product processing & Utilization. CRC Press: Boca Raton, 2000.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A - výborně, hodnocení oponenta: A - výborně). Student pak zcela zodpověděl dotazy oponenta, a následně byly ostatními členy komise položeny následující otázky:
Doc. Ing. Roman Čermák, Ph.D.: Jak by bylo možné využít zbytek po odstranění kolagenu?
Student otázku zodpověděl zcela.
Ing. Lenka Gajzlerová, Ph. D.: Vysvětlete jednotku pevnosti gelu Bloom.