Tato bakalářská práce se zabývá problematikou nápojů na bází tropického a subtropického ovoce, vymezuje pojmy jako ovocná šťáva, nektar a ovocný nápoj. V teoretické části je čtenář seznámen s vybranými druhy ovoce vhodných pro zpracování na ovocné šťávy, nektary a ovocné nápoje. Dále práce přináší pohled na hlavní rozdíly mezi šťávou a nektarem a stručně charakterizuje technologii výroby . Součástí praktické části práce je zmapování současného sortimentu značkových ovocných šťáv a nektarů z exotického ovoce v obchodních řetězcích působící v České republice.
Anotace v angličtině
The Bachelor thesis deals with the topic of fruit based beverages, it defines terms such as a fruit juice, nectar and fruit drink. In the theoretical part, the reader is acquainted with selected fruits suitable for processing of fruit juices, nectars and fruit drinks. In addition thesis gives an overview of the main differences between juice and nectar and is a brief description of the production technology. The following practical part of the thesis is mapping of the current assortments of branded fruit juices and nectars from exotically fruits in retail chains operating in the Czech Republic.
Klíčová slova
ovoce, nealkoholický nápoj, zpracování ovoce, ovocná šťáva, ovocný koncentrát, ovocný nektar, sortiment ovocný šťáv, obchodní řetězce
Klíčová slova v angličtině
Fruit, non.alcoholic beverage, fruit processing, fruit juice, fruit concentrate, fruit nectar, assortment of fruit juices, retail chains
Rozsah průvodní práce
60 s. (11 604 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou nápojů na bází tropického a subtropického ovoce, vymezuje pojmy jako ovocná šťáva, nektar a ovocný nápoj. V teoretické části je čtenář seznámen s vybranými druhy ovoce vhodných pro zpracování na ovocné šťávy, nektary a ovocné nápoje. Dále práce přináší pohled na hlavní rozdíly mezi šťávou a nektarem a stručně charakterizuje technologii výroby . Součástí praktické části práce je zmapování současného sortimentu značkových ovocných šťáv a nektarů z exotického ovoce v obchodních řetězcích působící v České republice.
Anotace v angličtině
The Bachelor thesis deals with the topic of fruit based beverages, it defines terms such as a fruit juice, nectar and fruit drink. In the theoretical part, the reader is acquainted with selected fruits suitable for processing of fruit juices, nectars and fruit drinks. In addition thesis gives an overview of the main differences between juice and nectar and is a brief description of the production technology. The following practical part of the thesis is mapping of the current assortments of branded fruit juices and nectars from exotically fruits in retail chains operating in the Czech Republic.
Klíčová slova
ovoce, nealkoholický nápoj, zpracování ovoce, ovocná šťáva, ovocný koncentrát, ovocný nektar, sortiment ovocný šťáv, obchodní řetězce
Klíčová slova v angličtině
Fruit, non.alcoholic beverage, fruit processing, fruit juice, fruit concentrate, fruit nectar, assortment of fruit juices, retail chains
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Druhy tropického a subtropického ovoce vhodné pro výrobu ovocných nápojů.
Technologie výroby ovocných nápojů.
Sortiment ovocných nápojů z tropického a subtropického ovoce.
II. Praktická část
Zmapování sortimentu džusů vyrobených z tropického a subtropického ovoce u supermarketů působících v ČR.
Zpracování výsledků a vyhodnocení.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Druhy tropického a subtropického ovoce vhodné pro výrobu ovocných nápojů.
Technologie výroby ovocných nápojů.
Sortiment ovocných nápojů z tropického a subtropického ovoce.
II. Praktická část
Zmapování sortimentu džusů vyrobených z tropického a subtropického ovoce u supermarketů působících v ČR.
Zpracování výsledků a vyhodnocení.
Seznam doporučené literatury
[1] MALEŘ, Josef. Výroba nápojů. Praha: Institut výchovy a vzdělávání Ministerstva zemědělství ČR, 1995. Ekonomika (žlutá ř.). ISBN 80-7105-095-4.
[2] FLOWERDEW, Bob. Ovoce: Velká kniha plodů. Praha: Volvox Globator, 1997. ISBN 80-7207-052-5.
[3] ROP, Otakar a HRABĚ, Jan. Nealkoholické a alkoholické nápoje. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2009. 129 s. ISBN 978-80-7318-748-4.
[4] KRAJČOVÁ, Jitka. Zbožíznalství. Vyd. 4., přeprac. Praha: Vysoká škola hotelová v Praze 8, 2007. 256 s. ISBN 978-80-86578-68-2.
[5] KADLEC, Pavel a kol. Technologie potravin I. Vyd. 1. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická, 2002. 300 s. ISBN 80-7080-509-9.
[6] POSPÍŠIL, František a HRACHOVÁ, Blažena. Ovocnářství: Tropické a subtropické ovocné druhy: Určeno pro posl. zahradnické fak. 1. vyd. Brno: Vysoká škola zemědělská, 1990. 195 s.
Seznam doporučené literatury
[1] MALEŘ, Josef. Výroba nápojů. Praha: Institut výchovy a vzdělávání Ministerstva zemědělství ČR, 1995. Ekonomika (žlutá ř.). ISBN 80-7105-095-4.
[2] FLOWERDEW, Bob. Ovoce: Velká kniha plodů. Praha: Volvox Globator, 1997. ISBN 80-7207-052-5.
[3] ROP, Otakar a HRABĚ, Jan. Nealkoholické a alkoholické nápoje. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2009. 129 s. ISBN 978-80-7318-748-4.
[4] KRAJČOVÁ, Jitka. Zbožíznalství. Vyd. 4., přeprac. Praha: Vysoká škola hotelová v Praze 8, 2007. 256 s. ISBN 978-80-86578-68-2.
[5] KADLEC, Pavel a kol. Technologie potravin I. Vyd. 1. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická, 2002. 300 s. ISBN 80-7080-509-9.
[6] POSPÍŠIL, František a HRACHOVÁ, Blažena. Ovocnářství: Tropické a subtropické ovocné druhy: Určeno pro posl. zahradnické fak. 1. vyd. Brno: Vysoká škola zemědělská, 1990. 195 s.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student prokázal hluboké teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba bakalářské práce byla přesvědčivá a úplná. Na otázky vedoucího, oponenta a komise odpovídal pohotově, věcně a správně.
Doc. Valášek: Jaká je další podmínka použití hroznů napadených plísní Botrytis cinerea pro tokajská vína? Jaké to jsou hrozny, odkud? Kde je větší část tokajské oblasti? Které výrobky mají vyšší oblibu u konzumentů? Nové či stávající příchutě?
Doc. Fišera: Zahrnula jste do Vašich vzorků i multivitaminové nápoje, které obsahují např. papáju a další? Jsou ovocné nápoje dobarvovány červenou řepou?