Bakalářská práce je zaměřena na popis kurkuminu, jeho vlastnosti a využití. Kurkumin je barvivo přírodního původu, které se vyrábí z oddenků rostliny Curcuma longa, a to extrakcí vysušeného prášku vyrobeného z kořene rostliny s vhodným rozpouštědlem jako je aceton, ethylacetát, methanol, ethanol a hexan. Má své využití v potravinářství jako barvivo E100. Využívá se také v lidovém léčitelství, k potlačení růstu mikroorganismů, hmyzu a larev kvůli svým antimikrobiálním, insekticidním a larvicidním účinkům. Díky významným antioxidačním účinkům se tato látka testuje i pro využití ve farmacii.
Anotace v angličtině
Bachelor's thesis is focused on description, properties and utilization of curcumin. Curcumin is a natural colorant which is extracted from the dried root of the rhizome of Curcuma longa. Dried powder is made from the rhizome that is extracted with a suitable solvent such as acetone, ethyl acetate, methanol, ethanol, and hexane. Curcumin is used in food industry as food colorant E100. It is also used in folk medicine, as an inhibitory agent for microorganisms, insects and larvae, thanks to its antimicrobial, insecticidal and larvacidal properties. Due to its significant antioxidant effects, this substance is also tested for use in pharmacology.
Klíčová slova
kurkumin, kurkuma, Curcuma longa, vlastnosti, využití
Bakalářská práce je zaměřena na popis kurkuminu, jeho vlastnosti a využití. Kurkumin je barvivo přírodního původu, které se vyrábí z oddenků rostliny Curcuma longa, a to extrakcí vysušeného prášku vyrobeného z kořene rostliny s vhodným rozpouštědlem jako je aceton, ethylacetát, methanol, ethanol a hexan. Má své využití v potravinářství jako barvivo E100. Využívá se také v lidovém léčitelství, k potlačení růstu mikroorganismů, hmyzu a larev kvůli svým antimikrobiálním, insekticidním a larvicidním účinkům. Díky významným antioxidačním účinkům se tato látka testuje i pro využití ve farmacii.
Anotace v angličtině
Bachelor's thesis is focused on description, properties and utilization of curcumin. Curcumin is a natural colorant which is extracted from the dried root of the rhizome of Curcuma longa. Dried powder is made from the rhizome that is extracted with a suitable solvent such as acetone, ethyl acetate, methanol, ethanol, and hexane. Curcumin is used in food industry as food colorant E100. It is also used in folk medicine, as an inhibitory agent for microorganisms, insects and larvae, thanks to its antimicrobial, insecticidal and larvacidal properties. Due to its significant antioxidant effects, this substance is also tested for use in pharmacology.
Klíčová slova
kurkumin, kurkuma, Curcuma longa, vlastnosti, využití
{Vlastnosti kurkuminu (chemické, fyzikální, zdravotní - vliv na lidské zdraví).
{Možnosti využití kurkuminu v potravinářském, kosmetickém a farmaceutickém průmyslu.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
{Charakteristika a popis kurkuminu.
{Kurkuma, kurkumin - výskyt a zdroje, získávání.
{Vlastnosti kurkuminu (chemické, fyzikální, zdravotní - vliv na lidské zdraví).
{Možnosti využití kurkuminu v potravinářském, kosmetickém a farmaceutickém průmyslu.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J., HAJŠLOVÁ, J. Chemie potravin II. Tábor: OSSIS, 2009. ISBN 978-80-86659-16-9. [2] VELÍŠEK, J., CEJPEK, K. Biosynthesis of Food Components. Tábor: OSSIS, 2008. ISBN 978-80-86659-12-1. [3] MAHESHWARI, R. K., SINGH, A. K., GADDIPATI, J., SRIMAL, R. C. Multiple biological activities of curcumin: A short review. Life Sciences, 2006, 78, 18, 2081-2087. ISSN 0024-3205. [4] ANAND, P., THOMAS, S. G. et al. Biological activities of curcumin and its analogues (congeners) made by man and Mother Nature. Biochemical Pharmacology. 2008, 76, 11, 1590-1611. ISSN 0006-2952. [5] GOEL, A., KUNNUMAKKARA, A. B., AGGARWAL, B. B. Curcumin as Curecumin: From kitchen to clinic. Biochemical Pharmacology. 2008, 75, 4, 787-809. ISSN 0006-2952.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J., HAJŠLOVÁ, J. Chemie potravin II. Tábor: OSSIS, 2009. ISBN 978-80-86659-16-9. [2] VELÍŠEK, J., CEJPEK, K. Biosynthesis of Food Components. Tábor: OSSIS, 2008. ISBN 978-80-86659-12-1. [3] MAHESHWARI, R. K., SINGH, A. K., GADDIPATI, J., SRIMAL, R. C. Multiple biological activities of curcumin: A short review. Life Sciences, 2006, 78, 18, 2081-2087. ISSN 0024-3205. [4] ANAND, P., THOMAS, S. G. et al. Biological activities of curcumin and its analogues (congeners) made by man and Mother Nature. Biochemical Pharmacology. 2008, 76, 11, 1590-1611. ISSN 0006-2952. [5] GOEL, A., KUNNUMAKKARA, A. B., AGGARWAL, B. B. Curcumin as Curecumin: From kitchen to clinic. Biochemical Pharmacology. 2008, 75, 4, 787-809. ISSN 0006-2952.
Přílohy volně vložené
1 CD
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka představila komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a
hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: C - dobře, hodnocení oponenta: C - dobře). V rámci
posudků byly tudentce položeny následující dotazy oponenta: Mgr. Martina Bučková Ph.D. - Má tepelná úprava
pokrmů okořeněných kurkumou vliv na obsah kurkuminu? ZODPOVĚZEN ZCELA Uveďte, prosím, příklady použití
kurkuminu v kosmetice. ZODPOVĚZEN ZCELA Inspirovala Vás Vaše bakalářská práce k zařazení zdrojů
kurkuminu do Vašeho jídelníčku?
Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující
dotazy: doc. RNDr. Tünde Juríková Ph.D. - Do které fáze rakoviny a jak zasahuje kurkumin? ZODPOVĚZEN