Cílem této práce bylo ověření schopnosti degradace biogenních aminů vybranými bakteriemi, jelikož bakterie s aktivitou aminooxidáz jsou v poslední době v popředí pozornosti z důvodu možnosti snižování koncentrace biogenních aminů v potravinách. Teoretická část líčí biogenní aminy, popisuje jejich vznik, produkci bakteriemi, výskyt v potravinách a možnosti jejich mikrobiální degradace. Praktická část této práce se zabývala ověřením schopnosti degradace biogenních aminů vybranými kmeny a poté byl chromatograficky stanoven úbytek biogenních aminů v médiu Nutrient Broth s biogenními aminy a 1/2 médiu Nutrient Broth s biogenními aminy, při 24 a 48 hodinové kultivaci pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie po předchozím převedení na deriváty, které bylo možno detekovat v UV oblasti. K významnému úbytku u všech sledovaných biogenních aminů došlo kmenem Citrobacter gillenii B58 a kmenem Citrobacter gillenii B59. Dobrou degradační aktivitou disponoval také kmen Enterococcus faecium B51.
Anotace v angličtině
The aim of this work was to verify the biodegradability of biogenic amines by selected bacteria, because bacteria with amino acid activity have been at the forefront of attention due to the possibility of reducing the concentration of biogenic amines in food. The theoretical part describes biogenic amines, their origin, bacterial production, occurrence in food and possibilities of their microbial degradation. The practical part of this work deals with verification of biogenic amine biodegradability by selected strains and then chromatographically determines the loss of biogenic amines in Nutrient Broth medium with biogenic amines and 1/2 medium Nutrient Broth with biogenic amines at 24 and 48 hours cultivation by high performance liquid chromatography after previous conversion to derivatives that can be detected in the UV area. Significant loss of all biogenic amines observed occurred in Citrobacter gillenii B58 strain and Citrobacter gillenii B59 strain. The strain Enterococcus faecium B51 had also a good degradation activity.
biogenic amines, microbial degradation of biogenic amines, bacterial degradation of biogenic amines
Rozsah průvodní práce
55 s. (59 000 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem této práce bylo ověření schopnosti degradace biogenních aminů vybranými bakteriemi, jelikož bakterie s aktivitou aminooxidáz jsou v poslední době v popředí pozornosti z důvodu možnosti snižování koncentrace biogenních aminů v potravinách. Teoretická část líčí biogenní aminy, popisuje jejich vznik, produkci bakteriemi, výskyt v potravinách a možnosti jejich mikrobiální degradace. Praktická část této práce se zabývala ověřením schopnosti degradace biogenních aminů vybranými kmeny a poté byl chromatograficky stanoven úbytek biogenních aminů v médiu Nutrient Broth s biogenními aminy a 1/2 médiu Nutrient Broth s biogenními aminy, při 24 a 48 hodinové kultivaci pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie po předchozím převedení na deriváty, které bylo možno detekovat v UV oblasti. K významnému úbytku u všech sledovaných biogenních aminů došlo kmenem Citrobacter gillenii B58 a kmenem Citrobacter gillenii B59. Dobrou degradační aktivitou disponoval také kmen Enterococcus faecium B51.
Anotace v angličtině
The aim of this work was to verify the biodegradability of biogenic amines by selected bacteria, because bacteria with amino acid activity have been at the forefront of attention due to the possibility of reducing the concentration of biogenic amines in food. The theoretical part describes biogenic amines, their origin, bacterial production, occurrence in food and possibilities of their microbial degradation. The practical part of this work deals with verification of biogenic amine biodegradability by selected strains and then chromatographically determines the loss of biogenic amines in Nutrient Broth medium with biogenic amines and 1/2 medium Nutrient Broth with biogenic amines at 24 and 48 hours cultivation by high performance liquid chromatography after previous conversion to derivatives that can be detected in the UV area. Significant loss of all biogenic amines observed occurred in Citrobacter gillenii B58 strain and Citrobacter gillenii B59 strain. The strain Enterococcus faecium B51 had also a good degradation activity.
biogenic amines, microbial degradation of biogenic amines, bacterial degradation of biogenic amines
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Biogenní aminy a jejich produkce gramnegativními bakteriemi izolovanými z potravin
Možnosti mikrobiální degradace biogenních aminů
II. Praktická část
Ověření schopnosti degradace biogenních aminů vybranými bakteriemi
Diskuze získaných výsledků a formulace závěrů práce
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Biogenní aminy a jejich produkce gramnegativními bakteriemi izolovanými z potravin
Možnosti mikrobiální degradace biogenních aminů
II. Praktická část
Ověření schopnosti degradace biogenních aminů vybranými bakteriemi
Diskuze získaných výsledků a formulace závěrů práce
Seznam doporučené literatury
[1] SUZZI, G., TORRIANI,S. Editorial: Biogenic amines in foods. Frontiers in Microbiology. 2015, vol. 6, s. 472. ISSN: 1664-302x
[2] ÖNAL, A. Current analytical methods for the determination of biogenic amines in foods. Food chemismy. 2007, 103, s. 1475-1486. ISSN: 03088146
[3] HALÁSZ, A., BARÁTH, Á., SIMON-SAKARDI,L., HOLZAPFEL, W. Biogenic amines and their production by microorganisms in food. Trends in Food Scince & Technology. 1994, vol. 5, s. 42-49. ISSN: 09242244
[4] NAILA, A., FLINT, S., FLETCHER, G., BREMER, P., MEERDINK, G. Control of Biogenic Amines in Food-Existing and Emerging Approaches. Journal of Food Science. 2010, 75, s. 139-150. ISSN: 0022-1147
[5] PAPAGEORGIOU, M., LAMBROPOULOU, D., MORRISON, C., KŁODZIŃSKA, E., NAMIEŚNIK, J., PŁOTKA-WASYLKA, J. Literature update of analytical methods for biogenic amines determination in food and beverages. TrAC Trends in Analytical Chemistry. 2018, vol. 98, s. 128-142. ISSN: 01659936
Seznam doporučené literatury
[1] SUZZI, G., TORRIANI,S. Editorial: Biogenic amines in foods. Frontiers in Microbiology. 2015, vol. 6, s. 472. ISSN: 1664-302x
[2] ÖNAL, A. Current analytical methods for the determination of biogenic amines in foods. Food chemismy. 2007, 103, s. 1475-1486. ISSN: 03088146
[3] HALÁSZ, A., BARÁTH, Á., SIMON-SAKARDI,L., HOLZAPFEL, W. Biogenic amines and their production by microorganisms in food. Trends in Food Scince & Technology. 1994, vol. 5, s. 42-49. ISSN: 09242244
[4] NAILA, A., FLINT, S., FLETCHER, G., BREMER, P., MEERDINK, G. Control of Biogenic Amines in Food-Existing and Emerging Approaches. Journal of Food Science. 2010, 75, s. 139-150. ISSN: 0022-1147
[5] PAPAGEORGIOU, M., LAMBROPOULOU, D., MORRISON, C., KŁODZIŃSKA, E., NAMIEŚNIK, J., PŁOTKA-WASYLKA, J. Literature update of analytical methods for biogenic amines determination in food and beverages. TrAC Trends in Analytical Chemistry. 2018, vol. 98, s. 128-142. ISSN: 01659936
Přílohy volně vložené
1CD
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala hluboké teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba diplomové práce byla přesvědčivá a úplná. Na otázky oponenta a komise odpovídala pohotově, věcně a správně. Mgr. Martina Bučková, Ph.D.: Proč jste k izolaci mikroorganizmů využila zrovna bažantí maso?Jaké je tedy využití izolovaných mikroorganizmů v praxi?