Cílem bakalářské práce bylo určit a popsat vybrané méně známé druhy bylinek a je-jich využití v gastronomii příp. v dalších odvětvích. Bakalářská práce se zabývá historií bylinkářství, jsou zde uvedené vonné a chuťové látky běžně obsažené v bylinách. Z che-mického hlediska jsou zde rozebrány důležité obsahové látky v bylinách a jejich účinky. Těmito skupinami látek jsou silice, alkaloidy, fenoly, vitaminy, minerální látky a glykosidy. U 13 vybraných méně známých druhů bylin je blíže popsána jejich charakteristika, využití v gastronomii a jejich účinky na lidský organismus. V poslední části této práce jsou specifikovány moderní trendy v gastronomii s přihlédnutím na využití méně známých dru-hů bylin.
Anotace v angličtině
The aim of the bachelor thesis was to determine and describe selected lesser known types of herbs and their use in gastronomy or in other sectors. Bachelor thesis deals with the history of herbalism, describes fragrances and flavor substances commonly found in herbs. From a chemical point of view there are analyzed important substances in herbs and their effects. These groups of substances are essential oils, alkaloids, phenols, vitamins, minerals and glycosides. The 13 selected lesser-known types of herbs are described in more detail - their characteristics, use in gastronomy and their effects on the human body. In the last part of this work are specified modern trends in gastronomy with regard to the use of less known types of herbs.
Klíčová slova
byliny, gastronomie, obsahové látky
Klíčová slova v angličtině
herbs, gastronomy, substances
Rozsah průvodní práce
49 s. (10 709 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem bakalářské práce bylo určit a popsat vybrané méně známé druhy bylinek a je-jich využití v gastronomii příp. v dalších odvětvích. Bakalářská práce se zabývá historií bylinkářství, jsou zde uvedené vonné a chuťové látky běžně obsažené v bylinách. Z che-mického hlediska jsou zde rozebrány důležité obsahové látky v bylinách a jejich účinky. Těmito skupinami látek jsou silice, alkaloidy, fenoly, vitaminy, minerální látky a glykosidy. U 13 vybraných méně známých druhů bylin je blíže popsána jejich charakteristika, využití v gastronomii a jejich účinky na lidský organismus. V poslední části této práce jsou specifikovány moderní trendy v gastronomii s přihlédnutím na využití méně známých dru-hů bylin.
Anotace v angličtině
The aim of the bachelor thesis was to determine and describe selected lesser known types of herbs and their use in gastronomy or in other sectors. Bachelor thesis deals with the history of herbalism, describes fragrances and flavor substances commonly found in herbs. From a chemical point of view there are analyzed important substances in herbs and their effects. These groups of substances are essential oils, alkaloids, phenols, vitamins, minerals and glycosides. The 13 selected lesser-known types of herbs are described in more detail - their characteristics, use in gastronomy and their effects on the human body. In the last part of this work are specified modern trends in gastronomy with regard to the use of less known types of herbs.
Klíčová slova
byliny, gastronomie, obsahové látky
Klíčová slova v angličtině
herbs, gastronomy, substances
Zásady pro vypracování
{Využití a význam méně známých druhů bylin v gastronomii.
{Chuťové a vonné vlastnosti méně známých druhů bylin.
{Světové použití méně známých druhů bylin.
{Moderní trendy těchto bylin méně známých druhů bylin.
Zásady pro vypracování
{Využití a význam méně známých druhů bylin v gastronomii.
{Chuťové a vonné vlastnosti méně známých druhů bylin.
{Světové použití méně známých druhů bylin.
{Moderní trendy těchto bylin méně známých druhů bylin.
Seznam doporučené literatury
[1] ROBBERS, J. E. Tyler's Herbs of Choice: The Therapeutic Use of Phytomedicinals. New York: Haworth Herbal Press, 1999. 287 s. ISBN: 0-7890-0159-4 \vsp{1,5mm}
[2] ULBRICH, T. Gastronomy: basics, trends and news. Ed. 1st. Brno: College of Business and Hotel Management, 2014, 45 s. ISBN 978-80-87300-49-7 \vsp{1,5mm}
Vědecké zdroje uvedené v databázích Web of Science, SCOPUS, knižní publikace, aj.
Seznam doporučené literatury
[1] ROBBERS, J. E. Tyler's Herbs of Choice: The Therapeutic Use of Phytomedicinals. New York: Haworth Herbal Press, 1999. 287 s. ISBN: 0-7890-0159-4 \vsp{1,5mm}
[2] ULBRICH, T. Gastronomy: basics, trends and news. Ed. 1st. Brno: College of Business and Hotel Management, 2014, 45 s. ISBN 978-80-87300-49-7 \vsp{1,5mm}
Vědecké zdroje uvedené v databázích Web of Science, SCOPUS, knižní publikace, aj.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka představila komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A- výborně, hodnocení oponenta: A- výborně). Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy: doc. Ing. Pavel Valášek, CSc. LL.M. Existují nějaké vhodné byliny, které byste doporučila pro muže? ZODPOVĚZEN ZCELA Ing. Soňa Škrovánková, Ph.D. Existuje rozdíl mezi bylinou a bylinkou? ZODPOVĚZEN ZCELA