Diplomová práce se zabývá přípravou a způsobem ovlivňování stability emulzí stabilizovaných za pomoci biopolymerů. Konkrétně stabilizovaných prostřednictvím polysacharidu chitosanu. K vlastní přípravě emulzí byly použity předem připravené roztoky o různém pH s obsahem nízkomolekulárního a středněmolekulárního chitosanu. Vzorky emulzí byly po určité časové období uchovány v různých teplotních režimech (4, 25 a 37 °C). U emulzí byla provedena základní charakteristika pomocí vizuálního pozorování, mikroskopie, měření velikosti částic, povrchového napětí a potenciálu. Výsledky ukazují, že zvýšená teplota společně s prodlužující se dobou skladování má na stabilitu emulzí nepříznivý vliv. Naopak se zvyšující se hodnotou pH se stabilita zvyšuje.
Anotace v angličtině
This Dipoloma Thesis deals with the way of influence of stability of emulsions through stabilized biopolymers. Concretely, it focuses on the way of influence through the polysac-charide chitosan. For the preparation of emulsions, solutions of particular pH were prepared in advance. The solutions content chitosan with low molecular weight and chitosan with medium molecular wight. The solutions of these emulsions were stored for the certain period of time within a diverse temperature (4, 25, 37 °C). Basic characteristics using visual observation, microscopy, measuring of particle size, surface pressure and potential, were conducted on the emulsions. It results in the fact that increased temperature as well as the increased period of storage have unfavorable influence on the stability of emulsions. Conversely, with increased value of pH emulsions are more stable.
Klíčová slova
emulze, biopolymer, chitosan, stabilita.
Klíčová slova v angličtině
emulsion, biopolymer, chitosan, stability.
Rozsah průvodní práce
94
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce se zabývá přípravou a způsobem ovlivňování stability emulzí stabilizovaných za pomoci biopolymerů. Konkrétně stabilizovaných prostřednictvím polysacharidu chitosanu. K vlastní přípravě emulzí byly použity předem připravené roztoky o různém pH s obsahem nízkomolekulárního a středněmolekulárního chitosanu. Vzorky emulzí byly po určité časové období uchovány v různých teplotních režimech (4, 25 a 37 °C). U emulzí byla provedena základní charakteristika pomocí vizuálního pozorování, mikroskopie, měření velikosti částic, povrchového napětí a potenciálu. Výsledky ukazují, že zvýšená teplota společně s prodlužující se dobou skladování má na stabilitu emulzí nepříznivý vliv. Naopak se zvyšující se hodnotou pH se stabilita zvyšuje.
Anotace v angličtině
This Dipoloma Thesis deals with the way of influence of stability of emulsions through stabilized biopolymers. Concretely, it focuses on the way of influence through the polysac-charide chitosan. For the preparation of emulsions, solutions of particular pH were prepared in advance. The solutions content chitosan with low molecular weight and chitosan with medium molecular wight. The solutions of these emulsions were stored for the certain period of time within a diverse temperature (4, 25, 37 °C). Basic characteristics using visual observation, microscopy, measuring of particle size, surface pressure and potential, were conducted on the emulsions. It results in the fact that increased temperature as well as the increased period of storage have unfavorable influence on the stability of emulsions. Conversely, with increased value of pH emulsions are more stable.
Klíčová slova
emulze, biopolymer, chitosan, stabilita.
Klíčová slova v angličtině
emulsion, biopolymer, chitosan, stability.
Zásady pro vypracování
Proveďte literární rešerši na téma emulze a především na způsoby ovlivňování jejich stability, s důrazem na využití přírodních polymerů jako stabilizující složky. Získané poznatky kriticky zhodnoťte.
V praktické části se u emulzních systémů s obsahem chitosanu věnujte nalezení optimálních podmínek jednak pro jejich přípravu a jednak pro udržení jejich maximální stability. Proveďte u nich základní charakterizaci (měření velikosti částic, stanovení zeta-potenciálu, atd.).
Dosažené výsledky diskutujte.
Zásady pro vypracování
Proveďte literární rešerši na téma emulze a především na způsoby ovlivňování jejich stability, s důrazem na využití přírodních polymerů jako stabilizující složky. Získané poznatky kriticky zhodnoťte.
V praktické části se u emulzních systémů s obsahem chitosanu věnujte nalezení optimálních podmínek jednak pro jejich přípravu a jednak pro udržení jejich maximální stability. Proveďte u nich základní charakterizaci (měření velikosti částic, stanovení zeta-potenciálu, atd.).
Dosažené výsledky diskutujte.
Seznam doporučené literatury
MYERS, D.: Surfactant Science and Technology, Third Edition. John Wiley & Sons, 2006.
McCLEMENTS, D., J.: Food emulsios: principles, practices, and techniques. CRC Press, 2005.
MYERS, D.: TADROS, T.: Emulsion Science and Technology. Wiley-WCH, Weinheim, 2009.
GOOSEN, M., F., A.: Applications of Chitin and Chitosan. CRC Press, 1996.
JAYAKUMAR R. , PRABAHARAN M. , MUZZARELLI, R. A. A.: Chitosan for Biomaterials I. Springer, 2011.
DAVIS, S., P.: Chitosan: Manufacture, Properties, and Usage. Nova Science Publishers, 2011.
Seznam doporučené literatury
MYERS, D.: Surfactant Science and Technology, Third Edition. John Wiley & Sons, 2006.
McCLEMENTS, D., J.: Food emulsios: principles, practices, and techniques. CRC Press, 2005.
MYERS, D.: TADROS, T.: Emulsion Science and Technology. Wiley-WCH, Weinheim, 2009.
GOOSEN, M., F., A.: Applications of Chitin and Chitosan. CRC Press, 1996.
JAYAKUMAR R. , PRABAHARAN M. , MUZZARELLI, R. A. A.: Chitosan for Biomaterials I. Springer, 2011.
DAVIS, S., P.: Chitosan: Manufacture, Properties, and Usage. Nova Science Publishers, 2011.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Doc. Janiš: Mohou být emulze stabilní nekonečně dlouhou dobu?
Studentka odpověděla na otázky oponenta i členů komise.