Bakalářská práce se zabývá vejci a jejich zpracováním na vaječné hmoty, které se využívají v potravinářském průmyslu a gastronomii. První část práce se zaměřuje na chemické složení vejce a jeho základní vlastnosti. Druhá část se zabývá problematikou průmyslového zpracovávání vajec na vaječné hmoty a využitím těchto vaječných hmot v průmyslu.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with eggs and their processing into egg masses, which are used in the food industry and gastronomy. The first part of the thesis focuses on the chemical composition of an egg and its basic properties. The second part deals with the issue of egg industrial processing to eggs masses and thein usage in a food industry.
Klíčová slova
vejce, žloutek, bílek, zpracování vajec, vaječné hmoty, melanž
Bakalářská práce se zabývá vejci a jejich zpracováním na vaječné hmoty, které se využívají v potravinářském průmyslu a gastronomii. První část práce se zaměřuje na chemické složení vejce a jeho základní vlastnosti. Druhá část se zabývá problematikou průmyslového zpracovávání vajec na vaječné hmoty a využitím těchto vaječných hmot v průmyslu.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with eggs and their processing into egg masses, which are used in the food industry and gastronomy. The first part of the thesis focuses on the chemical composition of an egg and its basic properties. The second part deals with the issue of egg industrial processing to eggs masses and thein usage in a food industry.
Klíčová slova
vejce, žloutek, bílek, zpracování vajec, vaječné hmoty, melanž
[1] HALAJ, M., GOLIAN, J. Vajce- biologické, technické a potravinárske využitie, 1. vydání, Garmond, Nitra 2011. 224s. ISBN 978- 80-89148-70-7.
[2] SALÁKOVÁ, A. Hygiena a technologie drůbeže, vajec a zvěřiny, Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, 2014. 80 s. ISBN 978-80-7305-721-3.
[3] STEINHAUSEROVÁ, I., SIMEONOVOVÁ, J., NÁPRAVNÍKOVÁ, E., TREMLOVÁ, B. Produkce a zpracování drůbeže, vajec a medu. Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, 2003, 82 s. ISBN 80-7305-462-0.
[4] PHILLIPS, G. O. a P. A. WILLIAMS. Handbook of food proteins [online]. Philadelphia: Woodhead Publishing, 2011, s. 150-290. Woodhead Publishing in food science, technology, and nutrition, no. 222. ISBN 978-0-85-709363-9. Dostupné z: https://app.knovel.com/web/toc.v/cid:kpHFP00021/viewerType:toc/root_slug:handbook-of-food.
[5] ČUBOŇ, J., P. HAŠČÍK a M. KAČÁNIOVÁ. Hodnotenie surovín a potravín živočíšneho pôvodu. Nitra: Slovenská poľnohospodárská univerzita v Nitre, 2012. ISBN 978-80-552-0870-1.
Seznam doporučené literatury
[1] HALAJ, M., GOLIAN, J. Vajce- biologické, technické a potravinárske využitie, 1. vydání, Garmond, Nitra 2011. 224s. ISBN 978- 80-89148-70-7.
[2] SALÁKOVÁ, A. Hygiena a technologie drůbeže, vajec a zvěřiny, Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, 2014. 80 s. ISBN 978-80-7305-721-3.
[3] STEINHAUSEROVÁ, I., SIMEONOVOVÁ, J., NÁPRAVNÍKOVÁ, E., TREMLOVÁ, B. Produkce a zpracování drůbeže, vajec a medu. Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, 2003, 82 s. ISBN 80-7305-462-0.
[4] PHILLIPS, G. O. a P. A. WILLIAMS. Handbook of food proteins [online]. Philadelphia: Woodhead Publishing, 2011, s. 150-290. Woodhead Publishing in food science, technology, and nutrition, no. 222. ISBN 978-0-85-709363-9. Dostupné z: https://app.knovel.com/web/toc.v/cid:kpHFP00021/viewerType:toc/root_slug:handbook-of-food.
[5] ČUBOŇ, J., P. HAŠČÍK a M. KAČÁNIOVÁ. Hodnotenie surovín a potravín živočíšneho pôvodu. Nitra: Slovenská poľnohospodárská univerzita v Nitre, 2012. ISBN 978-80-552-0870-1.
Přílohy volně vložené
1 CD ROM
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky oponenta odpověděla výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagovala správně a pohotově.
doc. MVDr. Michaela Černíková, Ph.D.: Pro co se používá termín melanž? doc. Ing. František Buňka, Ph.D.: Názvosloví převzato z legislativy, proto je důležité danou legislativu citovat.