Předložená bakalářská práce se zabývá tématem stravování v období novověku. Cíl práce spočívá ve zmapování historického vývoje gastronomie v daném období. Teoretická část blíže specifikuje éru novověku a jeho směry spolu s objevy a vynálezy. Dále se zaměřuje na potraviny, pokrmy a kuchyně novověku, a také na rozdíly ve stravování společenských vrstev. V neposlední řadě poskytuje informace o vlivu gastronomie na další období, kde je zmíněna gastronomie některých zemí Evropy. Práce je zakončena trendy současné gastro-
nomie.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with the topic of Eating in the Modern Age. The aim of the thesis is to map the historical development of gastronomy in the given period. The theoretical part specifies the era of modern times and its directions together with discoveries and inventions. It also aim at food, dishes and cuisine of the modern era, as well as on the differences in the diet of social classes. Last but not least, it provides information on the influence of gastronomy on the next period, where gastronomy of some European countries is mentioned. The thesis is ended by trends of contemporary gastronomy.
Předložená bakalářská práce se zabývá tématem stravování v období novověku. Cíl práce spočívá ve zmapování historického vývoje gastronomie v daném období. Teoretická část blíže specifikuje éru novověku a jeho směry spolu s objevy a vynálezy. Dále se zaměřuje na potraviny, pokrmy a kuchyně novověku, a také na rozdíly ve stravování společenských vrstev. V neposlední řadě poskytuje informace o vlivu gastronomie na další období, kde je zmíněna gastronomie některých zemí Evropy. Práce je zakončena trendy současné gastro-
nomie.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with the topic of Eating in the Modern Age. The aim of the thesis is to map the historical development of gastronomy in the given period. The theoretical part specifies the era of modern times and its directions together with discoveries and inventions. It also aim at food, dishes and cuisine of the modern era, as well as on the differences in the diet of social classes. Last but not least, it provides information on the influence of gastronomy on the next period, where gastronomy of some European countries is mentioned. The thesis is ended by trends of contemporary gastronomy.
Charakteristické potraviny a pokrmy pro toto období.
Stravování v období novověku - charakteristika.
Vliv gastronomie pro další období.
Zásady pro vypracování
Charakteristika období.
Charakteristické potraviny a pokrmy pro toto období.
Stravování v období novověku - charakteristika.
Vliv gastronomie pro další období.
Seznam doporučené literatury
[1] Dějiny hmotné kultury: kultura každodenního života od 16. do 18. století. Praha: Karolinum, 1997. ISBN 9788071840862.
[2] HRDLIČKA, Josef. Hodovní stůl a dvorská společnost: strava na raně novověkých aristokratických dvorech v českých zemích (1550-1650). České Budějovice: Jihočeská univerzita, 2000. Monographia historica. ISBN 80-7040-462-0.
[3] MACEK, Josef. Jagellonský věk v českých zemích (1471-1526). Praha: Academia, 1994. ISBN 80-200-0356-8.
[4] FREEDMAN, Paul H., ed. Jídlo: dějiny chuti. Praha: Mladá fronta, 2008. ISBN 978-80-204-1847-0.
[5] MONTANARI, Massimo a [Z ITALSKÉHO ORIGINÁLU .. PŘELOŽILA ZORA JANDOVÁ-OBSTOVÁ]. Hlad a hojnost: dějiny stravování v Evropě. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2003. ISBN 9788071065609.
Seznam doporučené literatury
[1] Dějiny hmotné kultury: kultura každodenního života od 16. do 18. století. Praha: Karolinum, 1997. ISBN 9788071840862.
[2] HRDLIČKA, Josef. Hodovní stůl a dvorská společnost: strava na raně novověkých aristokratických dvorech v českých zemích (1550-1650). České Budějovice: Jihočeská univerzita, 2000. Monographia historica. ISBN 80-7040-462-0.
[3] MACEK, Josef. Jagellonský věk v českých zemích (1471-1526). Praha: Academia, 1994. ISBN 80-200-0356-8.
[4] FREEDMAN, Paul H., ed. Jídlo: dějiny chuti. Praha: Mladá fronta, 2008. ISBN 978-80-204-1847-0.
[5] MONTANARI, Massimo a [Z ITALSKÉHO ORIGINÁLU .. PŘELOŽILA ZORA JANDOVÁ-OBSTOVÁ]. Hlad a hojnost: dějiny stravování v Evropě. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2003. ISBN 9788071065609.
Přílohy volně vložené
1 CD ROM
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka představila komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího
a oponenta (hodnocení vedoucího: B - velmi dobře, hodnocení oponenta: B - velmi dobře). V rámci posudků byly studentce
položeny následující dotazy oponenta: Ing. et Ing. Anna Adámková Ph.D. Vysvětlete dopad stravování v novověku na dnešní
moderní kuchyni. ZODPOVĚZEN ZCELA Uveďte jídlo z období novověku, které byste doporučila i pro dnešní kuchyni.
ZODPOVĚZEN ZCELA Uveďte rozdíl v pivech z období novověku a ze současného období. ZODPOVĚZEN ZCELA
Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy: Ing.
Soňa Škrovánková Ph.D. - Jaké jiné jídlo z období novověku byste doporučila? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ doc. Ing. Pavel
Valášek CSc. - Čím se dnes nahrazuje část sladu a chmelu v pivu? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ doc. Ing. Miroslav Fišera CSc. -
Pilo se dříve pivo a víno více? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ