Teoretická část diplomové práce zahrnuje výrobu zeleného čaje s bližším zaměřením na čaj matcha, dále uvádí chemické složení se zaměřením na obsah minerálních prvků. Praktická část je zaměřena na stanovení obsahu minerálních prvků v čajích matcha a jejich jednotlivých výluzích pomocí metody ICP-MS a spektofotometrické stanovení fosforu. Čaj matcha je bohatý zejména na prvky na Mn, Cu, Mg, P.
Anotace v angličtině
The theoretical part of the thesis includes the production of green tea with a closer focus on matcha tea, followed by the chemical composition focusing on the content of mineral elements. The practical part is focused on determination of mineral elements content in matcha teas and their individual extracts by the ICP-MS method and spectrophotometric determination of phosphorus. The green tea is rich in Mn, Cu. Mg, P.
matcha, green tea, mineral elements, ICP-MS, spectophotometry
Rozsah průvodní práce
90 s. (17 169 znaků).
Jazyk
CZ
Anotace
Teoretická část diplomové práce zahrnuje výrobu zeleného čaje s bližším zaměřením na čaj matcha, dále uvádí chemické složení se zaměřením na obsah minerálních prvků. Praktická část je zaměřena na stanovení obsahu minerálních prvků v čajích matcha a jejich jednotlivých výluzích pomocí metody ICP-MS a spektofotometrické stanovení fosforu. Čaj matcha je bohatý zejména na prvky na Mn, Cu, Mg, P.
Anotace v angličtině
The theoretical part of the thesis includes the production of green tea with a closer focus on matcha tea, followed by the chemical composition focusing on the content of mineral elements. The practical part is focused on determination of mineral elements content in matcha teas and their individual extracts by the ICP-MS method and spectrophotometric determination of phosphorus. The green tea is rich in Mn, Cu. Mg, P.
matcha, green tea, mineral elements, ICP-MS, spectophotometry
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Popsat chemické složení čajů s podrobnějším zaměřením na obsah minerálních prvků.
II. Praktická část
Stanovení obsahu minerálních prvků v matcha čajích a v jejich výluzích.
Zpracování dat, diskuze, závěr.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Popsat chemické složení čajů s podrobnějším zaměřením na obsah minerálních prvků.
II. Praktická část
Stanovení obsahu minerálních prvků v matcha čajích a v jejich výluzích.
Zpracování dat, diskuze, závěr.
Seznam doporučené literatury
[1] COPPOCK, Robert W. a Margitta DZIWENKA. Green Tea Extract. Nutraceuticals [online]. Elsevier, 2016, 2016, s. 633-652 [cit. 2018-11-23]. DOI: 10.1016/B978-0-12-802147-7.00046-2. ISBN 9780128021477. Dostupné z: https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/B9780128021477000462.
[2] AHMED, Selena a John Richard STEPP. Green Tea. Tea in Health and Disease Prevention [online]. Elsevier, 2013, 2013, s. 19-31 [cit. 2018-11-23]. DOI: 10.1016/B978-0-12-384937-3.00002-1. ISBN 9780123849373. Dostupné z: https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/B9780123849373000021.
[3] NOOKABKAEW, Sumontha, Nuchanart RANGKADILOK a Jutamaad SATAYAVIVAD. Determination of Trace Elements in Herbal Tea Products and Their Infusions Consumed in Thailand. Journal of Agricultural and Food Chemistry [online]. 2006, 54(18), 6939-6944 [cit. 2019-03-01]. DOI: 10.1021/jf060571w. ISSN 0021-8561. Dostupné z: https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jf060571w.
[4] MILANI, Raquel F., Marcelo A. MORGANO a Solange CADORE. Trace elements in Camellia sinensis marketed in southeastern Brazil: Extraction from tea leaves to beverages and dietary exposure. LWT - Food Science and Technology [online]. 2016, 68, 491-498 [cit. 2019-03-01]. DOI: 10.1016/j.lwt.2015.12.041. ISSN 00236438. Dostupné z: https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0023643815303984.
Seznam doporučené literatury
[1] COPPOCK, Robert W. a Margitta DZIWENKA. Green Tea Extract. Nutraceuticals [online]. Elsevier, 2016, 2016, s. 633-652 [cit. 2018-11-23]. DOI: 10.1016/B978-0-12-802147-7.00046-2. ISBN 9780128021477. Dostupné z: https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/B9780128021477000462.
[2] AHMED, Selena a John Richard STEPP. Green Tea. Tea in Health and Disease Prevention [online]. Elsevier, 2013, 2013, s. 19-31 [cit. 2018-11-23]. DOI: 10.1016/B978-0-12-384937-3.00002-1. ISBN 9780123849373. Dostupné z: https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/B9780123849373000021.
[3] NOOKABKAEW, Sumontha, Nuchanart RANGKADILOK a Jutamaad SATAYAVIVAD. Determination of Trace Elements in Herbal Tea Products and Their Infusions Consumed in Thailand. Journal of Agricultural and Food Chemistry [online]. 2006, 54(18), 6939-6944 [cit. 2019-03-01]. DOI: 10.1021/jf060571w. ISSN 0021-8561. Dostupné z: https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jf060571w.
[4] MILANI, Raquel F., Marcelo A. MORGANO a Solange CADORE. Trace elements in Camellia sinensis marketed in southeastern Brazil: Extraction from tea leaves to beverages and dietary exposure. LWT - Food Science and Technology [online]. 2016, 68, 491-498 [cit. 2019-03-01]. DOI: 10.1016/j.lwt.2015.12.041. ISSN 00236438. Dostupné z: https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0023643815303984.
Přílohy volně vložené
1 disketa
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své diplomové práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A - výborně, hodnocení oponenta: A - výborně). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta a vedoucího:
Ing. Zuzana Lazárková, Ph.D.:
1. Zelený čaj patří k čajům nefermentovaným. Můžete prosím objasnit, jaké procesy zahrnuje fermentace u černých čajů? ZODPOVĚZEN ZCELA
2. Mohla byste, na základě údajů dostupných v odborné literatuře, srovnat obsah minerálních prvků v černých a zelených čajích? Má na jejich obsah vliv právě fermentace? ZODPOVĚZEN ZCELA
Ze strany komise nebyly položeny doplňující dotazy.