Cílem bakalářské práce bylo vytvořit rešerši na téma využití bakterií rodu Lactobacillus v potravinářství. Bakterie rodu Lactobacillus jsou využívány především ve fermentovaných výrobcích. Jsou součástí čistých mlékárenských kultur a jsou využívány pro výrobu celé řady mléčných výrobků. Jsou přirozenou součástí lidského těla, proto mají také medicínské využití jako probiotika. Bakterie Lactobacillus mohou produkovat antimikrobiální látky, čehož je využíváno jak v potravinářství, tak i v medicíně.
Anotace v angličtině
The bachalor thesis is focused on creating a research about the use of bacteria of the genus Lactobacillus in food industry. Lactobacillus bacteria are mainly used in fermented products. They are used in dairy cultures, which are used to produce a wide range of dairy products. They are a natural part of a human body, so they have a medical use as probiotics. Lactobacillus bacteria can produce antimicrobials, which is used in both food and medicine.
Cílem bakalářské práce bylo vytvořit rešerši na téma využití bakterií rodu Lactobacillus v potravinářství. Bakterie rodu Lactobacillus jsou využívány především ve fermentovaných výrobcích. Jsou součástí čistých mlékárenských kultur a jsou využívány pro výrobu celé řady mléčných výrobků. Jsou přirozenou součástí lidského těla, proto mají také medicínské využití jako probiotika. Bakterie Lactobacillus mohou produkovat antimikrobiální látky, čehož je využíváno jak v potravinářství, tak i v medicíně.
Anotace v angličtině
The bachalor thesis is focused on creating a research about the use of bacteria of the genus Lactobacillus in food industry. Lactobacillus bacteria are mainly used in fermented products. They are used in dairy cultures, which are used to produce a wide range of dairy products. They are a natural part of a human body, so they have a medical use as probiotics. Lactobacillus bacteria can produce antimicrobials, which is used in both food and medicine.
[1] ŠILHÁNKOVÁ L., Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology, Praha, Academia (2008), ISBN 978-80-200-1703-1.
[2] MOZZI, F., RAYA, R. R.,VIGNOLO, M. Biotechnology of lactic acid bacteria: novel applications. Second edition. Chichester, UK: Wiley Blackwell, 2016, 1 online zdroj (xvii, 374 stran). ISBN 9781118868386.
[3] NĚMEC, M., MATOULKOVÁ, D. Základy obecné mikrobiologie. Brno: Masarykova univerzita, 2015, 255 s. ISBN 978-80-210-7923-6.
[4] DEMNEROVÁ, K. a kol. Laboratoř mikrobiologického zkoumání potravin. Vydání první. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, 2016. ISBN 978-80-7080-957-0.
[5] KADLEC, P., MELZOCH, K., VOLDŘICH, M. Co byste měli vědět o výrobě potravin?: technologie potravin. Ostrava, 2009. ISBN 978-80-7418-051-4.
Seznam doporučené literatury
[1] ŠILHÁNKOVÁ L., Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology, Praha, Academia (2008), ISBN 978-80-200-1703-1.
[2] MOZZI, F., RAYA, R. R.,VIGNOLO, M. Biotechnology of lactic acid bacteria: novel applications. Second edition. Chichester, UK: Wiley Blackwell, 2016, 1 online zdroj (xvii, 374 stran). ISBN 9781118868386.
[3] NĚMEC, M., MATOULKOVÁ, D. Základy obecné mikrobiologie. Brno: Masarykova univerzita, 2015, 255 s. ISBN 978-80-210-7923-6.
[4] DEMNEROVÁ, K. a kol. Laboratoř mikrobiologického zkoumání potravin. Vydání první. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, 2016. ISBN 978-80-7080-957-0.
[5] KADLEC, P., MELZOCH, K., VOLDŘICH, M. Co byste měli vědět o výrobě potravin?: technologie potravin. Ostrava, 2009. ISBN 978-80-7418-051-4.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: C - dobře, hodnocení oponenta: C - dobře). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta:
Ing. Zita Bastlová:
1. Znáte nějaké fermentované ovoce? ZODPOVĚZEN ZCELA
Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
doc. Ing. Stanislav Kafka, CSc. - Uvádíte, že druhy rodu Lactobacillus jsou aerobní, anaerobní, fakultativně anaerobní, mikroaerofilní. Je to dáno příslušností k danému druhu nebo přizpůsobivostí daného rodu jako celku?
Mgr. Martina Bučková, Ph.D. - Má forma doplňků stravy s probiotickými bakteriemi vliv na využitelnost a tedy účinek na organizmus? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ
doc. RNDr. Leona Buňková, Ph.D. - Věděla byste jaké laktobacily se využívají při výrobě fermentovaných masných výrobků? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ
doc. Ing. Vendula Pachlová, Ph.D. - Vaše práce je zaměřena na využití rodu Lactobacillus, ale protektivní kultury máte zmíněny jen úzce, můžete tedy vyjmenovat některé další druhy rodu Lacotbacillus, které mají protektivní účinky? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího diplomové práce, prokázala, že danou problematiku ovládá v potřebném rozsahu a souvislostech. Na otázky komise odpovídala věcně, správně, ale méně pohotově.