Bakalářská práce popisuje bojové dávky potravin používané v Armádě České republiky a bojové dávky potravin používané v Armádě USA. Srovnává české a americké dávky po stránce energetické a nutriční a dále přibližuje rozdíly v obalech, trvanlivosti, velikosti a jejich hmotnost. V bakalářské práci byla také provedena katalogizace bojových dávek po-travin používaných v Armádách ČR a USA. Na základě zjištěných výsledků byl učiněn závěr posuzovaných bojových dávek potravin.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis describes the batches of food used in the Czech Armed Forces and the food batches used in the US Army. It compares the Czech and American batches according to energy and nutrition benefits, and further shows differences in packaging, shelf-life, size and weight. In this bachelor thesis was also cataloged the batches of food used in the Czech and US Armed Forces. The conclusion of the assessed batches of foodstuffs was made on the basis of the obtained results.
Klíčová slova
Bojové dávky potravin (BDP), bojové dávky potravin (MRE), energetická a nutriční hodnota potravin, katalogizace BDP.
Klíčová slova v angličtině
Keywords: Combat rations (BDP), combat rations (MRE), the energy value of foods, cata-logue BDP.
Rozsah průvodní práce
98 s. (20 s. příloha)
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce popisuje bojové dávky potravin používané v Armádě České republiky a bojové dávky potravin používané v Armádě USA. Srovnává české a americké dávky po stránce energetické a nutriční a dále přibližuje rozdíly v obalech, trvanlivosti, velikosti a jejich hmotnost. V bakalářské práci byla také provedena katalogizace bojových dávek po-travin používaných v Armádách ČR a USA. Na základě zjištěných výsledků byl učiněn závěr posuzovaných bojových dávek potravin.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis describes the batches of food used in the Czech Armed Forces and the food batches used in the US Army. It compares the Czech and American batches according to energy and nutrition benefits, and further shows differences in packaging, shelf-life, size and weight. In this bachelor thesis was also cataloged the batches of food used in the Czech and US Armed Forces. The conclusion of the assessed batches of foodstuffs was made on the basis of the obtained results.
Klíčová slova
Bojové dávky potravin (BDP), bojové dávky potravin (MRE), energetická a nutriční hodnota potravin, katalogizace BDP.
Klíčová slova v angličtině
Keywords: Combat rations (BDP), combat rations (MRE), the energy value of foods, cata-logue BDP.
Zásady pro vypracování
I.Teoretická část
Charakteristika bojových dávek potravin.
Význam bojových dávek potravin ve stravování AČR.
Popis bojových dávek potravin ve vybraných mimoevropských státech.
II.Praktická část
Nutriční a energetické hodnocení bojových dávek potravin.
Srovnání vybraných bojových dávek potravin.
Vyvození závěrů a doporučení.
Zásady pro vypracování
I.Teoretická část
Charakteristika bojových dávek potravin.
Význam bojových dávek potravin ve stravování AČR.
Popis bojových dávek potravin ve vybraných mimoevropských státech.
II.Praktická část
Nutriční a energetické hodnocení bojových dávek potravin.
Srovnání vybraných bojových dávek potravin.
Vyvození závěrů a doporučení.
Seznam doporučené literatury
[1] Hrabě J. Bojové dávky potravin. Habilitační práce. Vyškov: VVŠ PV, 2003,114s.
[2] HRABĚ, NOVÁK. Výzkum problémů stravování vojsk - STRAVO 1 a 2. Vyškov, 1999.
Závěrečná zpráva výzkumného úkolu. Vysoká vojenská škola pozemního vojska.
[3] Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha: Společnost pro
výživu, 2011, 192 s. ISBN 978-80-254-6987-3.
[4] HRABĚ, FRYČ. Dávky předpřipravených potravin pro AČR. Vojenské rozhledy.
2010, 19(3): 51. ISSN 1210-3292.
[5] FEAGANS. ASSOC MILITARY SURG US-military medicine: 9320 OLD GEORGETOWN RD, BETHESDA [online]. USA, 2010 [cit. 2016-01-05]. Dostupné z: web of science.
[6] PAVLÍK, CHALOUPKA. Bojové dávky potravin vybraných armád NATO. Vojenské zdravotnické listy. 2007, 1(76): ISSN 0372-7025.
Seznam doporučené literatury
[1] Hrabě J. Bojové dávky potravin. Habilitační práce. Vyškov: VVŠ PV, 2003,114s.
[2] HRABĚ, NOVÁK. Výzkum problémů stravování vojsk - STRAVO 1 a 2. Vyškov, 1999.
Závěrečná zpráva výzkumného úkolu. Vysoká vojenská škola pozemního vojska.
[3] Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha: Společnost pro
výživu, 2011, 192 s. ISBN 978-80-254-6987-3.
[4] HRABĚ, FRYČ. Dávky předpřipravených potravin pro AČR. Vojenské rozhledy.
2010, 19(3): 51. ISSN 1210-3292.
[5] FEAGANS. ASSOC MILITARY SURG US-military medicine: 9320 OLD GEORGETOWN RD, BETHESDA [online]. USA, 2010 [cit. 2016-01-05]. Dostupné z: web of science.
[6] PAVLÍK, CHALOUPKA. Bojové dávky potravin vybraných armád NATO. Vojenské zdravotnické listy. 2007, 1(76): ISSN 0372-7025.
Přílohy volně vložené
1 CD ROM
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student prokázal hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky oponenta odpověděl výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagoval správně a pohotově.
Ing. Robert Gál, Ph.D.: Jak je to s pitným režimem v bojových dávkách? Mgr. Martina Bučková, Ph.D.: Jaká je poptávka po vegetariánském jídle v bojových dávkách v ČR? Podle čeho jste vybíral jednotlivé bojové dávky ke srovnání? Ing. Soňa Škrovánková, Ph.D.: Říkal jste, že bojová dávka je na 8 hodin na den jsou určeny 3 bojové dávky, kdy voják spí?