Bakalářská práce se zabývá problematikou výživového režimu u seniorů s onemocněním diabetes mellitus 2. typu. V teoretické části je popsáno samotné onemocnění a jeho specifika ve stáří, problematika dietního stravování a edukace o vhodných výživových doporučeních. Praktická část práce zjišťuje pomocí dotazníkového šetření, zda byli senioři s diabetes mellitus 2. typu informováni o vhodné výživě a jejím dodržování. Praktickým výstupem práce je vytvoření edukačního materiálu pro seniory o vhodných potravinách v rámci výživového režimu u cukrovky.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the issue of nutritional regime in seniors with diabetes mellitus 2. type. The theoretical part describes the disease itself and it is specifics in old age, the issue of diet and education about appropriate nutritional recommendations. The practical part finds out by means of a questionnaire whether seniors with diabetes mellitus 2. type appropriate nutrition and compliance. The practical outcome of this work is the creation of educational material for seniors about suitable foods within the nutritional regime for diabetes.
diabetes mellitus type 2, diabetic diet, nutrition, senior, education
Rozsah průvodní práce
66 s. (119 660 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se zabývá problematikou výživového režimu u seniorů s onemocněním diabetes mellitus 2. typu. V teoretické části je popsáno samotné onemocnění a jeho specifika ve stáří, problematika dietního stravování a edukace o vhodných výživových doporučeních. Praktická část práce zjišťuje pomocí dotazníkového šetření, zda byli senioři s diabetes mellitus 2. typu informováni o vhodné výživě a jejím dodržování. Praktickým výstupem práce je vytvoření edukačního materiálu pro seniory o vhodných potravinách v rámci výživového režimu u cukrovky.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the issue of nutritional regime in seniors with diabetes mellitus 2. type. The theoretical part describes the disease itself and it is specifics in old age, the issue of diet and education about appropriate nutritional recommendations. The practical part finds out by means of a questionnaire whether seniors with diabetes mellitus 2. type appropriate nutrition and compliance. The practical outcome of this work is the creation of educational material for seniors about suitable foods within the nutritional regime for diabetes.
diabetes mellitus type 2, diabetic diet, nutrition, senior, education
Zásady pro vypracování
Studium odborné literatury.
Zpracování teoretické části bakalářské práce.
Vymezení pojmů a teoretických východisek v oblasti diabetes mellitus u seniorů a dietní léčby těchto pacientů.
Realizace kvantitativního výzkumu technikou dotazníku.
Vyhodnocení a interpretace získaných dat.
Prezentace výsledků šetření, jejich shrnutí a návrh doporučení pro praxi.
Zásady pro vypracování
Studium odborné literatury.
Zpracování teoretické části bakalářské práce.
Vymezení pojmů a teoretických východisek v oblasti diabetes mellitus u seniorů a dietní léčby těchto pacientů.
Realizace kvantitativního výzkumu technikou dotazníku.
Vyhodnocení a interpretace získaných dat.
Prezentace výsledků šetření, jejich shrnutí a návrh doporučení pro praxi.
Seznam doporučené literatury
KUDLOVÁ, Pavla. Ošetřovatelská péče v diabetologii. Praha: Grada Publishing, 2015. 204 s. ISBN 978-80-247-5367-6.
OLŠOVSKÝ, Jindřich. Diabetes mellitus 2. typu: průvodce ošetřujícího lékaře. Praha: Maxdorf, 2018. 118 s. ISBN 978-80-7345-558-3.
PERUŠIČOVÁ, Jindřiška. Diabetes mellitus: onemocnění celého organismu. Praha: Maxdorf, 2017. 200 s. ISBN 978-80-7345-512-5.
SINCLAIR, Alan et al. Diabetes in old age. Hoboken: Wiley-Blackwell, 2017. 556 s. ISBN 978-11-189-5459-1.
ŠTEFÁNIKOVÁ, Jozefína, Silvie LACIGOVÁ a kol. Motivace pacienta v diabetologické ambulanci. Praha: Mladá fronta, 2017. 132 s. ISBN 978-80-204-4590-2.
WAGNER, Petr a Eva PATLEJCHOVÁ. Dieta při cukrovce. Praha: Triton, 2017. 135 s. ISBN 978-80-7553-254-1.
Seznam doporučené literatury
KUDLOVÁ, Pavla. Ošetřovatelská péče v diabetologii. Praha: Grada Publishing, 2015. 204 s. ISBN 978-80-247-5367-6.
OLŠOVSKÝ, Jindřich. Diabetes mellitus 2. typu: průvodce ošetřujícího lékaře. Praha: Maxdorf, 2018. 118 s. ISBN 978-80-7345-558-3.
PERUŠIČOVÁ, Jindřiška. Diabetes mellitus: onemocnění celého organismu. Praha: Maxdorf, 2017. 200 s. ISBN 978-80-7345-512-5.
SINCLAIR, Alan et al. Diabetes in old age. Hoboken: Wiley-Blackwell, 2017. 556 s. ISBN 978-11-189-5459-1.
ŠTEFÁNIKOVÁ, Jozefína, Silvie LACIGOVÁ a kol. Motivace pacienta v diabetologické ambulanci. Praha: Mladá fronta, 2017. 132 s. ISBN 978-80-204-4590-2.
WAGNER, Petr a Eva PATLEJCHOVÁ. Dieta při cukrovce. Praha: Triton, 2017. 135 s. ISBN 978-80-7553-254-1.
Přílohy volně vložené
CD ROM, edukační materiál
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Jaká byla spolupráce s respondenty? (Mgr. Treterová) Spolupráce byla náročná, jak vlastní měření tělesného složení, tak vyplňování dotazníku. Studentka prezentovala standardně.