Tato práce se zabývá využitím Ramanovy spektroskopie pro stanovení kvalitativních parametrů syrovátky. První část je zaměřena na popis syrovátky, její chemické složení, základní rozdělení dle způsobu získávání, technologii získávání a praktické použití syrovátky v potravinářství. Dále je stručně charakterizována Ramanova spektroskopie, její historie, obecný princip a techniky zesílení. Na závěr se práce zabývá interpretací spekter se zaměřením na bílkoviny syrovátky a také laktózu.
Annotation in English
This thesis is focused on application of Raman spectroscopy to determine the qualitative parameters of whey. First part describes the chemical composition of whey, the methods of processing and the practical use of whey in the food industry. Second part is focused on the Raman spectroscopy, the history, the general principle and the technology of increase. Finally, the work explains the interpretation of spectra with a focus on whey proteins and lactose.
Tato práce se zabývá využitím Ramanovy spektroskopie pro stanovení kvalitativních parametrů syrovátky. První část je zaměřena na popis syrovátky, její chemické složení, základní rozdělení dle způsobu získávání, technologii získávání a praktické použití syrovátky v potravinářství. Dále je stručně charakterizována Ramanova spektroskopie, její historie, obecný princip a techniky zesílení. Na závěr se práce zabývá interpretací spekter se zaměřením na bílkoviny syrovátky a také laktózu.
Annotation in English
This thesis is focused on application of Raman spectroscopy to determine the qualitative parameters of whey. First part describes the chemical composition of whey, the methods of processing and the practical use of whey in the food industry. Second part is focused on the Raman spectroscopy, the history, the general principle and the technology of increase. Finally, the work explains the interpretation of spectra with a focus on whey proteins and lactose.
1. Syrovátka - chemické složení, technologie získávání, významné technologické parametry.
2. Možnosti použití syrovátky v potravinářství.
3. Základní princip Ramanovy spektroskopie.
4. Využití Ramanovy spektroskopie pro stanovení jednotlivých složek syrovátky.
Research Plan
1. Syrovátka - chemické složení, technologie získávání, významné technologické parametry.
2. Možnosti použití syrovátky v potravinářství.
3. Základní princip Ramanovy spektroskopie.
4. Využití Ramanovy spektroskopie pro stanovení jednotlivých složek syrovátky.
Recommended resources
[1] FOX, P. F., McSWEENEY, P.L.H. Dairy Chemistry and Biochemistry. Blackie Academic and Professional, 1998, 478 p.
[2] SMITH, Ewen a Geoffrey DENT. Modern Raman spectroscopy: a practical approach. Chichester: John Wiley, 2005, 210 p.
[3] SUKOVÁ Dagmar. Syrovátka v potravinářství. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 2006. s 60. ISBN 80-7271-173-3.
[4] LI-CHAN, E. C. Y. Vibrational spectroscopy applied to the study of milk proteins. Le Lait,INRA Editions, 2007, 87 (4-5), 443-458.
[5] ALVES DA ROCHA, R., PAIVA, I. M., ANJOS, V., FURTADO, M. A. M. a M. J. V. BELL. Quantification of whey in fluid milk using confocal Raman microscopy and artificial neural network. Journal of Dairy Science, 2015, 98 (6), 3559-3567.
Recommended resources
[1] FOX, P. F., McSWEENEY, P.L.H. Dairy Chemistry and Biochemistry. Blackie Academic and Professional, 1998, 478 p.
[2] SMITH, Ewen a Geoffrey DENT. Modern Raman spectroscopy: a practical approach. Chichester: John Wiley, 2005, 210 p.
[3] SUKOVÁ Dagmar. Syrovátka v potravinářství. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 2006. s 60. ISBN 80-7271-173-3.
[4] LI-CHAN, E. C. Y. Vibrational spectroscopy applied to the study of milk proteins. Le Lait,INRA Editions, 2007, 87 (4-5), 443-458.
[5] ALVES DA ROCHA, R., PAIVA, I. M., ANJOS, V., FURTADO, M. A. M. a M. J. V. BELL. Quantification of whey in fluid milk using confocal Raman microscopy and artificial neural network. Journal of Dairy Science, 2015, 98 (6), 3559-3567.
Enclosed appendices
-
Appendices bound in thesis
illustrations, graphs, tables
Taken from the library
No
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
Studentka představila komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: B - velmi dobře, hodnocení oponenta: B - velmi dobře). V rámci obhajoby byly studentce položeny následující dotazy:
prof. Ing. Roman Čermák, Ph.D. - Jaký je rozdíl mezi Ramanovou spektroskopií a Infračervenou spektroskopií? (ZODPOVĚZENO ČÁSTEČNĚ).
prof. Ing. Roman Čermák, Ph.D. - Jaké jsou zdroje elektromagnetického záření? (ZODPOVĚZENO ČÁSTEČNĚ).