Bakalářská práce se v teoretické části zabývá charakteristikou, chemickou strukturou, působením v organismu a stabilitou vitaminu C. Součástí je rešerše o využití vitaminu C v potravinářském průmyslu. Ve stručnosti se zabývá běžně používanými metodami laboratorního stanovení vitaminu C. Obsahuje obecnou charakteristiku metody vysokoúčinné kapalinové chromatografie a přehled metod HPLC pro stanovení vitaminu C v potravinách se zaměřením na nápoje.
Anotace v angličtině
In this bachelor paper, characteristic, chemical structure, activity in human organism and stability of vitamin C are discussed. There is a literature research of usage of vitamin C in food industry in this paper. It is briefly engaged in common methods used for lab determination of vitamin C. Short characteristic of high-performance liquid chromatography and survay of HPLC methods for determination of vitamin C in foodstuffs aimed at beverages are introduced.
Klíčová slova
vitamin C, HPLC, metody
Klíčová slova v angličtině
vitamin C, HPLC, methods
Rozsah průvodní práce
48 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se v teoretické části zabývá charakteristikou, chemickou strukturou, působením v organismu a stabilitou vitaminu C. Součástí je rešerše o využití vitaminu C v potravinářském průmyslu. Ve stručnosti se zabývá běžně používanými metodami laboratorního stanovení vitaminu C. Obsahuje obecnou charakteristiku metody vysokoúčinné kapalinové chromatografie a přehled metod HPLC pro stanovení vitaminu C v potravinách se zaměřením na nápoje.
Anotace v angličtině
In this bachelor paper, characteristic, chemical structure, activity in human organism and stability of vitamin C are discussed. There is a literature research of usage of vitamin C in food industry in this paper. It is briefly engaged in common methods used for lab determination of vitamin C. Short characteristic of high-performance liquid chromatography and survay of HPLC methods for determination of vitamin C in foodstuffs aimed at beverages are introduced.
Klíčová slova
vitamin C, HPLC, metody
Klíčová slova v angličtině
vitamin C, HPLC, methods
Zásady pro vypracování
V teoretické části rozebrat význam a vlastnosti vitaminu C.
Provést rešerši v oblasti využití HPLC pro stanovení vitaminu C v potravinách s důrazem na nápoje.
Zásady pro vypracování
V teoretické části rozebrat význam a vlastnosti vitaminu C.
Provést rešerši v oblasti využití HPLC pro stanovení vitaminu C v potravinách s důrazem na nápoje.
Seznam doporučené literatury
Dle doporučení vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Dle doporučení vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Ing. Kramářová
Mobilní fáze při koloně?
Ing. Valášek
Proč používáte typ činidla (kys.metafisfirečná, kys.šťavelová) pro stanovení?
Co je extvakčním činidlem?
Jakým emchanismem působí vit.C jako antioxidant?
prof. Kopec
jaké neřádoucí vlny ohrozí výsledky?
Studentka prokázala hluboké teoretické znalosti dané problematiky, obhajoba byla přesvědčivá, na otázky reagovala studentka věcně a správně.