Bakalářská práce se zabývá charakteristikou přírodních aditiv, jejich vlastnostmi (antioxi-dační, antimikrobní, organoleptické, fyziologické), a využitím především v potravinářském průmyslu. Práce je rozdělena do pěti kapitol, ve kterých jsou popsány látky zvyšující údrž-nost (přírodní antimikrobní látky - byliny a koření, zelenina a další, přírodní antioxidanty - fenoly, vitaminy, byliny a koření), látky upravující aroma (vonné látky koření a bylin a chu-ťové látky - přírodní náhradní sladidla, látky okyselující a hořké), látky upravující barvu (přírodní barviva), látky upravující texturu (stabilizátory a emulgátory - agar, pektiny, leci-tin) a látky zvyšující biologickou hodnotu potravin (některé vitaminy a stopové prvky).
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the most important natural additives, their qualities (antioxi-dant, antimicrobial, sensory, physiological), and their application especially in food industry. The thesis is divided into five chapters with description of: additives for the durability im-provement (natural antimicrobial substances - herbs and spices, vegetables and others, natu-ral antioxidants - phenols, vitamins, herbs and spices), additives for aroma modulation (odorants of herbs and spices and taste substances - natural bitter and sour substances, na-tural sweeteners), additives for colour improvement (natural colorants), additives for tex-ture regulating (stabilizers and emulsifiers - agars, pectines, lecithin) and and additives for the biological quality increasing (some vitamins and microelements).
Klíčová slova
přírodní aditiva, antimikrobní látky, antioxidanty, vonné a chuťové látky, barviva
Klíčová slova v angličtině
natural additives, antimicrobial substances, antioxidants, odorants and taste substances, colorants
Rozsah průvodní práce
53 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se zabývá charakteristikou přírodních aditiv, jejich vlastnostmi (antioxi-dační, antimikrobní, organoleptické, fyziologické), a využitím především v potravinářském průmyslu. Práce je rozdělena do pěti kapitol, ve kterých jsou popsány látky zvyšující údrž-nost (přírodní antimikrobní látky - byliny a koření, zelenina a další, přírodní antioxidanty - fenoly, vitaminy, byliny a koření), látky upravující aroma (vonné látky koření a bylin a chu-ťové látky - přírodní náhradní sladidla, látky okyselující a hořké), látky upravující barvu (přírodní barviva), látky upravující texturu (stabilizátory a emulgátory - agar, pektiny, leci-tin) a látky zvyšující biologickou hodnotu potravin (některé vitaminy a stopové prvky).
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the most important natural additives, their qualities (antioxi-dant, antimicrobial, sensory, physiological), and their application especially in food industry. The thesis is divided into five chapters with description of: additives for the durability im-provement (natural antimicrobial substances - herbs and spices, vegetables and others, natu-ral antioxidants - phenols, vitamins, herbs and spices), additives for aroma modulation (odorants of herbs and spices and taste substances - natural bitter and sour substances, na-tural sweeteners), additives for colour improvement (natural colorants), additives for tex-ture regulating (stabilizers and emulsifiers - agars, pectines, lecithin) and and additives for the biological quality increasing (some vitamins and microelements).
Klíčová slova
přírodní aditiva, antimikrobní látky, antioxidanty, vonné a chuťové látky, barviva
Klíčová slova v angličtině
natural additives, antimicrobial substances, antioxidants, odorants and taste substances, colorants
Zásady pro vypracování
Formou literární rešerže zpracujte téma o přírodních aditivech.
Charakterizujte jednotlivé skupiny přírodních aditiv a jejich vlastnosti (antioxidační, antimikrobiální, organoleptické).
Zhodnoťte využití přírodních aditiv v současnosti.
Zásady pro vypracování
Formou literární rešerže zpracujte téma o přírodních aditivech.
Charakterizujte jednotlivé skupiny přírodních aditiv a jejich vlastnosti (antioxidační, antimikrobiální, organoleptické).
Zhodnoťte využití přírodních aditiv v současnosti.
Seznam doporučené literatury
Dle doporučení vedoucího bakalářské práce
Seznam doporučené literatury
Dle doporučení vedoucího bakalářské práce
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Ing. Rop
V čem vidíte přínos Vaší práce?
Studentka na zadané i doplňující otázky odpověděla vyčerpávajícím způsobem. Prokázala, že dovede logicky myslet a samostatně řešit.