Diplomová práce pojednává o zpracování kostí ze separace, které jsou bohaté na kolagen. Teoretická část pojednává o využití a výskytu jatečného odpadu. Dále je zde popisováno dělení pevného a kapalného jatečného odpadu. V teoretické části je zmíněn rovněž kolagen, jeho vlastnosti, typy a využití. Stručně je zde také popsána výroba želatiny, její vlastnosti a využití. Praktická část popisuje experimenty, v nichž byly použity drůbeží kosti ze separace na extrakci želatin po předchozím opracování proteolytickým enzymem. Hlavním cílem práce byla studie jednotlivých faktorů na celkovou účinnost extrakce a pevnost želatinové-ho gelu. Sledované faktory byly: doba působení enzymu, teplota extrakce a doba extrakce. Byly nalezeny optimální podmínky pro zisk kvalitních želatin o vysoké pevnosti gelu z drůbežích kostí ze separace. Vyhodnocování experimentu se provádělo faktorovými schématy.
Anotace v angličtině
This master thesis deals with the processing of bones from separation, which are rich in collagen. The theoretical part deals with the usage and occurrence of slaughter waste. Furthermore, the separation of solid and liquid slaughter waste is described. Collagen, its properties, types and applications are also mentioned in the theoretical part. Also briefly described is the production of gelatin, properties and uses. Experimental part describes ex-periments in which poultry bones from separation for gelatin extraction were used after previous proteolytic enzyme treatment. The main aim of the thesis was stidying the indivi-dual factors on the overall extraction efficiency and strength of the gelatin gel. The factors studies were: time of action of the enzyme, extraction temperature and extraction time. Optimal conditions for obtaining high-quality gel of high strength poultry gel from separa-tion were found. Experiment evaluation was performed by factor schemes.
Diplomová práce pojednává o zpracování kostí ze separace, které jsou bohaté na kolagen. Teoretická část pojednává o využití a výskytu jatečného odpadu. Dále je zde popisováno dělení pevného a kapalného jatečného odpadu. V teoretické části je zmíněn rovněž kolagen, jeho vlastnosti, typy a využití. Stručně je zde také popsána výroba želatiny, její vlastnosti a využití. Praktická část popisuje experimenty, v nichž byly použity drůbeží kosti ze separace na extrakci želatin po předchozím opracování proteolytickým enzymem. Hlavním cílem práce byla studie jednotlivých faktorů na celkovou účinnost extrakce a pevnost želatinové-ho gelu. Sledované faktory byly: doba působení enzymu, teplota extrakce a doba extrakce. Byly nalezeny optimální podmínky pro zisk kvalitních želatin o vysoké pevnosti gelu z drůbežích kostí ze separace. Vyhodnocování experimentu se provádělo faktorovými schématy.
Anotace v angličtině
This master thesis deals with the processing of bones from separation, which are rich in collagen. The theoretical part deals with the usage and occurrence of slaughter waste. Furthermore, the separation of solid and liquid slaughter waste is described. Collagen, its properties, types and applications are also mentioned in the theoretical part. Also briefly described is the production of gelatin, properties and uses. Experimental part describes ex-periments in which poultry bones from separation for gelatin extraction were used after previous proteolytic enzyme treatment. The main aim of the thesis was stidying the indivi-dual factors on the overall extraction efficiency and strength of the gelatin gel. The factors studies were: time of action of the enzyme, extraction temperature and extraction time. Optimal conditions for obtaining high-quality gel of high strength poultry gel from separa-tion were found. Experiment evaluation was performed by factor schemes.
Student bude zpracovávat zbylý vedlejší produkt z výroby strojně odděleného masa, který je bohatý na kolagen. Cílem bude posoudit možnosti extrakce vysoce kvalitních hydrolysátů, respektive želatin. Výchozí surovina bude přečištěna od doprovodných nekolagenních složek a následně zpracována podmínkami obdobnými při průmyslové výrobě želatin. Budou studovány podmínky extrakce želatiny s vybranými procesními parametry. K plánování a vyhodnocování experimentů se využije metoda více-faktorových experimentů. Připravené produkty budou charakterisovány (pevnost gelu, obsah popelovin); dále bude sledován stupeň konverse.
Zásady pro vypracování
Student bude zpracovávat zbylý vedlejší produkt z výroby strojně odděleného masa, který je bohatý na kolagen. Cílem bude posoudit možnosti extrakce vysoce kvalitních hydrolysátů, respektive želatin. Výchozí surovina bude přečištěna od doprovodných nekolagenních složek a následně zpracována podmínkami obdobnými při průmyslové výrobě želatin. Budou studovány podmínky extrakce želatiny s vybranými procesními parametry. K plánování a vyhodnocování experimentů se využije metoda více-faktorových experimentů. Připravené produkty budou charakterisovány (pevnost gelu, obsah popelovin); dále bude sledován stupeň konverse.
Seznam doporučené literatury
Reinhard Schrieber, Herbert Gareis: Gelatine Handbook: Theory and Industrial Praktice. Weinheim: Wiley-VCH Verlag, 2007.
Seznam doporučené literatury
Reinhard Schrieber, Herbert Gareis: Gelatine Handbook: Theory and Industrial Praktice. Weinheim: Wiley-VCH Verlag, 2007.
Přílohy volně vložené
1 CD ROM
Přílohy vázané v práci
grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své diplomové práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A - výborně, hodnocení oponenta: C - dobře). Student pak zcela zodpověděl dotazy oponenta, a následně byly ostatními členy komise položeny následující otázky:
Doc. Ing. Roman Čermák, Ph.D.: Jak lze objektivně určit, který z postupů méně zatěžuje životní prostředí? Otázku student zodpověděl částečně. Další dotaz: Jaký je rozdíl mezi kolagenem a želatinou? Otázku student zodpověděl úplně.
Prof. Ing. Pavol Alexy, Ph.D.: Robila se analýza rozptylu v rámci plánovaných experimentů? Student otázku zodpověděl částečně.