Diplomová práce se zabývá stanovením vlivu monoacylglycerolů na bakterie s dekarboxy-lázovou aktivitou. Teoretická část obsahuje dvě kapitoly. První kapitola pojednává o charakteristice a vlastnostech monoacylglycerolů, jejich výrobě a antimikrobiálních vlastnostech. Součástí kapitoly je také popis využití monoacylglycerolů v potravinářství. Náplní druhé kapitoly teoretické části práce je popis biogenních aminů. Součástí kapitoly je charakteristika a vlastnosti biogenních aminů, jejich možný vznik a výskyt a také faktory, které vznik biogenních aminů ovlivňují. V poslední části druhé kapitoly je také popis mikroorganismů s dekarboxylázovou aktivitou a možnosti stanovení biogenních aminů.
V praktické části diplomové práce je zahrnuta výroba monoacylglycerolů adicí mastné kyseliny na glycidol, stanovení inhibičního účinku monoacylglycerolů a mastných kyselin pomocí diskové difúzní metody na Petriho miskách a stanovení inhibičního účinků monoacylglycerolů a mastných kyselin a indexu růstu bakterií měřením změny optické denzity. Z výsledků je patrné, že monoacylglyceroly mají výrazný inhibiční efekt, a to především na grampozitivní bakterie. Nejvýraznější inhibiční efekt byl u monoacylglycerolů viděn po 48 hodinové kultivaci. U mastných kyselin nebyl prokázán tak výrazný inhibiční efekt. Dále bylo zjištěno, že koncentrace monoacylglycerolů 1000 mg/l a 1500 mg/l, působí na všechny sledované bakterie velmi vysokým inhibičním efektem. Tyto koncentrace monoacylglycerolů v některých případech dokonce způsobily úplné zastavení růstu bakterií.
Anotace v angličtině
The diploma thesis is about determination effect of monoacylglycerols on bacteria with decarboxylase activity. The theoretical part contains two chapters. The first chapter is about characterization and properties of monoacylglycerols, their production and antimicrobial properties. Part of this chapter is also a description of the use of monoacylglycerols in the food industry. The second chapter of the theoretical part thesis describes the biogenic amines. Part of the chapter is the characterization and properties of biogenic amines, their possible formation and occurrence and also factors that enable the formation of biogenic amines. In the last part of the second chapter is also a description of microorganisms with decarboxylase activity and possibility of determination biogenic amines.
The practical part of the thesis includes production of monoacylglycerols by addition of fatty acid to glycidol, determination of inhibitory effects of monoacylglycerols and fatty acids by disc method on Petri´s dishes and determination of the inhibitory effects of mono-acylglycerols and fatty acids and of the growth index of bacteria by measuring the change of optical density. The results show that monoacylglycerols have a significant inhibitory effect, especially on grampositive bacteria. The most significant inhibitory effect was ob-served for monoacylglycerols after of 48 hours cultivation. No significant inhibitory effect has been demonstrated for fatty acids. It was found, that the concentration of monoacylglycerols of 1000 mg/l and 1500 mg/l has been shown to have a very high inhibitory effect on all bacteria that we studied. These concentrations of monoacylglycerols in some cases even cause complete inhibition of bacterial growth.
Diplomová práce se zabývá stanovením vlivu monoacylglycerolů na bakterie s dekarboxy-lázovou aktivitou. Teoretická část obsahuje dvě kapitoly. První kapitola pojednává o charakteristice a vlastnostech monoacylglycerolů, jejich výrobě a antimikrobiálních vlastnostech. Součástí kapitoly je také popis využití monoacylglycerolů v potravinářství. Náplní druhé kapitoly teoretické části práce je popis biogenních aminů. Součástí kapitoly je charakteristika a vlastnosti biogenních aminů, jejich možný vznik a výskyt a také faktory, které vznik biogenních aminů ovlivňují. V poslední části druhé kapitoly je také popis mikroorganismů s dekarboxylázovou aktivitou a možnosti stanovení biogenních aminů.
V praktické části diplomové práce je zahrnuta výroba monoacylglycerolů adicí mastné kyseliny na glycidol, stanovení inhibičního účinku monoacylglycerolů a mastných kyselin pomocí diskové difúzní metody na Petriho miskách a stanovení inhibičního účinků monoacylglycerolů a mastných kyselin a indexu růstu bakterií měřením změny optické denzity. Z výsledků je patrné, že monoacylglyceroly mají výrazný inhibiční efekt, a to především na grampozitivní bakterie. Nejvýraznější inhibiční efekt byl u monoacylglycerolů viděn po 48 hodinové kultivaci. U mastných kyselin nebyl prokázán tak výrazný inhibiční efekt. Dále bylo zjištěno, že koncentrace monoacylglycerolů 1000 mg/l a 1500 mg/l, působí na všechny sledované bakterie velmi vysokým inhibičním efektem. Tyto koncentrace monoacylglycerolů v některých případech dokonce způsobily úplné zastavení růstu bakterií.
Anotace v angličtině
The diploma thesis is about determination effect of monoacylglycerols on bacteria with decarboxylase activity. The theoretical part contains two chapters. The first chapter is about characterization and properties of monoacylglycerols, their production and antimicrobial properties. Part of this chapter is also a description of the use of monoacylglycerols in the food industry. The second chapter of the theoretical part thesis describes the biogenic amines. Part of the chapter is the characterization and properties of biogenic amines, their possible formation and occurrence and also factors that enable the formation of biogenic amines. In the last part of the second chapter is also a description of microorganisms with decarboxylase activity and possibility of determination biogenic amines.
The practical part of the thesis includes production of monoacylglycerols by addition of fatty acid to glycidol, determination of inhibitory effects of monoacylglycerols and fatty acids by disc method on Petri´s dishes and determination of the inhibitory effects of mono-acylglycerols and fatty acids and of the growth index of bacteria by measuring the change of optical density. The results show that monoacylglycerols have a significant inhibitory effect, especially on grampositive bacteria. The most significant inhibitory effect was ob-served for monoacylglycerols after of 48 hours cultivation. No significant inhibitory effect has been demonstrated for fatty acids. It was found, that the concentration of monoacylglycerols of 1000 mg/l and 1500 mg/l has been shown to have a very high inhibitory effect on all bacteria that we studied. These concentrations of monoacylglycerols in some cases even cause complete inhibition of bacterial growth.
Charakterizace, vlastnosti a výroba monoacylglycerolů.
Inhibiční účinky monoacylglycerolů.
Biogenní aminy a možnosti jejich stanovení.
II. Praktická část
Příprava monoacylglycerolů.
Stanovení inhibičního účinku monoacylglycerolů na vybrané bakterie.
Stanovení produkce biogenních aminů pomocí HPLC.
Zpracování výsledků a formulace závěru.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakterizace, vlastnosti a výroba monoacylglycerolů.
Inhibiční účinky monoacylglycerolů.
Biogenní aminy a možnosti jejich stanovení.
II. Praktická část
Příprava monoacylglycerolů.
Stanovení inhibičního účinku monoacylglycerolů na vybrané bakterie.
Stanovení produkce biogenních aminů pomocí HPLC.
Zpracování výsledků a formulace závěru.
Seznam doporučené literatury
[1] RŮŽIČKA, J., VELCOVÁ, K., JANIŠ, R., KREJČÍ, J. Antimicrobial effects of 1-monoacylglycerols prepared by catalytic reaction of glycidol with fatty acids. Eur. Food Res. Technol., 2003, 329-331.
[2] JANIŠ, R., KREJČÍ, J. and KLÁSEK, A., Preparation of 1-monoacyIgIyceroIs from gIycidoI and fatty acids cataIyzed by the chromium(III)-fatty acid system. 2000, Eur. J. Lipid Sci. Technol., 351354.
[3] BOYLE, E., Monoacylglycides in food systems: Current and future uses. Food technology, 1997, 52-59. ISSN: 00156639.
[4] BERGSSON, G., ARNFINNSSON, J., STEINGRÍMSSON, . Ó. and THORMAR, H., Killing of Gram-positive cocci by fatty acids and monoglycerides., APMIS, 2001, 670678.
[5] DAVIDSON, P.M., BRANEN, A.L.. Chapter 1: Food antimicrobials an introduction. Davidson, P.M., Sofos, J.N., Branen, A.L. (eds.) Antimicrobials in food, 2005, 327-360.
[6] ÖZOGUL, F., KACAR, C., HAMED, I. Inhibition effects of carvacrol on biogenic amines formation by common food-borne pathogens in histidine decarboxylase broth. LWT Food Sci. Technol., 2015, 50-55.
Seznam doporučené literatury
[1] RŮŽIČKA, J., VELCOVÁ, K., JANIŠ, R., KREJČÍ, J. Antimicrobial effects of 1-monoacylglycerols prepared by catalytic reaction of glycidol with fatty acids. Eur. Food Res. Technol., 2003, 329-331.
[2] JANIŠ, R., KREJČÍ, J. and KLÁSEK, A., Preparation of 1-monoacyIgIyceroIs from gIycidoI and fatty acids cataIyzed by the chromium(III)-fatty acid system. 2000, Eur. J. Lipid Sci. Technol., 351354.
[3] BOYLE, E., Monoacylglycides in food systems: Current and future uses. Food technology, 1997, 52-59. ISSN: 00156639.
[4] BERGSSON, G., ARNFINNSSON, J., STEINGRÍMSSON, . Ó. and THORMAR, H., Killing of Gram-positive cocci by fatty acids and monoglycerides., APMIS, 2001, 670678.
[5] DAVIDSON, P.M., BRANEN, A.L.. Chapter 1: Food antimicrobials an introduction. Davidson, P.M., Sofos, J.N., Branen, A.L. (eds.) Antimicrobials in food, 2005, 327-360.
[6] ÖZOGUL, F., KACAR, C., HAMED, I. Inhibition effects of carvacrol on biogenic amines formation by common food-borne pathogens in histidine decarboxylase broth. LWT Food Sci. Technol., 2015, 50-55.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího práce jistým, vyčerpávajícím způsobem. Prokázala hluboké znalosti teoretických zásad studované problematiky. K obhajobě diplomové práce byly ze strany komise pouze věcné připomínky k citování literatury. \par