Řasy díky svému nutričnímu složení a především, díky vysokému obsahu bílkovin, minerálních látek a vitamínů vystupují jako potencionální a alternativní zdroj ve výživě člověka. Diplomová práce byla zaměřena na stanovení aminokyselin u sladkovodních a mořských řas. Současně byla změřena sušina, dusík a chlorofyl. Stanovení aminokyselin je založeno na hydrolýze a následné chromatografii.
Anotace v angličtině
Algae owing to their nutritional composition and primarily owing to high content of proteins, minerals and vitamins act as potential and alternative source of human nutrition. This diploma thesis is based on determination of amino acids in freshwater algae and seaweed. Dry basis, nitrogen and chlorophyll were gauged simultaneously. Determination of amino acids is based on hydrolysis and consequent chromatography.
Řasy díky svému nutričnímu složení a především, díky vysokému obsahu bílkovin, minerálních látek a vitamínů vystupují jako potencionální a alternativní zdroj ve výživě člověka. Diplomová práce byla zaměřena na stanovení aminokyselin u sladkovodních a mořských řas. Současně byla změřena sušina, dusík a chlorofyl. Stanovení aminokyselin je založeno na hydrolýze a následné chromatografii.
Anotace v angličtině
Algae owing to their nutritional composition and primarily owing to high content of proteins, minerals and vitamins act as potential and alternative source of human nutrition. This diploma thesis is based on determination of amino acids in freshwater algae and seaweed. Dry basis, nitrogen and chlorophyll were gauged simultaneously. Determination of amino acids is based on hydrolysis and consequent chromatography.
Zjistěte chemické složení mořských a suchozemských řas dostupných na našem trhu.
Zaměřte se na obsah aminokyselin, příp.vlákninu. Zjištěné hodnoty u jednotlivých
druhů porovnejte.
Pokuste se navrhnout možnosti jejich využití pro lidskou výživu.
Zásady pro vypracování
Zjistěte chemické složení mořských a suchozemských řas dostupných na našem trhu.
Zaměřte se na obsah aminokyselin, příp.vlákninu. Zjištěné hodnoty u jednotlivých
druhů porovnejte.
Pokuste se navrhnout možnosti jejich využití pro lidskou výživu.