Mléko jakožto sekret mléčné žlázy savců, obsahuje kromě mléčného tuku a laktosy,
významnou skupinu bílkovin a peptidů. Tyto látky jsou velmi důležité z nutričního hledis-ka, význam peptidů spočívá v úpravě trávicího traktu, krevního tlaku… Dělí se z hlediska fyziologické a biologické funkce. Bílkoviny mléka dělíme na dvě hlavní skupiny, kasein a syrovátkové bílkoviny. Tyto skupiny mají rozdílné zastoupení aminokyselin a to má vliv na jejich funkčnost. Jejich přítomnosti se využívá v potravinářském průmyslu, např. při srážení mléka.
Anotace v angličtině
Milk is a secretion of lacteal gland of mammal containing important group of protein and peptide except milk fat and laktose. These substances are important for nutritional view-point, signification of peptide is in regulation of GIT, blood pressure etc. Milk proteins are devided out on two groups, casein and whey protein. These groups have different amino acids and they can influence the function of bodies. Their present may be taken advantage of food industry, e.g. milk coagulation.
Klíčová slova
mléko, proteiny, peptidy, aminokyseliny
Klíčová slova v angličtině
milk, protein, peptide, amino acid
Rozsah průvodní práce
48
Jazyk
CZ
Anotace
Mléko jakožto sekret mléčné žlázy savců, obsahuje kromě mléčného tuku a laktosy,
významnou skupinu bílkovin a peptidů. Tyto látky jsou velmi důležité z nutričního hledis-ka, význam peptidů spočívá v úpravě trávicího traktu, krevního tlaku… Dělí se z hlediska fyziologické a biologické funkce. Bílkoviny mléka dělíme na dvě hlavní skupiny, kasein a syrovátkové bílkoviny. Tyto skupiny mají rozdílné zastoupení aminokyselin a to má vliv na jejich funkčnost. Jejich přítomnosti se využívá v potravinářském průmyslu, např. při srážení mléka.
Anotace v angličtině
Milk is a secretion of lacteal gland of mammal containing important group of protein and peptide except milk fat and laktose. These substances are important for nutritional view-point, signification of peptide is in regulation of GIT, blood pressure etc. Milk proteins are devided out on two groups, casein and whey protein. These groups have different amino acids and they can influence the function of bodies. Their present may be taken advantage of food industry, e.g. milk coagulation.
Klíčová slova
mléko, proteiny, peptidy, aminokyseliny
Klíčová slova v angličtině
milk, protein, peptide, amino acid
Zásady pro vypracování
Zpracovat teorii peptidů a proteinů
Zpracovat stručný souhrn peptidů a proteinů mléka s popisem jejich funkce (vlastnosti)
Zpracovat přílohový materiál se strukturami peptidů a proteinů
Zásady pro vypracování
Zpracovat teorii peptidů a proteinů
Zpracovat stručný souhrn peptidů a proteinů mléka s popisem jejich funkce (vlastnosti)
Zpracovat přílohový materiál se strukturami peptidů a proteinů
Seznam doporučené literatury
Dle doporučení vedoucího práce
Seznam doporučené literatury
Dle doporučení vedoucího práce
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
prof. Kopec
Jaký je Váš názor na tvrzení, že mléko je nezdravé?
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího a oponenta bakalářské práce a prokázala, že danou problematiku ovládá v potřebném rozsahu. Na otázku odpověděla věcně a jasně.