V diplomové práci je sledována jakost balených nealkoholických nápojů. V teoretické části je pojednáno o základním dělení nápojů, o výskytu mikroorganismů v nealkoholických nápojích, o přítomnosti a stanovení vitaminů v ovocných nápojích. V praktické části bylo provedeno stanovení přítomných mikroorganismů, dále stanovení některých minerálních látek ve vybraných nápojích. Ve vybraných vzorcích bylo provedeno stanovení vitaminů metodou HPLC a byla optimalizována metoda stanovení vitaminů v ovocných nápojích stejnou metodou. Senzorická analýza byla provedena u minerálních vod, výsledky byly statisticky vyhodnoceny a zpracovány.
Anotace v angličtině
The dissertation monitors a quality of packaged non-alcoholic beverages. Theoretical section treats a basic division of packaged drinks, a presence of micro-organisms in the beverages and a presence and designation of vitamins in fruit beverages. In practical section, the designation of micro-organisms has been performed, followed by a designation of particular vitamins in selected beverages. In selected samples, the designation of vitamins has been performed by using HPLC method. The method of designation of vitamins has been optimized by using the identical method. A sensorial analysis has been performed in mineral waters. The results were statistically analyzed and processed.
V diplomové práci je sledována jakost balených nealkoholických nápojů. V teoretické části je pojednáno o základním dělení nápojů, o výskytu mikroorganismů v nealkoholických nápojích, o přítomnosti a stanovení vitaminů v ovocných nápojích. V praktické části bylo provedeno stanovení přítomných mikroorganismů, dále stanovení některých minerálních látek ve vybraných nápojích. Ve vybraných vzorcích bylo provedeno stanovení vitaminů metodou HPLC a byla optimalizována metoda stanovení vitaminů v ovocných nápojích stejnou metodou. Senzorická analýza byla provedena u minerálních vod, výsledky byly statisticky vyhodnoceny a zpracovány.
Anotace v angličtině
The dissertation monitors a quality of packaged non-alcoholic beverages. Theoretical section treats a basic division of packaged drinks, a presence of micro-organisms in the beverages and a presence and designation of vitamins in fruit beverages. In practical section, the designation of micro-organisms has been performed, followed by a designation of particular vitamins in selected beverages. In selected samples, the designation of vitamins has been performed by using HPLC method. The method of designation of vitamins has been optimized by using the identical method. A sensorial analysis has been performed in mineral waters. The results were statistically analyzed and processed.
V teoretické části zpracujte literární rešerši týkající se charakteristiky vybraných jakostních parametrů balených vod, minerálních vod a dalších vybraných nápojů.
V praktické části proveďte mikrobiologická stanovení přítomnosti mikroorganizmů ve vybraných vodách a nápojích a pokuste se identifikovat vybrané izolované mikroorganizmy.
V rámci chemické analýzy proveďte stanovení vybraných minerálních látek a vitaminů (metodou HPLC) a zhodnoťte vybrané nápoje senzorickou analýzou.
Na základě teoretické části a výsledků praktické části formulujte závěry týkající jakosti vybraných balených vod, minerálních vod a dalších vybraných nápojů.
Zásady pro vypracování
V teoretické části zpracujte literární rešerši týkající se charakteristiky vybraných jakostních parametrů balených vod, minerálních vod a dalších vybraných nápojů.
V praktické části proveďte mikrobiologická stanovení přítomnosti mikroorganizmů ve vybraných vodách a nápojích a pokuste se identifikovat vybrané izolované mikroorganizmy.
V rámci chemické analýzy proveďte stanovení vybraných minerálních látek a vitaminů (metodou HPLC) a zhodnoťte vybrané nápoje senzorickou analýzou.
Na základě teoretické části a výsledků praktické části formulujte závěry týkající jakosti vybraných balených vod, minerálních vod a dalších vybraných nápojů.
Seznam doporučené literatury
dle doporučení vedoucího diplomové práce
Seznam doporučené literatury
dle doporučení vedoucího diplomové práce
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Ing. Valášek
Co tvořilo stacionární fázi při stanovení vitaminů skupiny "B"
Studentka zkoušenou problematiku zvládla velmi dobře, na otázky oponenta odpověděla správně.
V doplňující otázce se v důsledku nervozity dopustila určitých nepřesností.