Bakalářská práce pojednává o želatině. V práci jsou stručně popsány chemické, fyzikálně chemické a mikrobiologické vlastnosti želatiny. Jsou uvedeny i legislativní požadavky kladené na její bezpečnost. Druhá část práce je věnována praktickému využití želatiny a shrnuje její aplikace ve farmaceutickém průmyslu i v technické praxi. Největším spotřebitelem želatiny je však potravinářský průmysl. Zde je želatina využívána při výrobě masných výrobků, cukrovinek, mražených dortů, zmrzlin, mléčných výrobků například jako stabilizátor, pojivo, zahušťovadlo a při povrchové úpravě výrobků.
Anotace v angličtině
The bachelor theses deals with gelatine. In the thesis, chemical, physico-chemical and microbiological properties of gelatine are briefly described. Legislation requirements related to gelatine safety are mentioned as well. In the second part of the study, applications of gelatine namely in pharmaceutical industry and technical practise are summarized. The gelatine is, however, mostly utilized in food industry. Here, it is used in manufacture of meat products, confectionary, frozen deserts, creams and milk products. Gelatine is applied for example as a stabilizer, binding agent, thickening agent and surface modifier.
Klíčová slova
želatina, kolagen,
Klíčová slova v angličtině
gelatine, collagen
Rozsah průvodní práce
53 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce pojednává o želatině. V práci jsou stručně popsány chemické, fyzikálně chemické a mikrobiologické vlastnosti želatiny. Jsou uvedeny i legislativní požadavky kladené na její bezpečnost. Druhá část práce je věnována praktickému využití želatiny a shrnuje její aplikace ve farmaceutickém průmyslu i v technické praxi. Největším spotřebitelem želatiny je však potravinářský průmysl. Zde je želatina využívána při výrobě masných výrobků, cukrovinek, mražených dortů, zmrzlin, mléčných výrobků například jako stabilizátor, pojivo, zahušťovadlo a při povrchové úpravě výrobků.
Anotace v angličtině
The bachelor theses deals with gelatine. In the thesis, chemical, physico-chemical and microbiological properties of gelatine are briefly described. Legislation requirements related to gelatine safety are mentioned as well. In the second part of the study, applications of gelatine namely in pharmaceutical industry and technical practise are summarized. The gelatine is, however, mostly utilized in food industry. Here, it is used in manufacture of meat products, confectionary, frozen deserts, creams and milk products. Gelatine is applied for example as a stabilizer, binding agent, thickening agent and surface modifier.
Klíčová slova
želatina, kolagen,
Klíčová slova v angličtině
gelatine, collagen
Zásady pro vypracování
Bude vypracována literární studie zaměřená na charakteristiku a popis vlastností
želatiny a bude zpracován přehled jejího praktického použití v potravinářském a
farmaceutickém průmyslu.
Zásady pro vypracování
Bude vypracována literární studie zaměřená na charakteristiku a popis vlastností
želatiny a bude zpracován přehled jejího praktického použití v potravinářském a
farmaceutickém průmyslu.
Seznam doporučené literatury
HRABĚ, Jan, ROP, Otakar, HOZA, Ignác. Technologie výroby potravin rostlinného původu. 1. vyd. Zlín : Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2006. 178 s.
MLÁDEK, Milan, et al. Zpracování opadů kožedělného průmyslu. 1. vyd. Praha 1 : Nakladatelství technické literatury, n.p., 1971. 324 s.
Gelatin manufacturers institute of America, inc.. Gelatin. 1st edition. New York : Gelatin manufacturesrs institute of America, inc., 1973. 24 s.
KOMÁREK, Pavel, RABIŠOVÁ, Miloslava et al. Technologie léků. 3. přepracova-né a doplněné vyd. Praha 5 : Galén, 2006. 399 s. ISBN 80 7262 432 7.
Seznam doporučené literatury
HRABĚ, Jan, ROP, Otakar, HOZA, Ignác. Technologie výroby potravin rostlinného původu. 1. vyd. Zlín : Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2006. 178 s.
MLÁDEK, Milan, et al. Zpracování opadů kožedělného průmyslu. 1. vyd. Praha 1 : Nakladatelství technické literatury, n.p., 1971. 324 s.
Gelatin manufacturers institute of America, inc.. Gelatin. 1st edition. New York : Gelatin manufacturesrs institute of America, inc., 1973. 24 s.
KOMÁREK, Pavel, RABIŠOVÁ, Miloslava et al. Technologie léků. 3. přepracova-né a doplněné vyd. Praha 5 : Galén, 2006. 399 s. ISBN 80 7262 432 7.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
prof. Ing. Kopec K., DrSc., - princip želatinového čiření vín.
doc. Ing. Hrabě J., PhD., - v jakých mléčných výrobcích se využívá želatina.
Studentka prokázala hluboké teoretické znalosti dané problematiky a schopnost j
ejí aplikace.