Diplomová práce zkoumá vliv technologického zpracování na obsah bioaktivních látek u rostlin rodu Aronia a Sorbus. Jeřáby se vyznačují vysokým obsahem biologicky aktivních látek, především antioxidantů, polyfenolů a flavonoidů. V teoretické části je uvedena charakteristika, chemické složení a bioaktivní látky rostlin rodu Aronia a Sorbus, popis nejvýznamnějších odrůd a technologické zpracování. Praktická část se zabývá stanovením antioxidační aktivity, celkového obsahu polyfenolů a flavonoidů. Je porovnáván a hodnocen obsah bioaktivních látek u čerstvých vzorků šťáv, po pasteraci
a skladování.
Anotace v angličtině
The thesis examines the effect of technological processing on the content of bioactive substances in plants of the genus Aronia and Sorbus. Rowan berry are characterized by a high content of biologically active substances, especially antioxidants, polyphenols and flavonoids. In the theoretical part, the characteristics, chemical composition and bioactive substances of plants of the genus Aronia and Sorbus, description of the most important varieties and technological processing are presented. The practical part deals with determination of antioxidant activity, total content of polyphenols and flavonoids. The content of bioactive substances in fresh juice samples, after pasteurization and storage, is compared and evaluated.
Diplomová práce zkoumá vliv technologického zpracování na obsah bioaktivních látek u rostlin rodu Aronia a Sorbus. Jeřáby se vyznačují vysokým obsahem biologicky aktivních látek, především antioxidantů, polyfenolů a flavonoidů. V teoretické části je uvedena charakteristika, chemické složení a bioaktivní látky rostlin rodu Aronia a Sorbus, popis nejvýznamnějších odrůd a technologické zpracování. Praktická část se zabývá stanovením antioxidační aktivity, celkového obsahu polyfenolů a flavonoidů. Je porovnáván a hodnocen obsah bioaktivních látek u čerstvých vzorků šťáv, po pasteraci
a skladování.
Anotace v angličtině
The thesis examines the effect of technological processing on the content of bioactive substances in plants of the genus Aronia and Sorbus. Rowan berry are characterized by a high content of biologically active substances, especially antioxidants, polyphenols and flavonoids. In the theoretical part, the characteristics, chemical composition and bioactive substances of plants of the genus Aronia and Sorbus, description of the most important varieties and technological processing are presented. The practical part deals with determination of antioxidant activity, total content of polyphenols and flavonoids. The content of bioactive substances in fresh juice samples, after pasteurization and storage, is compared and evaluated.
Rozdělení, charakteristika a chemické složení rostlin rodu Aronia a Sorbus.
Technologické zpracování rostlin rodu Aronia a Sorbus.
Biologicky aktivní látky.
II. Praktická část
Shromáždění vzorků a příprava extraktů.
Stanovení antioxidační aktivity a bioaktivních látek během zpracování a skladování.
Zpracování výsledků a jejich vyhodnocení.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Rozdělení, charakteristika a chemické složení rostlin rodu Aronia a Sorbus.
Technologické zpracování rostlin rodu Aronia a Sorbus.
Biologicky aktivní látky.
II. Praktická část
Shromáždění vzorků a příprava extraktů.
Stanovení antioxidační aktivity a bioaktivních látek během zpracování a skladování.
Zpracování výsledků a jejich vyhodnocení.
Seznam doporučené literatury
[1] KADLEC, P., MELZOCH, K., VOLDŘICH, M. et al. Co byste měli vědět o výrobě potravin? 1. vydání. Ostrava: KEY Publishing 2009. 536 s. ISBN 978-80-7418-051-4.
[2] MLCEK, J., ROP, O., JURIKOVA, T., SOCHOR, J., FISERA, M., BALLA, S., BARON, M., HRABE, J. Bioactive compounds in sweet rowanberry fruits of interspecific Rowan crosses. (2014) Central European Journal of Biology, 9 (11), pp. 1078-1086.
[3] JURIKOVA, T., SOCHOR J., MLCEK, J., BALLA, S., KLEJDUS, B., BARON, M., ERCISLI, S., OZTURK YILMAZ, S. Polyphenolic profile of interspecific crosses of rowan (Sorbus Aucuparia L.) (2014) Italian Journal of Food Science, 26 (3), pp. 317-324.
[4] JURIKOVA, T., SOCHOR, J., ROP, O., MLCEK, J., BALLA, S., SZEKERS, L., ZITNY, R., ZITKA, O., ADAM, V., KIZEK, R. Evaluation of polyphenolic profile and nutritional value of non-traditional fruit species in the Czech Republic - A comparative study (2012) Molecules, 17 (8), pp. 8968-8981.
[5] ROP, O., MLCEK, J., JURIKOVA, T., VALSIKOVA, M., SOCHOR, J., REZNICEK, V., KRAMAROVA, D. Phenolic content, antioxidant capacity, radical oxygen species scavenging and lipid peroxidation inhibiting activities of extracts of five black chokeberry (Aronia melanocarpa (Michx.) Elliot) cultivars (2010) Journal of Medicinal Plants Research, 4 (22), pp. 2431-2437.
Seznam doporučené literatury
[1] KADLEC, P., MELZOCH, K., VOLDŘICH, M. et al. Co byste měli vědět o výrobě potravin? 1. vydání. Ostrava: KEY Publishing 2009. 536 s. ISBN 978-80-7418-051-4.
[2] MLCEK, J., ROP, O., JURIKOVA, T., SOCHOR, J., FISERA, M., BALLA, S., BARON, M., HRABE, J. Bioactive compounds in sweet rowanberry fruits of interspecific Rowan crosses. (2014) Central European Journal of Biology, 9 (11), pp. 1078-1086.
[3] JURIKOVA, T., SOCHOR J., MLCEK, J., BALLA, S., KLEJDUS, B., BARON, M., ERCISLI, S., OZTURK YILMAZ, S. Polyphenolic profile of interspecific crosses of rowan (Sorbus Aucuparia L.) (2014) Italian Journal of Food Science, 26 (3), pp. 317-324.
[4] JURIKOVA, T., SOCHOR, J., ROP, O., MLCEK, J., BALLA, S., SZEKERS, L., ZITNY, R., ZITKA, O., ADAM, V., KIZEK, R. Evaluation of polyphenolic profile and nutritional value of non-traditional fruit species in the Czech Republic - A comparative study (2012) Molecules, 17 (8), pp. 8968-8981.
[5] ROP, O., MLCEK, J., JURIKOVA, T., VALSIKOVA, M., SOCHOR, J., REZNICEK, V., KRAMAROVA, D. Phenolic content, antioxidant capacity, radical oxygen species scavenging and lipid peroxidation inhibiting activities of extracts of five black chokeberry (Aronia melanocarpa (Michx.) Elliot) cultivars (2010) Journal of Medicinal Plants Research, 4 (22), pp. 2431-2437.
Přílohy volně vložené
CD
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka představila komisi výsledky své diplomové práce. Poté byla komise seznámena sposudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: B - velmi dobře,hodnocení oponenta: A - výborně). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta: Ing. et Ing. Anna Adámková, Ph.D. - Popište obecný účinek biologicky aktivních látek na zdraví člověka a vyberte z analyzovaných vzorků jeden s předpokládaným vysokým účinkem. Svůj výběr zdůvodněte. ....... Na základě Vašich zkušeností, vyberte vzorky, které byste doporučila ke konzumaci ze senzorického hlediska....
Poté byla vedena diskuze o diplomové práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy: Mgr. Magda Janalíková, Ph.D. - Zda mají biologicky aktivní látky antibakteriální účinky? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ doc. Ing. Miroslav Fišera, CSc. - Na jakých vahách jste prováděla měření? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ Uvádíte antioxidační kapacitu stejnou nebo jinou, proč a čím je ovlivněna? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ Jakým způsobem jste zpracovávala vzorky? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ Jakým způsobem jste vzorky filtrovala? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc. - Při jakých teplotách jste pasterovala? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ Dělala jste analýzy sama? ZODPOVĚZEN ZCELA