Diplomová práce se zabývá stanovením fyzikálně-chemických charakteristik tichých vín dle metod Mezinárodní organizace pro révu a víno (OIV). Teoretická část popisuje révu vinnou jako hlavní surovinu pro výrobu vína, vinařské oblasti Čech a Moravy a na nich pěstované odrůdy, technologii výroby vína a fyzikálně-chemické vlastnosti tichých vín. Praktická část zahrnuje specifikaci vzorků tichých vín a popis principů a postupů stanovení jednotlivých metod pro určení fyzikálně-chemických charakteristik bílých, růžových a červených vín. U těchto vín byla stanovena hustota, veškeré titrovatelné kyseliny, pH, polyfenoly, antokyany, barevná intenzita a odstín červených vín, volný a veškerý oxid siřičitý a trichromatické charakteristiky. V této části jsou rovněž prezentovány dosažené výsledky společně s diskuzí.
Anotace v angličtině
The diploma thesis deals with the determination of physicochemical properties of still wines according to methods of the Organisation of Vine and Wine (OIV). The theoretical part describes vine as a major raw material for wine producing, introduces the main wine-growing region of Bohemia and Moravia and types of wine grapes cultivated there, and finally describes wine production technology and physicochemical properties of still wines. The practical part of this diploma thesis specifies the samples of still wines, describes principles and procedures that help to choose the individual methods for determination of physicochemical properties of white, rose and red wines. For these types of wines was determined the density, titratable acids, pH, polyphenols, anthocyanins, color intensity and shade of red wines, free and all sulfur dioxide, trichromatic characteristics. This part also includes achieved results and discussion.
analysis of still wines, polyphenolic substances, alcohol fermentation, anthocyanins, trichromatic characteristics
Rozsah průvodní práce
82 s. (113 685)
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce se zabývá stanovením fyzikálně-chemických charakteristik tichých vín dle metod Mezinárodní organizace pro révu a víno (OIV). Teoretická část popisuje révu vinnou jako hlavní surovinu pro výrobu vína, vinařské oblasti Čech a Moravy a na nich pěstované odrůdy, technologii výroby vína a fyzikálně-chemické vlastnosti tichých vín. Praktická část zahrnuje specifikaci vzorků tichých vín a popis principů a postupů stanovení jednotlivých metod pro určení fyzikálně-chemických charakteristik bílých, růžových a červených vín. U těchto vín byla stanovena hustota, veškeré titrovatelné kyseliny, pH, polyfenoly, antokyany, barevná intenzita a odstín červených vín, volný a veškerý oxid siřičitý a trichromatické charakteristiky. V této části jsou rovněž prezentovány dosažené výsledky společně s diskuzí.
Anotace v angličtině
The diploma thesis deals with the determination of physicochemical properties of still wines according to methods of the Organisation of Vine and Wine (OIV). The theoretical part describes vine as a major raw material for wine producing, introduces the main wine-growing region of Bohemia and Moravia and types of wine grapes cultivated there, and finally describes wine production technology and physicochemical properties of still wines. The practical part of this diploma thesis specifies the samples of still wines, describes principles and procedures that help to choose the individual methods for determination of physicochemical properties of white, rose and red wines. For these types of wines was determined the density, titratable acids, pH, polyphenols, anthocyanins, color intensity and shade of red wines, free and all sulfur dioxide, trichromatic characteristics. This part also includes achieved results and discussion.
analysis of still wines, polyphenolic substances, alcohol fermentation, anthocyanins, trichromatic characteristics
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Enologie.
Technologie výroby tichých vín.
Fyzikálně-chemické vlastnosti tichých vín.
II. Praktická část
Měření vybraných vzorků tichých vín fyzikálně-chemickými metodami.
Vyhodnocení a diskuze výsledků.
Formulace závěru práce.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Enologie.
Technologie výroby tichých vín.
Fyzikálně-chemické vlastnosti tichých vín.
II. Praktická část
Měření vybraných vzorků tichých vín fyzikálně-chemickými metodami.
Vyhodnocení a diskuze výsledků.
Formulace závěru práce.
Seznam doporučené literatury
[1] JACKSON, Ron S. Wine science: principles and applications. 4th ed. Amsterdam: Elsevier, 2014, xvii, 960 s., [18] l. barev. obr. příl. ISBN 978-0-12-381468-5.
[2] BALÍK, Josef. Anthokyaninová barviva v hroznech a vínech. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2010, 108 s. Folia Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis : edition of original papers and monographs. ISBN 978-80-7375-412-9.
[3] FIC, Vlastimil. Víno: analýza, technologie, gastronomie. Český Těšín: 2 THETA, 2015, 299 s. ISBN 978-80-86380-77-3.
[4] Peeters, Arthur S. Wine [elektronický zdroj] : types, production and health, 2012, plný text v knihovně UTB.
[5] The International Organisation of Vine and Wine (OIV), Methods of analysis, online Dostupné z: http://www.oiv.int/en/technical-standards-and-documents/methods-of-analysis.
Seznam doporučené literatury
[1] JACKSON, Ron S. Wine science: principles and applications. 4th ed. Amsterdam: Elsevier, 2014, xvii, 960 s., [18] l. barev. obr. příl. ISBN 978-0-12-381468-5.
[2] BALÍK, Josef. Anthokyaninová barviva v hroznech a vínech. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2010, 108 s. Folia Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis : edition of original papers and monographs. ISBN 978-80-7375-412-9.
[3] FIC, Vlastimil. Víno: analýza, technologie, gastronomie. Český Těšín: 2 THETA, 2015, 299 s. ISBN 978-80-86380-77-3.
[4] Peeters, Arthur S. Wine [elektronický zdroj] : types, production and health, 2012, plný text v knihovně UTB.
[5] The International Organisation of Vine and Wine (OIV), Methods of analysis, online Dostupné z: http://www.oiv.int/en/technical-standards-and-documents/methods-of-analysis.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala hluboké teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba diplomové práce byla přesvědčivá a úplná. Na otázky vedoucího, oponenta a komise odpovídala pohotově, věcně a správně.
doc. Fišera: Jak jste vyhodnocovala šum?
prof. Golian: Jaké faktory se dají použít jako ukazatel falšování vína? Co způsobuje oxid siřičitý?