Bakalářská práce se zabývá protimikrobními účinky N-oktylpyrrolidonu vůči potravinářsky významným druhům mikroorganismů, především proti laktobacilům
a laktokokům, běžně využívaných v potravinářském průmyslu. Byla zjišťována minimální inhibiční koncentrace N-oktylpyrrolidonu vůči těmto mlékařským kulturám, a to metodou v tekutých živných médiích a na agarových živných půdách. Bylo provedeno srovnání a vyhodnocení těchto dvou metod.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis deals with antimicrobial effects of N-octylpyrrolidone against microbial species important in foodstuff industry, especially against lactobacilli and
lactococci commonly used in the dairy industry. I was determined minimal inhibitory
concentrations of N-octylpyrrolidone against dairy strains using two methods under
cultivation in liquid nutrient broth and on nutrient agar media. The results obtained by the methods were evaluated and a comparison of both methods was performed.
Bakalářská práce se zabývá protimikrobními účinky N-oktylpyrrolidonu vůči potravinářsky významným druhům mikroorganismů, především proti laktobacilům
a laktokokům, běžně využívaných v potravinářském průmyslu. Byla zjišťována minimální inhibiční koncentrace N-oktylpyrrolidonu vůči těmto mlékařským kulturám, a to metodou v tekutých živných médiích a na agarových živných půdách. Bylo provedeno srovnání a vyhodnocení těchto dvou metod.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis deals with antimicrobial effects of N-octylpyrrolidone against microbial species important in foodstuff industry, especially against lactobacilli and
lactococci commonly used in the dairy industry. I was determined minimal inhibitory
concentrations of N-octylpyrrolidone against dairy strains using two methods under
cultivation in liquid nutrient broth and on nutrient agar media. The results obtained by the methods were evaluated and a comparison of both methods was performed.
Protimikrobní vlastnosti NOP a látek strukturně blízkých.
Protimikrobní vlastnosti NOP studované na FT UTB ve Zlíně.
II. Praktická část
Výběr mikrobiálních kultur.
Použitá živná média.
Postupy testů pro zjištění minimální inhibiční koncentrace (MIC) oktylpyrrolidonu.
Postupy testů srovnání testování v tekutých médiích a na agarových živných půdách.
Výsledky zjištěných hodnot MIC.
Výsledky srovnání testování v tekutých médiích a na agarových živných půdách.
Seznam doporučené literatury
[1] SALAČ Jan: Protibakteriální účinky 1 - oktyl 2 - pyrrolidonu a fenoxyethanolu. Diplomová práce, 2015. FT UTB ve Zlíně.
[2] PÉRIAMÉ M., PAGES J.M., DAVIN-REGLI A.: Enterobacter gergoviae adaptation to preservatives commonly used in cosmetic industry. Internation Journal of Cosmetic Science, 2014, 36, s. 386-395.
[3] SAURAV K., KANNABIRAN K.: In vitro activity of 5-(24-dimethylbenzyl) pyrrolidin-2-one extracted from marine Streptomyces VITSVK5 spp. against fungal and bacterial human pathogens. Revista Iberoamericana de Micología 2012, 29, s. 29-33.
Seznam doporučené literatury
[1] SALAČ Jan: Protibakteriální účinky 1 - oktyl 2 - pyrrolidonu a fenoxyethanolu. Diplomová práce, 2015. FT UTB ve Zlíně.
[2] PÉRIAMÉ M., PAGES J.M., DAVIN-REGLI A.: Enterobacter gergoviae adaptation to preservatives commonly used in cosmetic industry. Internation Journal of Cosmetic Science, 2014, 36, s. 386-395.
[3] SAURAV K., KANNABIRAN K.: In vitro activity of 5-(24-dimethylbenzyl) pyrrolidin-2-one extracted from marine Streptomyces VITSVK5 spp. against fungal and bacterial human pathogens. Revista Iberoamericana de Micología 2012, 29, s. 29-33.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího práce jistým, vyčerpávajícím způsobem. Prokázala hluboké znalosti teoretických zásad studované problematiky. K obhajobě bakalářské práce nebyly ze strany komise žádné připomínky.