Předkládaná bakalářská práce je rešerše na téma falšování potravin. Poskytuje informace o způsobech falšování potravin a jejich odhalení. Dále poskytuje informace o vybraných analytických metodách, které jsou nejvíce využívány při prokazování autenticity potravin. V současnosti jsou využívány zejména metody molekulární biologie. Cílem práce je popis metod časově a ekonomicky méně náročnějších. K těmto metodám lze zařadit spektrální a chromatografické metody. Zaměření práce je především na potraviny živočišného původu.
Annotation in English
This bachelor thesis presents literal research into food fraud. Moreover it provides information on various types of food frauds and methods for detecting them. It further focuses on selected analytical methods most which are used to assess food authenticity. Nowadays, these are mainly molecular biology methods. The aim of the thesis was to describe those methods which are both less time-consuming and economically demanding, such as spectral and chromatographic methods. The thesis was primarily focused on animal origin food.
Předkládaná bakalářská práce je rešerše na téma falšování potravin. Poskytuje informace o způsobech falšování potravin a jejich odhalení. Dále poskytuje informace o vybraných analytických metodách, které jsou nejvíce využívány při prokazování autenticity potravin. V současnosti jsou využívány zejména metody molekulární biologie. Cílem práce je popis metod časově a ekonomicky méně náročnějších. K těmto metodám lze zařadit spektrální a chromatografické metody. Zaměření práce je především na potraviny živočišného původu.
Annotation in English
This bachelor thesis presents literal research into food fraud. Moreover it provides information on various types of food frauds and methods for detecting them. It further focuses on selected analytical methods most which are used to assess food authenticity. Nowadays, these are mainly molecular biology methods. The aim of the thesis was to describe those methods which are both less time-consuming and economically demanding, such as spectral and chromatographic methods. The thesis was primarily focused on animal origin food.
[1] DANEZIS, Georgios P., Aristidis S. TSAGKARIS, Federica CAMIN, Vladimir BRUSIC a Constantinos A. GEORGIOU. Food authentication: Techniques, trends. TrAC Trends in Analytical Chemistry. 2016, 85, 123-132. DOI: 10.1016/j.trac.2016.02.026. ISSN 01659936.
[2] ORTEA, Ignacio, Gavin O'CONNOR a Alain MAQUET. Review on proteomics for food authentication. Journal of Proteomics. 2016, 147, 212-225. DOI: 10.1016/j.jprot.2016.06.033. ISSN 18743919.
[3] CIZKOVA, Helena. Trends in Food Authenticity and Detection of Food Adulteration ,Chemické listy [0009-2770], 2012, 106, 10, 903-910. ISSN 1213-7103.
[4] ČÍŽKOVÁ, Helena, ed. Metody a kriteria [sic] pro ověřování autenticity potravin a potravinářských surovin. Ostrava: Key Publishing, 2011. ISBN 978-80-7418-124- 5.
Recommended resources
[1] DANEZIS, Georgios P., Aristidis S. TSAGKARIS, Federica CAMIN, Vladimir BRUSIC a Constantinos A. GEORGIOU. Food authentication: Techniques, trends. TrAC Trends in Analytical Chemistry. 2016, 85, 123-132. DOI: 10.1016/j.trac.2016.02.026. ISSN 01659936.
[2] ORTEA, Ignacio, Gavin O'CONNOR a Alain MAQUET. Review on proteomics for food authentication. Journal of Proteomics. 2016, 147, 212-225. DOI: 10.1016/j.jprot.2016.06.033. ISSN 18743919.
[3] CIZKOVA, Helena. Trends in Food Authenticity and Detection of Food Adulteration ,Chemické listy [0009-2770], 2012, 106, 10, 903-910. ISSN 1213-7103.
[4] ČÍŽKOVÁ, Helena, ed. Metody a kriteria [sic] pro ověřování autenticity potravin a potravinářských surovin. Ostrava: Key Publishing, 2011. ISBN 978-80-7418-124- 5.
Enclosed appendices
CD ROM
Appendices bound in thesis
tables
Taken from the library
No
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
Studentka prokázala, že danou problematiku pochopila v širších souvislostech a ovládá i metodiku jejího uplatnění v praxi. Menší nepřesnosti, jichž se dopustila, opravila v průběhu obhajoby.
doc. RNDr. Leona Buňková, Ph.D.: Zmínila jste se o tom, že metody molekulární biologie jsou časově a finančně náročné, co znamená časová náročnost aných metod?Chromatografické metody jsou časově náročnější než metody molekulární biologie?Tvrdíte, že při PCR lze detekovat stopová množství látky, co to znamená? Ing. Robert Gál, Ph.D.: Dá se kvantifikovat množství látky v potravině metodou PCR?