Bakalářská práce se zabývá pěstováním a základní nutriční charakteristikou zelených a matcha čajů. Teoretická část práce je zaměřena i na výrobu matcha a zelených čajů, jejich zpracování, dále na nutriční a biologicky aktivní látky, které tyto čaje obsahují. Praktická část zahrnuje výsledky měření obsahu vlhkosti, popela, bílkovin, tuků, vlákniny, chlorofylu, polyfenolů, antioxidační aktivity a vitaminu C.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with the cultivation and basic nutritional characteristics of green and matcha teas. The theoretical part of the work is focused on the production of matcha and green teas and their nutritional and biologically active substances. The experimental part includes the measurement of the moisture, ash, proteins, fats, fibre, chlorophylls, po-lyphenols, antioxidant activity and vitamin C contents.
Bakalářská práce se zabývá pěstováním a základní nutriční charakteristikou zelených a matcha čajů. Teoretická část práce je zaměřena i na výrobu matcha a zelených čajů, jejich zpracování, dále na nutriční a biologicky aktivní látky, které tyto čaje obsahují. Praktická část zahrnuje výsledky měření obsahu vlhkosti, popela, bílkovin, tuků, vlákniny, chlorofylu, polyfenolů, antioxidační aktivity a vitaminu C.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with the cultivation and basic nutritional characteristics of green and matcha teas. The theoretical part of the work is focused on the production of matcha and green teas and their nutritional and biologically active substances. The experimental part includes the measurement of the moisture, ash, proteins, fats, fibre, chlorophylls, po-lyphenols, antioxidant activity and vitamin C contents.
Nutriční a biologicky aktivní látky zelených čajů a matcha čajů.
II. Praktická část
Stanovení základních nutričních charakteristik.
Extrakce biologicky aktivních látek matcha čajů a jejich stanovení pomocí metod spektrofotometrických a chromatografických.
Zpracování naměřených dat, diskuze, závěr.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Pěstování a výroba matcha čajů.
Nutriční a biologicky aktivní látky zelených čajů a matcha čajů.
II. Praktická část
Stanovení základních nutričních charakteristik.
Extrakce biologicky aktivních látek matcha čajů a jejich stanovení pomocí metod spektrofotometrických a chromatografických.
Zpracování naměřených dat, diskuze, závěr.
Seznam doporučené literatury
[1] HARA, Yukihiko. Green tea: health benefits and applications. New York: Marcel Dekker, c2001. Food science and technology (Marcel Dekker, Inc.), 106. ISBN 0-8247-0470-3. nl{}
[2] ŠILAROVÁ, Petra, Lenka ČESLOVÁ a Milan MELOUN. Fast gradient HPLS/MS separation of phenolics in green tea to monitor their degradation. Food Chemistry [online]. 2017, 237, 10 [cit. 2017-11-30]. Dostupné z: http://apps.webofknowledge.com.proxy.k.utb.cz.
[3] DIETZ, Christina, Matthijs DEKKER a Batina PIQUERAS-FISZMAN. An intervention study on the effect of matcha tea, in drink and snack bar formats, on mood and cognitive performance. Food Research International [online]. 2017, 99 , 13 [cit. 2017-11-30]. Dostupné z: http://apps.webofknowledge.com.proxy.k.utb.cz.
[4] WEISS, David J. a Christopher R. ANDERTON. Determination of catechins in matcha green tea by micellar elektrokinetic chromatography. Journal of Chromatography A [online]. 2003, 1011, 8 [cit. 2017-11-30]. Dostupné z: http://apps.webofknowledge.com.proxy.k.utb.cz.
Seznam doporučené literatury
[1] HARA, Yukihiko. Green tea: health benefits and applications. New York: Marcel Dekker, c2001. Food science and technology (Marcel Dekker, Inc.), 106. ISBN 0-8247-0470-3. nl{}
[2] ŠILAROVÁ, Petra, Lenka ČESLOVÁ a Milan MELOUN. Fast gradient HPLS/MS separation of phenolics in green tea to monitor their degradation. Food Chemistry [online]. 2017, 237, 10 [cit. 2017-11-30]. Dostupné z: http://apps.webofknowledge.com.proxy.k.utb.cz.
[3] DIETZ, Christina, Matthijs DEKKER a Batina PIQUERAS-FISZMAN. An intervention study on the effect of matcha tea, in drink and snack bar formats, on mood and cognitive performance. Food Research International [online]. 2017, 99 , 13 [cit. 2017-11-30]. Dostupné z: http://apps.webofknowledge.com.proxy.k.utb.cz.
[4] WEISS, David J. a Christopher R. ANDERTON. Determination of catechins in matcha green tea by micellar elektrokinetic chromatography. Journal of Chromatography A [online]. 2003, 1011, 8 [cit. 2017-11-30]. Dostupné z: http://apps.webofknowledge.com.proxy.k.utb.cz.
Přílohy volně vložené
1 CD ROM
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student prokázal hluboké teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba bakalářské práce byla přesvědčivá a úplná. Na otázky vedoucího, oponenta a komise odpovídal pohotově, věcně a správně.
Doc. Juríková: Co je to Matcha čaj?
Doc: Valášek: Jaký přepočet jste použila při stanovení hrubých bílkovin pro čaj?
Doc: Mlček: U vzorku "Zelenáčky od Kačky" se nepoužívalo stanovení vitaminu C?