Práce se věnuje sestavování potravinových balíčků pro členy Integrovaného záchranného souboru a civilního obyvatelstva pro situace krizových stavů. Jsou zde uvedeny návrhy jednotlivých jídelních lístků, které by měly obyvatelstvu České republiky zajistit vyrovnanou stravu v krizových situacích. Skladba jídelních balíčků vychází z vybraných potravin, které jsou běžnou součástí nabídky jednotlivých maloobchodních řetězců na českém trhu. V práci jsou uvedeny možnosti skladby jídelních lístků pro Integrovaný záchranný systém a pro civilní obyvatelstvo. Varianty jsou sestaveny jak pro situace s možností ohřevu, tak pro situace, kdy možnost ohřevu chybí. Práce se dále zabývá zabezpečením pitného režimu a jsou v ní specifikovány i návrhy balení a distribuce potravinových balíčků do míst krizových situací.
Annotation in English
My thesis attends to the assemblage of food packets intended for the Integrated rescue squad members and for civilian population in cases of critical situations. The thesis includes designs of particular menus which should ensure well-balanced boarding to the Czech Republic population in critical situations. Each menu composition results from the chosen foodstuffs commonly available at Czech retail outlet chains. Several options of menu designs both for the Integrated rescue squad members and civilian population are presented. The varieties are compiled both for the situations in which the food heating is feasible and those when heating is beyond possibility. Moreover the thesis deals with drinking regime provision and it also contains specific suggestions how to pack the food packets and distribute them to the critical situation locations.
Keywords
krizové stavy, potraviny, obchodní řetězce, Integrovaný záchranný systém, potravinové balíčky
Práce se věnuje sestavování potravinových balíčků pro členy Integrovaného záchranného souboru a civilního obyvatelstva pro situace krizových stavů. Jsou zde uvedeny návrhy jednotlivých jídelních lístků, které by měly obyvatelstvu České republiky zajistit vyrovnanou stravu v krizových situacích. Skladba jídelních balíčků vychází z vybraných potravin, které jsou běžnou součástí nabídky jednotlivých maloobchodních řetězců na českém trhu. V práci jsou uvedeny možnosti skladby jídelních lístků pro Integrovaný záchranný systém a pro civilní obyvatelstvo. Varianty jsou sestaveny jak pro situace s možností ohřevu, tak pro situace, kdy možnost ohřevu chybí. Práce se dále zabývá zabezpečením pitného režimu a jsou v ní specifikovány i návrhy balení a distribuce potravinových balíčků do míst krizových situací.
Annotation in English
My thesis attends to the assemblage of food packets intended for the Integrated rescue squad members and for civilian population in cases of critical situations. The thesis includes designs of particular menus which should ensure well-balanced boarding to the Czech Republic population in critical situations. Each menu composition results from the chosen foodstuffs commonly available at Czech retail outlet chains. Several options of menu designs both for the Integrated rescue squad members and civilian population are presented. The varieties are compiled both for the situations in which the food heating is feasible and those when heating is beyond possibility. Moreover the thesis deals with drinking regime provision and it also contains specific suggestions how to pack the food packets and distribute them to the critical situation locations.
Keywords
krizové stavy, potraviny, obchodní řetězce, Integrovaný záchranný systém, potravinové balíčky
V literární části popište problematiku krizových stavů s důrazem na zabezpečení jednotek IZS
a obyvatelstva potravinami a nápoji.
Dále charakterizujte postavení velkoplošných prodejen
na maloobchodním trhu v ČR a jejich potenciál při zabezpečení stravování v krizových stavech.
V praktické části sestavte pohotové dávky potravin ze sortimentu vybraných velkoplošných
prodejen a optimalizujte je z pohledu výživy.
Tyto dávky sestavte pro zasahující jednotky
i pro obyvatelstvo.
Research Plan
V literární části popište problematiku krizových stavů s důrazem na zabezpečení jednotek IZS
a obyvatelstva potravinami a nápoji.
Dále charakterizujte postavení velkoplošných prodejen
na maloobchodním trhu v ČR a jejich potenciál při zabezpečení stravování v krizových stavech.
V praktické části sestavte pohotové dávky potravin ze sortimentu vybraných velkoplošných
prodejen a optimalizujte je z pohledu výživy.
Tyto dávky sestavte pro zasahující jednotky
i pro obyvatelstvo.
Recommended resources
NOVÁK, V., BUŇKA, F. Základy ekonomiky výživy. 1 vyd. Zlín: UTB ve Zlíně, 2005. 200s. ISBN 80-7318-262-9
VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. 1 vyd. Tábor: OSSIS Tábor, 1999. 352s. ISBN 80-902391-3-7
PROCHÁZKOVÁ, D. Bezpečnost a krizové řízení. 1 vyd. Praha: Police history, 2006. 255s. ISBN 80-86477-35-5
RUSSEL, M. New views on the RDAs for older adults. Journal of the American Dietetic Association, May, 1997.
Recommended resources
NOVÁK, V., BUŇKA, F. Základy ekonomiky výživy. 1 vyd. Zlín: UTB ve Zlíně, 2005. 200s. ISBN 80-7318-262-9
VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. 1 vyd. Tábor: OSSIS Tábor, 1999. 352s. ISBN 80-902391-3-7
PROCHÁZKOVÁ, D. Bezpečnost a krizové řízení. 1 vyd. Praha: Police history, 2006. 255s. ISBN 80-86477-35-5
RUSSEL, M. New views on the RDAs for older adults. Journal of the American Dietetic Association, May, 1997.
Enclosed appendices
-
Appendices bound in thesis
tables
Taken from the library
Yes
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
ing. alášek P., CSc., - jakým způsobem se provádí ohřev potravin v krizovém stavu.
prof. ing. Kopec K., DrSc., - kdo rozhoduje o tom, že nastala krizová
situace a co by se mělo provádět v případě krizové situace.
Na otázky reagovala studentka správně, avšak méně pohotově.