Tato bakalářská práce, zpracována rešeršní formou, poskytuje přehled o metodách moleku-lární biologie při zkoumání kvality potravin.
Hlavní část práce dokumentuje metodu PCR, další metody pro zkoumání kvality potravin a analýzu proteinů.
Další část je zaměřena na falzifikaci potravin. Jsou zde popsány nejčastěji falzifikované potraviny.
Poslední část se zabývá detekcí reziduí ve zpracovaných potravinách, kde se charakterizuje pojem alergen. Dále se zabývá potravinami, v nichž se detekují významné alergeny (araší-dy, kravské mléko, mléčné výrobky, vejce) a metodami detekce těchto alergenů.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis, elaborated as a review, provides an overview of the molecular-biology methods researching food quality.
The main part of this work documents the PCR methods and other methods researching food quality and an analysis of proteins.
Next part is concentrated on the falsification of foods. The most frequently falsificated foods are described there.
Last part of the work discusses common issues on detection of the allergenic residues on equipment and in processed foods. This part desribes the foods where are major allergens (for example peanuts, cow’s milk, milk products and eggs) detected. Several methods used to detect residues in foods are discussed, too.
Klíčová slova
kvalita potravin, metody molekulární biologie, falzifikace, alergen, rezidua
Klíčová slova v angličtině
guality of foods, molecular-biology methods, falsification, alergen, residues
Rozsah průvodní práce
55 s., 2 s. tab. příloh.
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce, zpracována rešeršní formou, poskytuje přehled o metodách moleku-lární biologie při zkoumání kvality potravin.
Hlavní část práce dokumentuje metodu PCR, další metody pro zkoumání kvality potravin a analýzu proteinů.
Další část je zaměřena na falzifikaci potravin. Jsou zde popsány nejčastěji falzifikované potraviny.
Poslední část se zabývá detekcí reziduí ve zpracovaných potravinách, kde se charakterizuje pojem alergen. Dále se zabývá potravinami, v nichž se detekují významné alergeny (araší-dy, kravské mléko, mléčné výrobky, vejce) a metodami detekce těchto alergenů.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis, elaborated as a review, provides an overview of the molecular-biology methods researching food quality.
The main part of this work documents the PCR methods and other methods researching food quality and an analysis of proteins.
Next part is concentrated on the falsification of foods. The most frequently falsificated foods are described there.
Last part of the work discusses common issues on detection of the allergenic residues on equipment and in processed foods. This part desribes the foods where are major allergens (for example peanuts, cow’s milk, milk products and eggs) detected. Several methods used to detect residues in foods are discussed, too.
Klíčová slova
kvalita potravin, metody molekulární biologie, falzifikace, alergen, rezidua
Klíčová slova v angličtině
guality of foods, molecular-biology methods, falsification, alergen, residues
Zásady pro vypracování
Bakalářskou práci zpracujte formou literární rešerše. Zaměřte se na následující problémy:
Popište princip vybraných metod využívaných v molekulární biologii.
Charakterizujte kritéria pro sledování kvality a jakosti potravin.
Navrhněte možnosti sledování kvality vybraných potravin s využitím metod molekulární biologie.
Zásady pro vypracování
Bakalářskou práci zpracujte formou literární rešerše. Zaměřte se na následující problémy:
Popište princip vybraných metod využívaných v molekulární biologii.
Charakterizujte kritéria pro sledování kvality a jakosti potravin.
Navrhněte možnosti sledování kvality vybraných potravin s využitím metod molekulární biologie.
Seznam doporučené literatury
dle doporučení vedoucího bakalářské práce
Seznam doporučené literatury
dle doporučení vedoucího bakalářské práce
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Ing. Obenrauch
ÚZUS a další organizace - vysvětlit a uvést.
Zdravotní nezávadnost - vysvětlit?
Co je to HACCP?
Ing. Kramářová
symboly - v Bc. práci?
Studentka prokázala hluboké teoretické znalosti dané problematiky, obhajoba byla přesvědčivá a úplná. Na otázky reagovala pohotově a správně.