Bakalářská práce je zaměřena na stopové prvkové složení v Českém medu. V teoretické části je popsána historie, definice, využití medu v potravinářství a také jeho chemické složení. Dále jsou uvedeny analytické metody pro určení prvků. V praktické části je proveden mikrovlnný rozklad medu a měření vzorků na ICP-MS. V poslední části práce jsou dosažené výsledky zhodnoceny.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis is focused on trace elemental composition in Czech honey. The theoretical part describes history, definition, utilization of honey in food industry as well as chemical composition of honey. Furthermore there are presented analythical methods for determination of trace elements in honey. The practical part consists of microwave decomposition of honey and measurement of samples using ICP-MS.
Klíčová slova
med, stopové prvky, hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem
Klíčová slova v angličtině
honey, trace elements, mass spectrometry with inductively coupled plasma
Rozsah průvodní práce
42 s. (45 236 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce je zaměřena na stopové prvkové složení v Českém medu. V teoretické části je popsána historie, definice, využití medu v potravinářství a také jeho chemické složení. Dále jsou uvedeny analytické metody pro určení prvků. V praktické části je proveden mikrovlnný rozklad medu a měření vzorků na ICP-MS. V poslední části práce jsou dosažené výsledky zhodnoceny.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis is focused on trace elemental composition in Czech honey. The theoretical part describes history, definition, utilization of honey in food industry as well as chemical composition of honey. Furthermore there are presented analythical methods for determination of trace elements in honey. The practical part consists of microwave decomposition of honey and measurement of samples using ICP-MS.
Klíčová slova
med, stopové prvky, hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem
Klíčová slova v angličtině
honey, trace elements, mass spectrometry with inductively coupled plasma
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Prostudujte dostupnou literaturu a informační zdroje vztahující se k zadanému tématu.
II. Praktická část
Proveďte optimalizaci mineralizace medu.
Koncentrace kovů především platiny stanovte pomocí ICP-MS.
Naměřená a vypočtená data zpracuje a dosažené výsledky kriticky zhodnoťte.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Prostudujte dostupnou literaturu a informační zdroje vztahující se k zadanému tématu.
II. Praktická část
Proveďte optimalizaci mineralizace medu.
Koncentrace kovů především platiny stanovte pomocí ICP-MS.
Naměřená a vypočtená data zpracuje a dosažené výsledky kriticky zhodnoťte.
Seznam doporučené literatury
[1] SILVA, Priscila Missio da et al., 2016. Honey: Chemical composition, stability and authenticity. Food Chemistry. ScienceDirect, 196, 309-323. ISSN 0308-8146.
[2] MADEJCZYK, Maria a Danuta BARALKIEWICZ, 2008. Characterization of Polish rape and honeydew honey according to their mineral contents using ICP-MS and F-AAS/AES. Analytica Chimica Acta. ScienceDirect, 617(12), 11-17. ISSN 0003-2670.
[3] KRAKOVSKÁ, Erika a Heinz-Martin KUSS, 2001. Rozklady v analytickej chémii: súčasný stav a trendy. Košice: Vienala. ISBN 80-889-2248-8.
[4] SCHLOSSMAN, Mitchell L., 2002. The chemistry and manufacture of cosmetics. Third edition. Carol Stream, IL: Allured Publishing Corporation. ISBN 09-317-1077-4.
Seznam doporučené literatury
[1] SILVA, Priscila Missio da et al., 2016. Honey: Chemical composition, stability and authenticity. Food Chemistry. ScienceDirect, 196, 309-323. ISSN 0308-8146.
[2] MADEJCZYK, Maria a Danuta BARALKIEWICZ, 2008. Characterization of Polish rape and honeydew honey according to their mineral contents using ICP-MS and F-AAS/AES. Analytica Chimica Acta. ScienceDirect, 617(12), 11-17. ISSN 0003-2670.
[3] KRAKOVSKÁ, Erika a Heinz-Martin KUSS, 2001. Rozklady v analytickej chémii: súčasný stav a trendy. Košice: Vienala. ISBN 80-889-2248-8.
[4] SCHLOSSMAN, Mitchell L., 2002. The chemistry and manufacture of cosmetics. Third edition. Carol Stream, IL: Allured Publishing Corporation. ISBN 09-317-1077-4.
Přílohy volně vložené
1 CD ROM
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala, že danou problematiku pochopila v širších souvislostech a ovládá i metodiku jejího uplatnění v praxi. Menší nepřesnosti, jichž se dopustila, opravila v průběhu obhajoby. Mgr. Martina Bučková, Ph.D.: Ve kterých druzích medů bylo více těžkých kovů? Ing. Richardos Nikolaos Salek, Ph.D.: Jak dlouho trvalo měření vaší práce?Kolikrát byl každý vzorek měřen?