Bakalářská práce je zaměřena na analýzu kovů ve víně. V její experimentální části bylo stanoveno celkem 24 prvků v šesti vzorcích vína. Vzorky byly nejdříve upraveny pro stopovou analýzu a následně měřeny. Měření bylo provedeno pomocí instrumentální metody optické emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem. Získaná data byla zpracována a vyhodnocena.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the analysis of metals in wine. In the experimental part were determined twenty-four elements of metals in six samples of wine. First of all, the samples were modified for trace analysis and subsequently measured. Measurement was made by instrumental method of inductively coupled plasma optical emission spektrometry. Acquired data were processed and evaluated.
Klíčová slova
víno, těžké kovy, instrumentální metody, optická emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem, mineralizace
Bakalářská práce je zaměřena na analýzu kovů ve víně. V její experimentální části bylo stanoveno celkem 24 prvků v šesti vzorcích vína. Vzorky byly nejdříve upraveny pro stopovou analýzu a následně měřeny. Měření bylo provedeno pomocí instrumentální metody optické emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem. Získaná data byla zpracována a vyhodnocena.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the analysis of metals in wine. In the experimental part were determined twenty-four elements of metals in six samples of wine. First of all, the samples were modified for trace analysis and subsequently measured. Measurement was made by instrumental method of inductively coupled plasma optical emission spektrometry. Acquired data were processed and evaluated.
Klíčová slova
víno, těžké kovy, instrumentální metody, optická emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem, mineralizace
Prostudujte dostupnou literaturu a informační zdroje vztahující se k zadanému tématu.
Proveďte optimalizaci přípravy vzorků vín.
Koncentrace kovů stanovte pomocí ICP-OES.
Naměřená a vypočtená data zpracuje a dosažené výsledky kriticky zhodnoťte.
Zásady pro vypracování
Prostudujte dostupnou literaturu a informační zdroje vztahující se k zadanému tématu.
Proveďte optimalizaci přípravy vzorků vín.
Koncentrace kovů stanovte pomocí ICP-OES.
Naměřená a vypočtená data zpracuje a dosažené výsledky kriticky zhodnoťte.
Seznam doporučené literatury
[1] MORENO-ARRIBAS, M. V., POLO, C. Wine Chemistry and Biochemistry, 1 ed., Springer, New York, 2009, ISBN 978-0-387-74118-5.
[2] MICHLOVSKÝ, M. Lexikon chemického složení vína, první vydání, 2014, Rakvice, ISBN 978-80-905319-2-5.
[3] FLAMINI, R., TRALDI P., 2006. Mass spectrometry in grape and wine chemistry. Part II: The consumer protection. Mass Spectrometry Reviews, 25, WileyInterScience. (s. 741-774).
[4] Vědecké zdroje zahrnuté v databázích Web of Science, ScienceDirect, SciFinder Scholar, Medline aj.
Seznam doporučené literatury
[1] MORENO-ARRIBAS, M. V., POLO, C. Wine Chemistry and Biochemistry, 1 ed., Springer, New York, 2009, ISBN 978-0-387-74118-5.
[2] MICHLOVSKÝ, M. Lexikon chemického složení vína, první vydání, 2014, Rakvice, ISBN 978-80-905319-2-5.
[3] FLAMINI, R., TRALDI P., 2006. Mass spectrometry in grape and wine chemistry. Part II: The consumer protection. Mass Spectrometry Reviews, 25, WileyInterScience. (s. 741-774).
[4] Vědecké zdroje zahrnuté v databázích Web of Science, ScienceDirect, SciFinder Scholar, Medline aj.
Přílohy volně vložené
1 CD ROM
Přílohy vázané v práci
grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka představila komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: B - velmi dobře,hodnocení oponenta: C - dobře). V rámci posudků byly studentce položeny následující dotazy oponenta: Mgr. Martina Bučková, Ph.D. - Metoda ICP-OES představuje dnes poměrně často využívanou analytickou techniku. Zhodnoťte prosím ve stručnosti její klady a zápory a na základě toho uveďte doporučení pro její použití v potravinářství. ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ; U výsledků uvádíte směrodatnou odchylku, která je pro všechna měření relativně nízká, pouze u stanovení kobaltu ve vzorku růžového vína je její hodnota poměrně vysoká (Tab.14, Obr. č. 12). Čím si to vysvětlujete? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ; Pokud byste měla navrhnout další experiment v návaznosti na tuto bakalářskou práci, jak byste dál pokračovala? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ
Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy: doc. Ing. Miroslav Fišera, CSc. - V jakých jednotkách se pohybuje meze detekce? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ Jak jste zlepšila detekci růžového vína? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ; Proč jste mineralizovala vzorek? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ doc. Ing. Vendula Pachlová, Ph.D. - Podle jakého klíče jste vybírala vzorky vína? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ