Vitamín C je jedním z nejdůležitějších vitamínů vůbec. Je nezbytný pro řadu biochemických dějů, účastní se imunitního systému a může být nápomocen při léčení závažných onemocnění. Vyskytuje se téměř ve všech živých organismech, nejvíce v ovoci a zelenině, je však nestabilní a při tepelné úpravě a nešetrném průmyslovém zpracování se rychle ničí. Pro zvýšení stability bylo vyvinuto mnoho metod, jak tuto aktivní látku zapouzdřit. Na jednu z nich, lipozomální enkapsulaci, je zaměřená tato práce. Lipozomy jsou fosfolipidové vezikuly schopné ve své struktuře zachytit a ochránit hydrofobní i hydrofilní látky. S přidáním vhodného biopolymeru, v našem případě derivátu karboxymethylcelulózy, je možné tyto ochranné vlastnosti ještě podpořit. Praktická část této práce je zaměřená na studium stability lipozomální disperze obsahující sójový lecitin a karboxymethylcelulózu jako enkapsulační pouzdro pro kyselinu askorbovou a fyzikálně-chemické změny disperze při působení zvýšených teplot.
Anotace v angličtině
Vitamin C is one of the most important vitamins of all. It is necessary for a number of biochemical processes, participates in the immune system, and can be helpful in the treatment of serious disorders. It occurs in almost all living organisms, mostly in fruits and vegetables, but it is unstable and is rapidly destroyed by heat treatment and industrial processing. Several methods have been developed to enhance stability for encapsulating active compounds. One of these, liposomal encapsulation, is a topic of this thesis. Liposomes are phospholipid vesicles and they can protect hydrophobic and hydrophilic substances by their structure. With the addition of a suitable biopolymer, in our case a carboxymethyl cellulose derivative, these protective properties can be further enhanced. The practical part of this thesis is focused on the study of stable liposomal dispersion containing soy lecithin and carboxymethylcellulose as encapsulation compound for ascorbic acid and physicochemical changes of dispersion at elevated temperatures.
Vitamín C je jedním z nejdůležitějších vitamínů vůbec. Je nezbytný pro řadu biochemických dějů, účastní se imunitního systému a může být nápomocen při léčení závažných onemocnění. Vyskytuje se téměř ve všech živých organismech, nejvíce v ovoci a zelenině, je však nestabilní a při tepelné úpravě a nešetrném průmyslovém zpracování se rychle ničí. Pro zvýšení stability bylo vyvinuto mnoho metod, jak tuto aktivní látku zapouzdřit. Na jednu z nich, lipozomální enkapsulaci, je zaměřená tato práce. Lipozomy jsou fosfolipidové vezikuly schopné ve své struktuře zachytit a ochránit hydrofobní i hydrofilní látky. S přidáním vhodného biopolymeru, v našem případě derivátu karboxymethylcelulózy, je možné tyto ochranné vlastnosti ještě podpořit. Praktická část této práce je zaměřená na studium stability lipozomální disperze obsahující sójový lecitin a karboxymethylcelulózu jako enkapsulační pouzdro pro kyselinu askorbovou a fyzikálně-chemické změny disperze při působení zvýšených teplot.
Anotace v angličtině
Vitamin C is one of the most important vitamins of all. It is necessary for a number of biochemical processes, participates in the immune system, and can be helpful in the treatment of serious disorders. It occurs in almost all living organisms, mostly in fruits and vegetables, but it is unstable and is rapidly destroyed by heat treatment and industrial processing. Several methods have been developed to enhance stability for encapsulating active compounds. One of these, liposomal encapsulation, is a topic of this thesis. Liposomes are phospholipid vesicles and they can protect hydrophobic and hydrophilic substances by their structure. With the addition of a suitable biopolymer, in our case a carboxymethyl cellulose derivative, these protective properties can be further enhanced. The practical part of this thesis is focused on the study of stable liposomal dispersion containing soy lecithin and carboxymethylcellulose as encapsulation compound for ascorbic acid and physicochemical changes of dispersion at elevated temperatures.
Vitamíc C a jeho vliv na zdraví organismu, zastoupení ve výživě a vstřebatelnost v těle
Možnosti enkapsulace aktivních látek
II. Praktická část
Experimentální příprava koloidních disperzí s cílem enkapsulace vytamínu C v lypozomálních micelách
Fyzikálně-chemická charakterizace připravených disperzních systémů
Zpracování a vyhodnocení získaných experimentálních dat ve formě tabulek a grafů
Statistické vyhodnocení získaných výsledků
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Vitamíc C a jeho vliv na zdraví organismu, zastoupení ve výživě a vstřebatelnost v těle
Možnosti enkapsulace aktivních látek
II. Praktická část
Experimentální příprava koloidních disperzí s cílem enkapsulace vytamínu C v lypozomálních micelách
Fyzikálně-chemická charakterizace připravených disperzních systémů
Zpracování a vyhodnocení získaných experimentálních dat ve formě tabulek a grafů
Statistické vyhodnocení získaných výsledků
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J., HAJŠLOVÁ, J. Chemie potravin II. Vyd. 3. Tábor: OSSIS, 2009, 623 s. ISBN 978-80-86659-16-9.
[2] PULLAR, J.M., CARR, A.C. and VISSERS, M.C.M., 2017. The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients, 9(8), pp. 866.
[3] FANG, T., ZHEN, Q., LIAO, L., OWITI, A., ZHAO, L., KORBAN, S.S. and HAN, Y., 2017. Variation of ascorbic acid concentration in fruits of cultivated and wild apples. Food Chemistry, 225, pp. 132-137.
[4] GREGORIADIS, G. Liposome technology: Liposome Preparation and Related Techniques. New York: Informa Healthcare, 2007, 324 s. ISBN 978-0-8493-8821-7.
[5] OZSAGIROGLU, E. and GUVENILIR, Y.A., 2015. Encapsulation of L-ascorbic acid via polycaprolactone-polyethylene glycol-casein bioblends. Polish Journal of Chemical Technology, 17(4), pp. 32-36.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J., HAJŠLOVÁ, J. Chemie potravin II. Vyd. 3. Tábor: OSSIS, 2009, 623 s. ISBN 978-80-86659-16-9.
[2] PULLAR, J.M., CARR, A.C. and VISSERS, M.C.M., 2017. The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients, 9(8), pp. 866.
[3] FANG, T., ZHEN, Q., LIAO, L., OWITI, A., ZHAO, L., KORBAN, S.S. and HAN, Y., 2017. Variation of ascorbic acid concentration in fruits of cultivated and wild apples. Food Chemistry, 225, pp. 132-137.
[4] GREGORIADIS, G. Liposome technology: Liposome Preparation and Related Techniques. New York: Informa Healthcare, 2007, 324 s. ISBN 978-0-8493-8821-7.
[5] OZSAGIROGLU, E. and GUVENILIR, Y.A., 2015. Encapsulation of L-ascorbic acid via polycaprolactone-polyethylene glycol-casein bioblends. Polish Journal of Chemical Technology, 17(4), pp. 32-36.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího práce jistým, vyčerpávajícím způsobem. Prokázala hluboké znalosti teoretických zásad studované problematiky. K obhajobě diplomové práce nebyly ze strany komise žádné připomínky.