Ultrazvuk řadíme mezi moderní technologie, které napomáhají při výrobě zdravých a kvalitních potravin s vysokou nutriční hodnotou za současné úspory energie a dalších faktorů významných pro ekonomiku výroby a také ochranu životního prostředí. Tato bakalářská práce nastiňuje možnosti využití ultrazvukové energie v nejrůznějších odvětvích potravinářské výroby. Úvodní část je věnována principům vzniku ultrazvukového vlnění a jeho šíření různými prostředími. V dalších kapitolách jsou popsány rozmanité aplikace ultrazvuku zahrnující procesy extrakce, sušení, mražení, přípravu bioaktivních peptidů, stejně jako inaktivaci mikroorganismů nebo kontrolu technologických procesů.
Anotace v angličtině
Ultrasound is a modern technology, which can be helpful for production healthy and quality food with high nutritional values. Aplication of ultrasound in food technology decrease energy requirements and it has many other advantages that can be important for production economy and for protection of the environment. This Bachelor thesis outlines possibilities of using ultrasound in different branches of food industry. The first part of the thesis deals with principle of ultrasound wave formation and its transmission through different types of substances. In subsequent chapters there are many different applications of ultrasound discribed, for example extraction, drying, freezing, production of bioactive peptides as well as microorganism inactivation and proces control.
Ultrazvuk řadíme mezi moderní technologie, které napomáhají při výrobě zdravých a kvalitních potravin s vysokou nutriční hodnotou za současné úspory energie a dalších faktorů významných pro ekonomiku výroby a také ochranu životního prostředí. Tato bakalářská práce nastiňuje možnosti využití ultrazvukové energie v nejrůznějších odvětvích potravinářské výroby. Úvodní část je věnována principům vzniku ultrazvukového vlnění a jeho šíření různými prostředími. V dalších kapitolách jsou popsány rozmanité aplikace ultrazvuku zahrnující procesy extrakce, sušení, mražení, přípravu bioaktivních peptidů, stejně jako inaktivaci mikroorganismů nebo kontrolu technologických procesů.
Anotace v angličtině
Ultrasound is a modern technology, which can be helpful for production healthy and quality food with high nutritional values. Aplication of ultrasound in food technology decrease energy requirements and it has many other advantages that can be important for production economy and for protection of the environment. This Bachelor thesis outlines possibilities of using ultrasound in different branches of food industry. The first part of the thesis deals with principle of ultrasound wave formation and its transmission through different types of substances. In subsequent chapters there are many different applications of ultrasound discribed, for example extraction, drying, freezing, production of bioactive peptides as well as microorganism inactivation and proces control.
Principy vzniku ultrazvuku a jeho šíření v různých prostředích
Interakce ultrazvuku s potravinami
Využití ultrazvuku pro zajištění mechanických, chemických a biochemických změn v potravinách
Jiné způsoby využití v potravinářství
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Principy vzniku ultrazvuku a jeho šíření v různých prostředích
Interakce ultrazvuku s potravinami
Využití ultrazvuku pro zajištění mechanických, chemických a biochemických změn v potravinách
Jiné způsoby využití v potravinářství
Seznam doporučené literatury
[1] SUN, Da-Wen: Emerging Technologies for Food Processing. Elsevier, 2005.
[2] MOHD KHAIRI, M. T., S. IBRAHIM, M. A. MD YUNUS a M. FARAMARZI. Contact and non-contact ultrasonic measurement in the food industry: a review Measurement Science and Technology, 27(1), 2016.
[3] VIEIRA DA SILVA, B. J., C.M. BARREIRA a M. Beatriz P.P. OLIVEIRA. Natural phytochemicals and probiotics as bioactive ingredients for functional foods: Extraction, biochemistry and protected-delivery technologies. Trends in Food Science & Technology, 50, 144-158, 2016.
[4] SORIA ANNA CRISTINA, MAR VILLAMIEL. Effect of ultrasound on the technological properties and bioactivity of food: a rewiew Trends in Food Science & Technology, 21, 323-331, 2010.
Seznam doporučené literatury
[1] SUN, Da-Wen: Emerging Technologies for Food Processing. Elsevier, 2005.
[2] MOHD KHAIRI, M. T., S. IBRAHIM, M. A. MD YUNUS a M. FARAMARZI. Contact and non-contact ultrasonic measurement in the food industry: a review Measurement Science and Technology, 27(1), 2016.
[3] VIEIRA DA SILVA, B. J., C.M. BARREIRA a M. Beatriz P.P. OLIVEIRA. Natural phytochemicals and probiotics as bioactive ingredients for functional foods: Extraction, biochemistry and protected-delivery technologies. Trends in Food Science & Technology, 50, 144-158, 2016.
[4] SORIA ANNA CRISTINA, MAR VILLAMIEL. Effect of ultrasound on the technological properties and bioactivity of food: a rewiew Trends in Food Science & Technology, 21, 323-331, 2010.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala hluboké teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba bakalářské práce byla přesvědčivá a úplná.