V teoretickej časti práce je charakterizovaný med, opísané jednotlivé druhy medov, fyzikálne vlastnosti a chemické zloženie medu a metódy stanovenia vybraných analytických charakteristík, polyfenolických látok a antioxidačnej aktivity medu. V praktickej časti sú uvedené výsledky stanovenia vybraných charakteristík (obsah vody, titračná a aktívna kyslosť, farba, obsah glukózy a fruktózy), celkového obsahu polyfenolov spektrofotometricky a antioxidačnej aktivity fotometricky pomocou metód s DPPH a ABTS.
Anotace v angličtině
In the theoretical part of the thesis the characteristics of honey and the description of honey types are given, as well as its physical properties and chemical composition. It also deals with the methodology of used methods for the determination of selected analytical parameters, polyphenolic compounds and antioxidant activity of honey. The practical part gives results of the determination of analytical parameters (water content, titratable acidity, pH, color, glucose and fructose content), the total polyphenols content by spectrophotometry and the antioxidant activity using photometric methods with DPPH and ABTS.
V teoretickej časti práce je charakterizovaný med, opísané jednotlivé druhy medov, fyzikálne vlastnosti a chemické zloženie medu a metódy stanovenia vybraných analytických charakteristík, polyfenolických látok a antioxidačnej aktivity medu. V praktickej časti sú uvedené výsledky stanovenia vybraných charakteristík (obsah vody, titračná a aktívna kyslosť, farba, obsah glukózy a fruktózy), celkového obsahu polyfenolov spektrofotometricky a antioxidačnej aktivity fotometricky pomocou metód s DPPH a ABTS.
Anotace v angličtině
In the theoretical part of the thesis the characteristics of honey and the description of honey types are given, as well as its physical properties and chemical composition. It also deals with the methodology of used methods for the determination of selected analytical parameters, polyphenolic compounds and antioxidant activity of honey. The practical part gives results of the determination of analytical parameters (water content, titratable acidity, pH, color, glucose and fructose content), the total polyphenols content by spectrophotometry and the antioxidant activity using photometric methods with DPPH and ABTS.
Chemické složení a biologicky aktivní látky v medu.
Přehled metod využívaných pro stanovení vybraných charakteristik, antioxidační aktivity a polyfenolických látek.
II. Praktická část
Stanovení obsahu vody, kyselosti, barvy a obsahu monosacharidů u vybraných vzorků medu.
Spektrometrické stanovení celkových polyfenolů a antioxidační aktivity u vybraných vzorků medu.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika medu, druhy a vlastnosti medu.
Chemické složení a biologicky aktivní látky v medu.
Přehled metod využívaných pro stanovení vybraných charakteristik, antioxidační aktivity a polyfenolických látek.
II. Praktická část
Stanovení obsahu vody, kyselosti, barvy a obsahu monosacharidů u vybraných vzorků medu.
Spektrometrické stanovení celkových polyfenolů a antioxidační aktivity u vybraných vzorků medu.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 3. Tábor: OSSIS, 1999. 368 s. ISBN 80-902391-5-3.
[2] PŘIDAL, A. Včelí produkty. Brno: MZLU, 2003. 95 s. ISBN 80-7157-717-0.
[3] PICHICHERO, E., CANUTI, L., CANINI, L. Characterisation of the phenolic and flavonoid fractions and antioxidant power of Italian honeys of different botanical origin. Journal of the Science of Food and Agriculture. 2009, 89, 609-616.
[4] LACHMAN, J. et al. Contens of Major Phenolic and Flavonoid Antioxidants in Selected Czech Honey. Czech Journal of Food Science. 2010, 28, 412-426.
[5] BERETTA, G. et al. Standardization of antioxidant properties of honey by a combination of spectrophotometric/fluorimetric assays and chemometrics. Analytica Chimica Acta. 2005, 533, 185-191.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 3. Tábor: OSSIS, 1999. 368 s. ISBN 80-902391-5-3.
[2] PŘIDAL, A. Včelí produkty. Brno: MZLU, 2003. 95 s. ISBN 80-7157-717-0.
[3] PICHICHERO, E., CANUTI, L., CANINI, L. Characterisation of the phenolic and flavonoid fractions and antioxidant power of Italian honeys of different botanical origin. Journal of the Science of Food and Agriculture. 2009, 89, 609-616.
[4] LACHMAN, J. et al. Contens of Major Phenolic and Flavonoid Antioxidants in Selected Czech Honey. Czech Journal of Food Science. 2010, 28, 412-426.
[5] BERETTA, G. et al. Standardization of antioxidant properties of honey by a combination of spectrophotometric/fluorimetric assays and chemometrics. Analytica Chimica Acta. 2005, 533, 185-191.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala hluboké teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba diplomové práce byla přesvědčivá a úplná. Na otázky vedoucího, oponenta a komise odpovídala pohotově, věcně a správně.
prof. Golian: Zajímaly Vás další souvislosti mezi sledovanými faktory medů? Kde se koupit med z divoké maliny? Jaký má vliv vody na kažení medu? Může se částečně překvašený med použít v pekařských technologií?
doc. Lapčíková: Odkud jste získala jednotlivé postupy stanovení při analýzách? Chybí citace norem.