Bakalářská práce je zaměřena na vitamin D a jeho přínos pro lidskou výživu. Popisuje jeho charakteristiku, metabolismus a funkci v lidském organismu. Součástí práce je popis významu vitaminu D ve výživě, zdravotní důsledky deficitu a jeho výskyt v potravinách. Další část práce je věnována současnému stavu v příjmu vitaminu D.
V poslední části je popsána fortifikace výrobků vitaminem D a sortiment produktů fortifikovaných vitaminem D dostupných na českém trhu.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis is focused on vitamin D and its benefits for human nutrition. It de-scribes the characteristic, metabolism and functions of vitamin D in the human body. One part of the thesis describes the importance of vitamin D in nutrition, health impacts of its deficiency and the presence of vitamin D in food. Another part is dedicated to the current situation of vitamin D intake.
The last part gives a description of vitamin D fortification of products and a range of these products fortified with vitamin D available on the Czech market.
Bakalářská práce je zaměřena na vitamin D a jeho přínos pro lidskou výživu. Popisuje jeho charakteristiku, metabolismus a funkci v lidském organismu. Součástí práce je popis významu vitaminu D ve výživě, zdravotní důsledky deficitu a jeho výskyt v potravinách. Další část práce je věnována současnému stavu v příjmu vitaminu D.
V poslední části je popsána fortifikace výrobků vitaminem D a sortiment produktů fortifikovaných vitaminem D dostupných na českém trhu.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis is focused on vitamin D and its benefits for human nutrition. It de-scribes the characteristic, metabolism and functions of vitamin D in the human body. One part of the thesis describes the importance of vitamin D in nutrition, health impacts of its deficiency and the presence of vitamin D in food. Another part is dedicated to the current situation of vitamin D intake.
The last part gives a description of vitamin D fortification of products and a range of these products fortified with vitamin D available on the Czech market.
Současný stav příjmu vitaminu D z běžné stravy v ČR.
Možnosti fortifikace potravin vitaminem D.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika a metabolizmus vitaminu D.
Vliv vitaminu D na zdraví populace.
Současný stav příjmu vitaminu D z běžné stravy v ČR.
Možnosti fortifikace potravin vitaminem D.
Seznam doporučené literatury
[1] ZEMPLENI, Janos. Handbook of vitamins. 5th ed. Boca Raton: CRC Press, c2014, xii, 593 s. ISBN 978-1-4665-1556-7.
[2] BARREA, Luigi, et al. Low serum vitamin D-status, air pollution and obesity: A dangerous liaison. Reviews in Endocrine and Metabolic Disorders [online]. 2017, 18(2), 207-214 [cit. 2017-08-24]. DOI: 10.1007/s11154-016-9388-6. ISSN 1389-9155.
[3] RYCHLIK, Michael. Fortified foods with vitamins: analytical concepts to assure better and safer products. Weinheim: Wiley-VCH, c2011, 1 online zdroj (xxii, 292 s.). DOI: 978-3-527-63415-6.
[4] CREVIER, Benoît, Gaétan BÉLANGER, Jean-Christophe VUILLEMARD a Daniel ST-GELAIS. Short communication: Production of cottage cheese fortified with vitamin D. Journal of Dairy Science [online]. 2017, 100(7), 5212-5216 [cit. 2017-08-24]. DOI: 10.3168/jds.2016-12308. ISSN 00220302.
Seznam doporučené literatury
[1] ZEMPLENI, Janos. Handbook of vitamins. 5th ed. Boca Raton: CRC Press, c2014, xii, 593 s. ISBN 978-1-4665-1556-7.
[2] BARREA, Luigi, et al. Low serum vitamin D-status, air pollution and obesity: A dangerous liaison. Reviews in Endocrine and Metabolic Disorders [online]. 2017, 18(2), 207-214 [cit. 2017-08-24]. DOI: 10.1007/s11154-016-9388-6. ISSN 1389-9155.
[3] RYCHLIK, Michael. Fortified foods with vitamins: analytical concepts to assure better and safer products. Weinheim: Wiley-VCH, c2011, 1 online zdroj (xxii, 292 s.). DOI: 978-3-527-63415-6.
[4] CREVIER, Benoît, Gaétan BÉLANGER, Jean-Christophe VUILLEMARD a Daniel ST-GELAIS. Short communication: Production of cottage cheese fortified with vitamin D. Journal of Dairy Science [online]. 2017, 100(7), 5212-5216 [cit. 2017-08-24]. DOI: 10.3168/jds.2016-12308. ISSN 00220302.
Přílohy volně vložené
1 CD
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: B - velmi dobře, hodnocení oponenta: B - velmi dobře). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta:
Ing. Soňa Škrovánková, Ph.D.:
1. V práci uvádíte, že Ergokalciferol se vyskytuje v rostlinných surovinách, především v kokosovém mléce. Jak se tento nápoj vyrábí, jde opravdu o mléko? Není vitamin D obsažen více v kokosovém oleji než v nápoji? ZODPOVĚZEN ZCELA
2. Co byste doporučila konzumovat lidem žijícím v oblastech s minimem slunečního světla po dlouhou dobu roku, např. Inuitům, pro dostatečný přísun tohoto vitaminu? ZODPOVĚZEN ZCELA
3. Nebylo by vhodnější v našich podmínkách v zimních měsících místo konzumace drahých, vitaminem obohacených potravin, přijímat vitamin v lékové formě? ZODPOVĚZEN ZCELA
Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
Mgr. Petra Jančová, Ph.D. - Jak je to s fortifikací vitamínu D v kojenecké stravě? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ