Bakalárska práca sa zaoberá analýzou vybraného pracoviska vo vybranej spoločnosti. Cieľom práce je analyzovať súčasný stav vybraného pracoviska a definovať návrhy a odporúčania smerujúce k optimalizácii výrobného procesu.
Prvá časť práce predstavuje teoretickú rešerš zaoberajúcu sa poznatkami o výrobe a výrobnom procese, najmä typoch výroby, štíhlej výrobe, princípoch lean, ako aj vybranými metódami zlepšovania procesov a vybranými ukazovateľmi výkonnosti.
Praktická časť sa zameriava na popis vybraného výrobného pracoviska, popisuje činnosti pracovníkov, ktorí dané pracovisko obsluhujú a ich náplň práce. Obsahuje zhodnotenie súčasného stavu. Záver praktickej časti poskytuje možnosti na zlepšenia vrátane predpokladaných prínosov.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the analysis of the selected workplace in the selected company. The aim of the thesis is to analyze the current state of the selected workplace and define suggestions and recommendations, who are aimed to optimize the production process.
The first part of the thesis presents a theoretical research dealing with the knowledge of production and manufacturing process, especially the types of production, lean manufacturing, lean principles, as well as selected methods of process improvement and selected performance indicators.
The practical part focuses on the description of the selected production workplace, describes the activities of the workers who operate the workplace and their job description. It includes an assessment of the current status. The conclusion of the practical part provides possibilities for improvement, including the expected benefits.
production, lean manufacturing, 5S, process improvement, OEE
Rozsah průvodní práce
61
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalárska práca sa zaoberá analýzou vybraného pracoviska vo vybranej spoločnosti. Cieľom práce je analyzovať súčasný stav vybraného pracoviska a definovať návrhy a odporúčania smerujúce k optimalizácii výrobného procesu.
Prvá časť práce predstavuje teoretickú rešerš zaoberajúcu sa poznatkami o výrobe a výrobnom procese, najmä typoch výroby, štíhlej výrobe, princípoch lean, ako aj vybranými metódami zlepšovania procesov a vybranými ukazovateľmi výkonnosti.
Praktická časť sa zameriava na popis vybraného výrobného pracoviska, popisuje činnosti pracovníkov, ktorí dané pracovisko obsluhujú a ich náplň práce. Obsahuje zhodnotenie súčasného stavu. Záver praktickej časti poskytuje možnosti na zlepšenia vrátane predpokladaných prínosov.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the analysis of the selected workplace in the selected company. The aim of the thesis is to analyze the current state of the selected workplace and define suggestions and recommendations, who are aimed to optimize the production process.
The first part of the thesis presents a theoretical research dealing with the knowledge of production and manufacturing process, especially the types of production, lean manufacturing, lean principles, as well as selected methods of process improvement and selected performance indicators.
The practical part focuses on the description of the selected production workplace, describes the activities of the workers who operate the workplace and their job description. It includes an assessment of the current status. The conclusion of the practical part provides possibilities for improvement, including the expected benefits.
production, lean manufacturing, 5S, process improvement, OEE
Zásady pro vypracování
Úvod
Definujte cíle práce a použité metody zpracování práce.
Teoretická část
Proveďte průzkum literárních pramenů a zpracujte rešerši týkající se výrobního procesu a ergonomie.
Praktická část
Charakterizujte vybranou společnost.
Analyzujte současný stav vybraného pracoviště ve vybrané společnosti.
Na základě výsledků analýzy navrhněte doporučení pro zlepšení současného stavu vybraného pracoviště.
Závěr
Zásady pro vypracování
Úvod
Definujte cíle práce a použité metody zpracování práce.
Teoretická část
Proveďte průzkum literárních pramenů a zpracujte rešerši týkající se výrobního procesu a ergonomie.
Praktická část
Charakterizujte vybranou společnost.
Analyzujte současný stav vybraného pracoviště ve vybrané společnosti.
Na základě výsledků analýzy navrhněte doporučení pro zlepšení současného stavu vybraného pracoviště.
Závěr
Seznam doporučené literatury
BLECHARZ, Pavel. Základy moderního řízení kvality. 1. vydání. Praha: Ekopress, s.r.o., 2011, 122 s. ISBN 978-80-86929-75-0.
CHROMJAKOVÁ, Felicita a Rastislav RAJNOHA. Řízení a organizace výrobních procesů. Kompendium průmyslového inženýra. Žilina: GEORG, 2011, 138 s. ISBN 978-80-89401-26-0.
KEŘKOVSKÝ, Miloslav a Ondřej VALSA. Moderní přístupy k řízení výroby. 3. dopl. vyd. Praha: C.H.Beck, 2012, 153 s. ISBN 978-80-7179-319-9.
SVOZILOVÁ, Alena. Zlepšování podnikových procesů. 1. vyd. Praha: Grada, 2011, 223 s. ISBN 978-80-247-3938-0.
TAGUE, Nancy R. The quality toolbox. 2nd ed. Milwaukee, Wis.: ASQ Quality Press, 2005, 557 s. ISBN 0-87389-639-4.
Seznam doporučené literatury
BLECHARZ, Pavel. Základy moderního řízení kvality. 1. vydání. Praha: Ekopress, s.r.o., 2011, 122 s. ISBN 978-80-86929-75-0.
CHROMJAKOVÁ, Felicita a Rastislav RAJNOHA. Řízení a organizace výrobních procesů. Kompendium průmyslového inženýra. Žilina: GEORG, 2011, 138 s. ISBN 978-80-89401-26-0.
KEŘKOVSKÝ, Miloslav a Ondřej VALSA. Moderní přístupy k řízení výroby. 3. dopl. vyd. Praha: C.H.Beck, 2012, 153 s. ISBN 978-80-7179-319-9.
SVOZILOVÁ, Alena. Zlepšování podnikových procesů. 1. vyd. Praha: Grada, 2011, 223 s. ISBN 978-80-247-3938-0.
TAGUE, Nancy R. The quality toolbox. 2nd ed. Milwaukee, Wis.: ASQ Quality Press, 2005, 557 s. ISBN 0-87389-639-4.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Vedoucí práce: Ing. Martin Hollý, počet bodů: 24
Oponent práce: Ing. Eva Juřičková, Ph.D., počet bodů: 19
Otázky vedoucího práce:
1. Aké ďalšie finančné zhodnotenie by ste v práci uviedla (v prípade poskytnutia dát v podniku)? Ohodnocení odpovědi: Zodpovězeno zcela
2. Aké stanovisko zaujal zodpovedný pracovník v podniku k navrhovaným zmenám? Ohodnocení odpovědi: Zodpovězeno zcela
3. Bude možné Vami navrhované opatrenia generalizovať aj pre ostatné výrobné procesy v podniku? Ohodnocení odpovědi: Zodpovězeno zcela
Otázky oponenta práce:
1. Můžete vysvětlit, co lze rozumět pod pojmem sběrný prostor kruhovitého tvaru, kde jsou uložena nepracovaná ložiska, viz str. 37? Kam jsou tedy ložiska ukládána? Ohodnocení odpovědi: Zodpovězeno zcela
2. Jak je nastavena údržba zařízení? Co vše je v rukou pracovníků linky a které úkony provádí útvar údržby? Jak dlouho trvá příchod pracovníka údržby v případě opravy stroje, pokud stroj stojí a nepracuje, viz str. 45? Ohodnocení odpovědi: Zodpovězeno zcela
3. Jak byste řešila výpadky zařazené do kategorie ostatní, které dosahují nejvyšší hodnoty v grafu (47%), viz str. 51? Ohodnocení odpovědi: Zodpovězeno zcela