V diplomové práci je popsána charakteristika 10 bylin (Benedikt lékařský, Dobromysl obecná, Heřmánek pravý, Levandule lékařská, Máta peprná, Měsíček lékařský, Řebříček obecný, Řepík lékařský, Šalvěj lékařská, Třezalka tečkovaná), senzorické analýzy, metod použitých pro senzorické hodnocení a statistických metod pro vyhodnocení výsledků sen-zorické analýzy (multivariační metody).
Experimentální část popisuje podmínky senzorické analýzy, přípravu bylinných čajů, me-tody stanovení organoleptických vlastností a podmínky dotazníkové akce.
Výsledková část popisuje a vyhodnocuje výsledky hodnocení vůně (8 deskriptorů) a chuti (10 deskriptorů) a celkové chutnosti 10 druhů bylinných čajů (20 vzorků), a to bez přídav-ků a s přídavky senzoricky aktivních látek (cukr, med, kyselina citrónová a jejich kombina-ce). Dále je popsáno a vyhodnoceno doznívání hořké chuti 5 druhů (10 vzorků) nejhořčích bylinných čajů. Na konec je statisticky zpracována dotazníková akce.
Závěr shrnuje získané výsledky senzorického hodnocení bylinných čajů.
Anotace v angličtině
In the thesis there is described the characteristics of 10 selected herbs (Benedict, Oregano, Chamomile, Lavender, Peppermint, Marigold, Yarrow, Agrimony, Sage and Klamath), sensory analysis, sensory evaluation methods and statistical methods for sensory analysis results (multivariation methods).
Experimental part describes conditions for sensory analysis, herbal tea preparation, meth-ods for organoleptic evaluation and conditions for questionnaire action.
In the part of Results there are described and evaluated findings of aroma evaluation (8 aroma descriptors) and taste evaluation (10 taste descriptors) and overall flavour evaluation of 10 types (20 samples), with and without sensory active substances (sugar, honey, citric acid and their combination) addition. Further there is described time-intensity evaluation of 5 types (10 samples) of the bitterest herbal teas. The questionnaire is statistically analyzed at the end of this part.
Conclusion includes the summary of results obtained by sensory analysis of herbal teas.
Klíčová slova
bylinný čaj, senzorická analýza, vůně, chuť, doznívání hořkosti, senzoricky aktivní látky
Klíčová slova v angličtině
herbal tea, sensory analysis, aroma, taste, time-intensity, sensory active substances
Rozsah průvodní práce
103s.
Jazyk
CZ
Anotace
V diplomové práci je popsána charakteristika 10 bylin (Benedikt lékařský, Dobromysl obecná, Heřmánek pravý, Levandule lékařská, Máta peprná, Měsíček lékařský, Řebříček obecný, Řepík lékařský, Šalvěj lékařská, Třezalka tečkovaná), senzorické analýzy, metod použitých pro senzorické hodnocení a statistických metod pro vyhodnocení výsledků sen-zorické analýzy (multivariační metody).
Experimentální část popisuje podmínky senzorické analýzy, přípravu bylinných čajů, me-tody stanovení organoleptických vlastností a podmínky dotazníkové akce.
Výsledková část popisuje a vyhodnocuje výsledky hodnocení vůně (8 deskriptorů) a chuti (10 deskriptorů) a celkové chutnosti 10 druhů bylinných čajů (20 vzorků), a to bez přídav-ků a s přídavky senzoricky aktivních látek (cukr, med, kyselina citrónová a jejich kombina-ce). Dále je popsáno a vyhodnoceno doznívání hořké chuti 5 druhů (10 vzorků) nejhořčích bylinných čajů. Na konec je statisticky zpracována dotazníková akce.
Závěr shrnuje získané výsledky senzorického hodnocení bylinných čajů.
Anotace v angličtině
In the thesis there is described the characteristics of 10 selected herbs (Benedict, Oregano, Chamomile, Lavender, Peppermint, Marigold, Yarrow, Agrimony, Sage and Klamath), sensory analysis, sensory evaluation methods and statistical methods for sensory analysis results (multivariation methods).
Experimental part describes conditions for sensory analysis, herbal tea preparation, meth-ods for organoleptic evaluation and conditions for questionnaire action.
In the part of Results there are described and evaluated findings of aroma evaluation (8 aroma descriptors) and taste evaluation (10 taste descriptors) and overall flavour evaluation of 10 types (20 samples), with and without sensory active substances (sugar, honey, citric acid and their combination) addition. Further there is described time-intensity evaluation of 5 types (10 samples) of the bitterest herbal teas. The questionnaire is statistically analyzed at the end of this part.
Conclusion includes the summary of results obtained by sensory analysis of herbal teas.
Klíčová slova
bylinný čaj, senzorická analýza, vůně, chuť, doznívání hořkosti, senzoricky aktivní látky
Klíčová slova v angličtině
herbal tea, sensory analysis, aroma, taste, time-intensity, sensory active substances
Zásady pro vypracování
Formou literární rešerše zpracujte téma o bylinách, bylinných čajích a jejich vlastnostech.
Charakterizujte organoleptické vlastnosti, senzoricky aktivní látky a popište
metody senzorického hodnocení.
Pomocí senzorické analýzy se statistickým vyhodnocením zhodnoťte možnosti
ovlivnění chutnosti (chuti, vůně) vybraných bylinných čajů prostřednictvím senzoricky
aktivních látek (sacharosa, med, citrónová kyselina).
Zásady pro vypracování
Formou literární rešerše zpracujte téma o bylinách, bylinných čajích a jejich vlastnostech.
Charakterizujte organoleptické vlastnosti, senzoricky aktivní látky a popište
metody senzorického hodnocení.
Pomocí senzorické analýzy se statistickým vyhodnocením zhodnoťte možnosti
ovlivnění chutnosti (chuti, vůně) vybraných bylinných čajů prostřednictvím senzoricky
aktivních látek (sacharosa, med, citrónová kyselina).
Seznam doporučené literatury
KRESÁNEK, J., KREJČA, J. Atlas liečivých rastlín a lesných plodov. 1. vyd. Martin: Osveta, 1977. 768 s.
CASTLEMAN, M. Velká kniha léčivých rostlin.1. vyd.Praha: Columbus, 2001, 635 s.
KORBELÁŘ, J., ENDRIS Z. Naše rostliny v lékařství. Praha: Avicentrum, 1990. 504 s.
INGR, I., POKORNÝ, J., VALENTOVÁ, H. Senzorická analýza potravin. 1. vyd. Brno: MZLU, 2001. 201s.
Seznam doporučené literatury
KRESÁNEK, J., KREJČA, J. Atlas liečivých rastlín a lesných plodov. 1. vyd. Martin: Osveta, 1977. 768 s.
CASTLEMAN, M. Velká kniha léčivých rostlin.1. vyd.Praha: Columbus, 2001, 635 s.
KORBELÁŘ, J., ENDRIS Z. Naše rostliny v lékařství. Praha: Avicentrum, 1990. 504 s.
INGR, I., POKORNÝ, J., VALENTOVÁ, H. Senzorická analýza potravin. 1. vyd. Brno: MZLU, 2001. 201s.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
prof.ing. Kopec K., DrSc., - v jakých jednotkách se hodnotí doznívání chuti?
doc.ing.Hrabě J.,Ph.D., - byly všechny vzorky čajů připraveny podle stejné metodiky?