V této práci byly optimalizovány metody izolace DNA z přírodních sýrů. Cílem bylo zhodnotit, po-mocí které metody je možno získat co možná největší koncentraci a čistotu DNA pro následnou ana-lýzu vzorků metodou PCR-DGGE a sekvenaci DNA. K izolaci DNA ze vzorků sýrů a mléka byla použita komerční souprava určená pro potraviny. Pro sledování diverzity mikroorganizmů byla vyu-žita technika PCR-DGGE. Během výzkumu bylo zjištěno, že na izolaci DNA z přírodních zrajících sýrů má vliv rozdílný obsah tuku. U techniky DGGE byl zkoumán vliv koncentrace gelu na sledo-vání diverzity mikroorganizmů.
Anotace v angličtině
In this work have been optimized DNA isolation methods from ripened cheeses. The aim was to evaluate, by which method it is possible to obtain as much DNA concentration and purity as possible for subsequent analysis of samples by PCR-DGGE and DNA sequencing. A commercial kit for food was used to isolate DNA from cheeses and milk samples. To monitor the diversity of microorganisms was used PCR-DGGE. During the research, it was found that different amounts of fat affect the DNA isolation from natural maturing cheeses. For DGGE was investigated the effect of gel concentration on the diversity of microorganisms.
Klíčová slova
gouda, přírodní sýry, izolace DNA z přírodních sýrů, PCR, DGGE
Klíčová slova v angličtině
gouda, ripened cheese, DNA isolation from cheese, PCR, DGGE
Rozsah průvodní práce
51 s.
Jazyk
CZ
Anotace
V této práci byly optimalizovány metody izolace DNA z přírodních sýrů. Cílem bylo zhodnotit, po-mocí které metody je možno získat co možná největší koncentraci a čistotu DNA pro následnou ana-lýzu vzorků metodou PCR-DGGE a sekvenaci DNA. K izolaci DNA ze vzorků sýrů a mléka byla použita komerční souprava určená pro potraviny. Pro sledování diverzity mikroorganizmů byla vyu-žita technika PCR-DGGE. Během výzkumu bylo zjištěno, že na izolaci DNA z přírodních zrajících sýrů má vliv rozdílný obsah tuku. U techniky DGGE byl zkoumán vliv koncentrace gelu na sledo-vání diverzity mikroorganizmů.
Anotace v angličtině
In this work have been optimized DNA isolation methods from ripened cheeses. The aim was to evaluate, by which method it is possible to obtain as much DNA concentration and purity as possible for subsequent analysis of samples by PCR-DGGE and DNA sequencing. A commercial kit for food was used to isolate DNA from cheeses and milk samples. To monitor the diversity of microorganisms was used PCR-DGGE. During the research, it was found that different amounts of fat affect the DNA isolation from natural maturing cheeses. For DGGE was investigated the effect of gel concentration on the diversity of microorganisms.
Klíčová slova
gouda, přírodní sýry, izolace DNA z přírodních sýrů, PCR, DGGE
Klíčová slova v angličtině
gouda, ripened cheese, DNA isolation from cheese, PCR, DGGE
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakterizujte technologie výroby sýrů.
Mikroflóra přírodních zrajících sýrů.
Metody molekulární biologie využívané při sledování biodiverzity.
II. Praktická část
Izolace DNA z přírodních sýrů.
Denaturační gradientová gelová elektroforéza využívaná při studiu mikroflóry.
Vyhodnocení výsledků a formulace závěru.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakterizujte technologie výroby sýrů.
Mikroflóra přírodních zrajících sýrů.
Metody molekulární biologie využívané při sledování biodiverzity.
II. Praktická část
Izolace DNA z přírodních sýrů.
Denaturační gradientová gelová elektroforéza využívaná při studiu mikroflóry.
Vyhodnocení výsledků a formulace závěru.
Seznam doporučené literatury
[1] ROSYPAL, Stanislav. Úvod do molekulární biologie. 1.díl. 2., rozš. vyd. Brno: Stanislav Rosypal, 1997, 270 s. ISBN (brož.).
[2] FOX, P. F. Cheese: chemistry, physics, and microbiology. 3rd ed. London: Elsevier, 2004. ISBN 0122636538.
[3] C.B.S. Scientific. Instruction manual - Denaturing Gradient Gel Electrophoresis
Systems [online]. 2012, [cit. 30_8_2017]. Dostupné z:
http://www.cbsscientific.com/pdf/dgge-dggekinstructionmanual2012.pdf.
[4] DONNELLY, Catherine W. Cheese and microbes. Washington, District of Columbia: ASM Press, 2014. ISBN 978-1-55581-586-8.
Seznam doporučené literatury
[1] ROSYPAL, Stanislav. Úvod do molekulární biologie. 1.díl. 2., rozš. vyd. Brno: Stanislav Rosypal, 1997, 270 s. ISBN (brož.).
[2] FOX, P. F. Cheese: chemistry, physics, and microbiology. 3rd ed. London: Elsevier, 2004. ISBN 0122636538.
[3] C.B.S. Scientific. Instruction manual - Denaturing Gradient Gel Electrophoresis
Systems [online]. 2012, [cit. 30_8_2017]. Dostupné z:
http://www.cbsscientific.com/pdf/dgge-dggekinstructionmanual2012.pdf.
[4] DONNELLY, Catherine W. Cheese and microbes. Washington, District of Columbia: ASM Press, 2014. ISBN 978-1-55581-586-8.
Přílohy volně vložené
1 CD
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala hluboké teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba diplomové práce byla přesvědčivá a úplná. Na otázky oponenta a komise odpovídala pohotově, věcně a správně.