Tato bakalářská práce se zabývá problematikou tvorby reverzibilních supramolekulárních gelů, jež vznikají v důsledku vazby jedno-, dvou- a třívazných ligandů na bázi adamantanu do kavity B-cyklodextrinu, jímž byly modifikovány biopolymery chitosan a hyaluronan.
Anotace v angličtině
The Bachelor thesis is focused on the study of reversible supramolecular gels which are created as a result of complexation between single, binary or triple bound adamantan based ligands and the B-cyclodextrin cavity which has been used for modification of chitosan and hyaluronan biopolymers.
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou tvorby reverzibilních supramolekulárních gelů, jež vznikají v důsledku vazby jedno-, dvou- a třívazných ligandů na bázi adamantanu do kavity B-cyklodextrinu, jímž byly modifikovány biopolymery chitosan a hyaluronan.
Anotace v angličtině
The Bachelor thesis is focused on the study of reversible supramolecular gels which are created as a result of complexation between single, binary or triple bound adamantan based ligands and the B-cyclodextrin cavity which has been used for modification of chitosan and hyaluronan biopolymers.
1. Biopolymery se zaměřením na chitosan a hyaluronan, jejich využití a aplikace v potravinářském, farmaceutické a kosmetickém průmyslu.
2. Stručná charakteristika cyklodextrinů a možnosti jejich využití jako modifikátorů biopolymerů.
3. Stručná charakteristika isotermální titrační mikrokalorimetrie a oblasti využití této metody.
Praktická část:
1. Stanovit termodynamické parametry komplexačních reakcí cyklodextrinů s vybranými sloučeninami.
2. Prověřit vazebné možnosti cyklodextrinem modifikovaných biopolymerů pomocí isotermální titrační mikrokalorimetrie.
Zásady pro vypracování
Teoretická část:
1. Biopolymery se zaměřením na chitosan a hyaluronan, jejich využití a aplikace v potravinářském, farmaceutické a kosmetickém průmyslu.
2. Stručná charakteristika cyklodextrinů a možnosti jejich využití jako modifikátorů biopolymerů.
3. Stručná charakteristika isotermální titrační mikrokalorimetrie a oblasti využití této metody.
Praktická část:
1. Stanovit termodynamické parametry komplexačních reakcí cyklodextrinů s vybranými sloučeninami.
2. Prověřit vazebné možnosti cyklodextrinem modifikovaných biopolymerů pomocí isotermální titrační mikrokalorimetrie.
Seznam doporučené literatury
[1] Dodziuk, H. Cyclodextrins and Their Complexes. 2006, WILEY-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim. ISBN 3-527-31280-3.
[2] Venter J. P., Kotzé A. F, Auzély-Velty R, Rinaudo M. Synthesis and evaluation of the mucoadhesivity of a CD-chitosan derivative. Int J Pharm. 2006 26; 313, 36-42.
[3] Mezinárodní elektronické databáze (Scopus, SciFinder, Web of Science...)
Seznam doporučené literatury
[1] Dodziuk, H. Cyclodextrins and Their Complexes. 2006, WILEY-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim. ISBN 3-527-31280-3.
[2] Venter J. P., Kotzé A. F, Auzély-Velty R, Rinaudo M. Synthesis and evaluation of the mucoadhesivity of a CD-chitosan derivative. Int J Pharm. 2006 26; 313, 36-42.
[3] Mezinárodní elektronické databáze (Scopus, SciFinder, Web of Science...)
Přílohy volně vložené
CD
Přílohy vázané v práci
grafy, schémata
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka představila komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením
vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A - výborně, hodnocení oponenta: A - výborně). V rámci posudků byly tudentce
položeny následující dotazy oponenta: Ing. Michal Rouchal Ph.D. Na str. 21 uvádíte, že NMR, RTG a molekulové modelování
poskytují důkaz o existenci uspořádané struktury molekul roztoku hyaluronanu, což je, s ohledem na to, že se každá z
uvedených metod používá pro studium struktury molekul v jiné fázi, poněkud zavádějící. Mohla byste to, prosím, uvést na
pravou míru? ZODPOVĚZEN ZCELA Na str. 25 hovoříte o tom, že se hyaluronan vyskytuje, mimo jiné, v synoviální
tekutině. Mohla byste, prosím, tento termín blíže specifikovat? ZODPOVĚZEN ZCELA Na str. 27 uvádíte, že jsou strukturně
popsány cyklodextriny obsahující až 39 glukózových jednotek. Věděla byste jaké nejmenší cyklodextriny byly do dnešního dne
popsány? ZODPOVĚZEN ZCELA Při výpočtu průměrné molární hmotnosti CH/HA-beta-CD jste jako jednu z hodnot
použila molární hmotnosti modifikovaných beta-CD, a sice 1382,24 (str. 41) a 1575,39 (str. 45). Mohla byste, prosím, blíže
specifikovat, jakým sloučeninám tyto molární hmotnosti náleží? ZODPOVĚZEN ZCELA
Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující
dotazy: doc. Ing. Pavel Valášek CSc.- Jaký význam budou mít tyto látky v praxi? ZODPOVĚZEN ZCELA doc. Ing. Miroslav
Fišera CSc. - Mohla byste NMR použít pro tuhou fázi? ZOPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ