Diplomová práce byla zaměřena na zjištění přítomnosti vybraných biogenních aminů (BA) v různých druzích zakoupeného ovoce, zeleniny a brambor. Teoretická část se zaměřuje na charakteristiku biogenních aminů, jejich výskyt v potravinách rostlinného původu a vlivy, které působí na obsah BA v rostlinných produktech. Cílem praktické části bylo stanovení konkrétních biogenních aminů metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC) s UV detekcí po předchozí derivatizaci danzylchloridem. Nejvíce produkovaným biogenním aminem v potravinách rostlinného původu tohoto typu je putrescin. Nejvyšší koncentrace putrescinu se vyskytovala u citrusů, a to u mandarinky v množství 259,0?2,2 mg/kg. Druhým nejvíce produkovaným BA byl fenylethylamin, jehož množství přesahovalo u hrušky hodnoty i 50 mg/kg. Histamin a kadaverin byly u 60 vzorků ovoce i zeleniny pod 10 mg/kg.
Anotace v angličtině
This thesis examines of selected biogenic amines (BA) in various kinds of purchased fruits, vegetables and potatoes. The theoretical part focuses on the characteristics of biogenic amines, their occurrence in food of plant origin and influences that affect the BA content in plant products. The aim of the practical part was to determine specific biogenic amines by high performance liquid chromatography (HPLC) with UV detection after previous derivatization with danzyl chloride. The most produced biogenic amine in food of plant origin of this type is putrescine. The highest concentration of putrescine was found in citrus, 259.0?2.2 mg/kg for mandarin. The second most produced BA was phenylethylamine, the amount of phenylethylamine in the pear exceeded 50 mg/kg. Histamine and cadaverine were below 10 mg/kg in 60 fruit and vegetable samples.
Klíčová slova
biogenní amin, ovoce, zelenina, brambory, HPLC
Klíčová slova v angličtině
biogenic amin, fruits, vegetables, potatoes, HPLC
Rozsah průvodní práce
65s. (103320 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce byla zaměřena na zjištění přítomnosti vybraných biogenních aminů (BA) v různých druzích zakoupeného ovoce, zeleniny a brambor. Teoretická část se zaměřuje na charakteristiku biogenních aminů, jejich výskyt v potravinách rostlinného původu a vlivy, které působí na obsah BA v rostlinných produktech. Cílem praktické části bylo stanovení konkrétních biogenních aminů metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC) s UV detekcí po předchozí derivatizaci danzylchloridem. Nejvíce produkovaným biogenním aminem v potravinách rostlinného původu tohoto typu je putrescin. Nejvyšší koncentrace putrescinu se vyskytovala u citrusů, a to u mandarinky v množství 259,0?2,2 mg/kg. Druhým nejvíce produkovaným BA byl fenylethylamin, jehož množství přesahovalo u hrušky hodnoty i 50 mg/kg. Histamin a kadaverin byly u 60 vzorků ovoce i zeleniny pod 10 mg/kg.
Anotace v angličtině
This thesis examines of selected biogenic amines (BA) in various kinds of purchased fruits, vegetables and potatoes. The theoretical part focuses on the characteristics of biogenic amines, their occurrence in food of plant origin and influences that affect the BA content in plant products. The aim of the practical part was to determine specific biogenic amines by high performance liquid chromatography (HPLC) with UV detection after previous derivatization with danzyl chloride. The most produced biogenic amine in food of plant origin of this type is putrescine. The highest concentration of putrescine was found in citrus, 259.0?2.2 mg/kg for mandarin. The second most produced BA was phenylethylamine, the amount of phenylethylamine in the pear exceeded 50 mg/kg. Histamine and cadaverine were below 10 mg/kg in 60 fruit and vegetable samples.
Klíčová slova
biogenní amin, ovoce, zelenina, brambory, HPLC
Klíčová slova v angličtině
biogenic amin, fruits, vegetables, potatoes, HPLC
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika a výskyt biogenních aminů.
Biogenní aminy v ovoci, zelenině a bramborách a možnosti jejich detekce.
II. Praktická část
UHPLC biogenních aminů.
Vyhodnocení a zpracování výsledků.
Diskuze a formulace závěrů.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika a výskyt biogenních aminů.
Biogenní aminy v ovoci, zelenině a bramborách a možnosti jejich detekce.
II. Praktická část
UHPLC biogenních aminů.
Vyhodnocení a zpracování výsledků.
Diskuze a formulace závěrů.
Seznam doporučené literatury
[1] CZAJKOWSKA-MYSŁEK, Anna a Joanna LESZCZYŃSKA. Risk assessment related to biogenic amines occurrence in readyto- eat baby foods. Food and Chemical Toxicology. 2017, 105, 82-92 [cit. 2017-09-06]. DOI: 10.1016/j.fct.2017.03.061. ISSN 02786915.
[2] MORET, Sabrina, Dana SMELA, Tiziana POPULIN a Lanfranco S. CONTE. A survey on free biogenic amine content of fresh and preserved vegetables. Food Chemistry. 2005, 89(3), 355-361. DOI: 10.1016/j.foodchem.2004.02.050. ISSN 03088146.
[3] DRAISCI, R, L GIANNETTI, P BORIA, L LUCENTINI, L PALLESCHI a S CAVALLI. Improved ion chromatographyintegrated pulsed amperometric detection method for the evaluation of biogenic amines in food of vegetable or animal origin and in fermented foods. Journal of Chromatography A [online]. 1998, 798(1-2), 109-116. DOI: 10.1016/S0021- 9673(97)01198-9. ISSN 00219673.
Seznam doporučené literatury
[1] CZAJKOWSKA-MYSŁEK, Anna a Joanna LESZCZYŃSKA. Risk assessment related to biogenic amines occurrence in readyto- eat baby foods. Food and Chemical Toxicology. 2017, 105, 82-92 [cit. 2017-09-06]. DOI: 10.1016/j.fct.2017.03.061. ISSN 02786915.
[2] MORET, Sabrina, Dana SMELA, Tiziana POPULIN a Lanfranco S. CONTE. A survey on free biogenic amine content of fresh and preserved vegetables. Food Chemistry. 2005, 89(3), 355-361. DOI: 10.1016/j.foodchem.2004.02.050. ISSN 03088146.
[3] DRAISCI, R, L GIANNETTI, P BORIA, L LUCENTINI, L PALLESCHI a S CAVALLI. Improved ion chromatographyintegrated pulsed amperometric detection method for the evaluation of biogenic amines in food of vegetable or animal origin and in fermented foods. Journal of Chromatography A [online]. 1998, 798(1-2), 109-116. DOI: 10.1016/S0021- 9673(97)01198-9. ISSN 00219673.
Přílohy volně vložené
1 CD
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své diplomové práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: B - velmi dobře, hodnocení oponenta: B - velmi dobře).
V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta a vedoucího:
doc. RNDr. Leona Buňková? Ph.D.:
1. V tabulce na str. 15 uvádíte, že putrescin vzniká působením arginindekarboxylázy. Tento biogenní amin může vznikat i dalšími drahami. Uveďte další možnosti vzniku putrescinu. ZODPOVĚZEN ZCELA
2. Jaké byly limity detekce pro jednotlivé biogenní aminy u Vámi používané metody analýzy? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ
3. V práci jste analyzovala i obsah biogenních aminů ve slupce a dužině vybraných druhů ovoce a zeleniny. Proč byly pro tuto analýzu zvoleny jiné vzorky než pro celkovou analýzu biogenních aminů v ovoci a zelenině? ZODPOVĚZEN ZCELA
Ze strany komise nebyly položeny doplňující dotazy.