Předložená diplomová práce se zabývá stanovením cínu ve vzorcích konzervovaných potravin metodou ICP MS a metodou molekulové absorpční spektrometrie. Teoretická část popisuje obecnou charakteristikou cínu, fyzikálně chemické vlastnosti jak anorganických, tak i organických forem cínu a využití tohoto prvku. Dále je popsán výskyt sloučenin cínu v potravinách, jeho možná toxicita a nejčastější metody stanovení. V experimentální části byla provedena analýza 10 konzervovaných výrobků pomocí ICP MS. Zastoupení cínu bylo měřeno zvlášť pro kapalný podíl a zvlášť pro pevný podíl, neboť podle literatury má cín vyšší schopnost absorpce na pevné materiály. Zastoupení cínu bylo měřeno ihned po otevření plechovky a po týdnu skladování za přístupu vzduchu a výsledky byly porovnány. Naměřené hodnoty byly dále porovnány s nejvyšší přípustnou hodnotou pro cín v potravinách, a to je 200 mg.kg-1 pro konzervované potraviny a 100 mg.kg-1 pro nápoje. Vzorek mandarinek tuto hodnotu překročil o 92,49 mg.kg-1. Dále byl pozorován vliv povrchové úpravy plechovky na výsledné zastoupení cínu v potravinách, kdy vzorky pocházející z lakovaných plechovek vykazovaly minimální zastoupení cínu. V další části bylo provedeno měření pomocí molekulové absorpční spektrometrie. Pro srovnání citlivosti obou metod byl použit jeden stejný výrobek mandarinek. Výsledky potvrzují teoretické představy v literatuře o tom, že metoda molekulové absorpční spektrometrie je méně citlivá než metoda ICP-MS a poskytuje vyšší výsledky, protože je méně specifická a je náchylná k interferencím ostatních prvků a jiných přítomných látek v roztoku.
Anotace v angličtině
This diploma thesis deals with determination of tin in samples of canned food by ICP - MS method and molecular absorption spectrometry method. The theoretical part describes the general characteristics of tin, the physico-chemical properties of both inorganic and organic tin forms and utilization of this element. In addition the reprezentation of tin compounds in food, its possible toxicity and the most frequent methods of determination are described. In the experimental part, an analysis of 10 canned products was performed using ICP - MS. The presence of tin was measured separately for the liquid fraction and especially for the solid fraction because according to the literature tin has a higher absorption capacity for a solid materials. Representation of tin was measured immediately after opening the can and after a week of storage on air and the results were compared. The measured values were also compared with the maximum permissible value for tin in food, It is 200 mg.kg-1 for canned food and 100 mg.kg-1 for beverages. A sample of mandarins exceeded this number by 92.49 mg.kg-1. In addition the effect of surface treatment of the can was observed on the resulting tin content in the food. Samples from the painted cans reported minimal concentrations of tin. In the next part measurements were made using molecular absorption spectrometry. The same mandarin product was used to compare the sensitivity of both methods. The results confirm the theoretical concepts in the literature that molecular absorption spectrometry is less sensitive than the ICP-MS method and provides higher results because it is less specific and susceptible to interference with other elements and other substances occurring in the solution.
tin, tin compounds, canned food, ICPMS, molecular absorption spektrometry, toxicity of tin
Rozsah průvodní práce
16 071
Jazyk
CZ
Anotace
Předložená diplomová práce se zabývá stanovením cínu ve vzorcích konzervovaných potravin metodou ICP MS a metodou molekulové absorpční spektrometrie. Teoretická část popisuje obecnou charakteristikou cínu, fyzikálně chemické vlastnosti jak anorganických, tak i organických forem cínu a využití tohoto prvku. Dále je popsán výskyt sloučenin cínu v potravinách, jeho možná toxicita a nejčastější metody stanovení. V experimentální části byla provedena analýza 10 konzervovaných výrobků pomocí ICP MS. Zastoupení cínu bylo měřeno zvlášť pro kapalný podíl a zvlášť pro pevný podíl, neboť podle literatury má cín vyšší schopnost absorpce na pevné materiály. Zastoupení cínu bylo měřeno ihned po otevření plechovky a po týdnu skladování za přístupu vzduchu a výsledky byly porovnány. Naměřené hodnoty byly dále porovnány s nejvyšší přípustnou hodnotou pro cín v potravinách, a to je 200 mg.kg-1 pro konzervované potraviny a 100 mg.kg-1 pro nápoje. Vzorek mandarinek tuto hodnotu překročil o 92,49 mg.kg-1. Dále byl pozorován vliv povrchové úpravy plechovky na výsledné zastoupení cínu v potravinách, kdy vzorky pocházející z lakovaných plechovek vykazovaly minimální zastoupení cínu. V další části bylo provedeno měření pomocí molekulové absorpční spektrometrie. Pro srovnání citlivosti obou metod byl použit jeden stejný výrobek mandarinek. Výsledky potvrzují teoretické představy v literatuře o tom, že metoda molekulové absorpční spektrometrie je méně citlivá než metoda ICP-MS a poskytuje vyšší výsledky, protože je méně specifická a je náchylná k interferencím ostatních prvků a jiných přítomných látek v roztoku.
Anotace v angličtině
This diploma thesis deals with determination of tin in samples of canned food by ICP - MS method and molecular absorption spectrometry method. The theoretical part describes the general characteristics of tin, the physico-chemical properties of both inorganic and organic tin forms and utilization of this element. In addition the reprezentation of tin compounds in food, its possible toxicity and the most frequent methods of determination are described. In the experimental part, an analysis of 10 canned products was performed using ICP - MS. The presence of tin was measured separately for the liquid fraction and especially for the solid fraction because according to the literature tin has a higher absorption capacity for a solid materials. Representation of tin was measured immediately after opening the can and after a week of storage on air and the results were compared. The measured values were also compared with the maximum permissible value for tin in food, It is 200 mg.kg-1 for canned food and 100 mg.kg-1 for beverages. A sample of mandarins exceeded this number by 92.49 mg.kg-1. In addition the effect of surface treatment of the can was observed on the resulting tin content in the food. Samples from the painted cans reported minimal concentrations of tin. In the next part measurements were made using molecular absorption spectrometry. The same mandarin product was used to compare the sensitivity of both methods. The results confirm the theoretical concepts in the literature that molecular absorption spectrometry is less sensitive than the ICP-MS method and provides higher results because it is less specific and susceptible to interference with other elements and other substances occurring in the solution.
tin, tin compounds, canned food, ICPMS, molecular absorption spektrometry, toxicity of tin
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Obecná charakteristika sloučeinin cínu
Výskyt organických a anorganických forem cínu v potravinách
Fyziologické a toxikologické účinky sloučenin cínu
Metody stanovení cínu a jejich sloučenin
II. Praktická část
Použité přístroje a pomůcky při stanovení
Charakteristika zpracování vzorků potravin
Analýza vybraných vzorků potravin
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Obecná charakteristika sloučeinin cínu
Výskyt organických a anorganických forem cínu v potravinách
Fyziologické a toxikologické účinky sloučenin cínu
Metody stanovení cínu a jejich sloučenin
II. Praktická část
Použité přístroje a pomůcky při stanovení
Charakteristika zpracování vzorků potravin
Analýza vybraných vzorků potravin
Seznam doporučené literatury
[1] KADLEC, Pavel. et al. Technologie potravin I. 1. Praha: VŠCHT, 2002. 300S. isbn 80-7080-509-9.
[2] MARHOLD, Josef. Přehled průmyslové toxikologie: Anorganické látky. 2. Praha: Avicenum, 1980.522s.
[3] MARHOLD, Josef. Přehled průmyslové toxikologie: Organické látky.1.Praha:Avicenum,1986.1700s.
[4] SEZIMOVÁ,H.,MALACHOVÁ,K.,RYBKOVÁ,Z.,Toxikologie a genotoxikologie. Ostrava: X-MEDIA,2015.145s.
[5] DE CARVALHO OLIVERIRA, SANTELLI, Occurence and chemical speciation analysis of organotin compounds in enviroment: A review. Talanta.2010,82(1).
Seznam doporučené literatury
[1] KADLEC, Pavel. et al. Technologie potravin I. 1. Praha: VŠCHT, 2002. 300S. isbn 80-7080-509-9.
[2] MARHOLD, Josef. Přehled průmyslové toxikologie: Anorganické látky. 2. Praha: Avicenum, 1980.522s.
[3] MARHOLD, Josef. Přehled průmyslové toxikologie: Organické látky.1.Praha:Avicenum,1986.1700s.
[4] SEZIMOVÁ,H.,MALACHOVÁ,K.,RYBKOVÁ,Z.,Toxikologie a genotoxikologie. Ostrava: X-MEDIA,2015.145s.
[5] DE CARVALHO OLIVERIRA, SANTELLI, Occurence and chemical speciation analysis of organotin compounds in enviroment: A review. Talanta.2010,82(1).
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala, že danou problematiku pochopil v širších souvislostech a ovládá i metodiku jejího uplatnění v praxi. Menší nepřesnosti, jichž se dopustila, opravila v průběhu obhajoby.
Prof. Golian: Co jste si zvolila jako počátek pokusu - dobu nákupu, doba otevření?