Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku použití potravinářských přídatných látek v produktech s označení "bio", tedy těch, které pocházejí z ekologického zemědělství. Práce je zpracována teoreticky, popisuje ekologické zemědělství jak v České republice, tak v Evropské unii a s tím spojenou legislativu. Dále jsou charakterizovány potravinářské přídatné látky jako součást konvenčních potravin, jejich rozdělení a popis jednotlivých skupin. V neposlední řadě práce uvádí legislativu spojenou s potravinářskými přídatnými látkami v biopotravinách a jsou popsáni nejvýznamnější zástupci s informací, za jakých podmínek se mohou využívat.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis is focused on the issue of using food additives in food that comes from organic farming. This theoretical thesis describes organic farming and its legislation in the Czech Republic and European Union. Food additives as a part of conventional food are characterized. The thesis also describes distribution of food additives. Last but not least the thesis presents legislation of food additives in organic food and describes the most important representatives and conditions of use.
Organic agriculture, organic food, food additive, European Union, legislatin.
Rozsah průvodní práce
45 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku použití potravinářských přídatných látek v produktech s označení "bio", tedy těch, které pocházejí z ekologického zemědělství. Práce je zpracována teoreticky, popisuje ekologické zemědělství jak v České republice, tak v Evropské unii a s tím spojenou legislativu. Dále jsou charakterizovány potravinářské přídatné látky jako součást konvenčních potravin, jejich rozdělení a popis jednotlivých skupin. V neposlední řadě práce uvádí legislativu spojenou s potravinářskými přídatnými látkami v biopotravinách a jsou popsáni nejvýznamnější zástupci s informací, za jakých podmínek se mohou využívat.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis is focused on the issue of using food additives in food that comes from organic farming. This theoretical thesis describes organic farming and its legislation in the Czech Republic and European Union. Food additives as a part of conventional food are characterized. The thesis also describes distribution of food additives. Last but not least the thesis presents legislation of food additives in organic food and describes the most important representatives and conditions of use.
Organic agriculture, organic food, food additive, European Union, legislatin.
Zásady pro vypracování
Ekologické zemědělství a biopotraviny.
Obecné rozdělení přídatných látek.
Legislativa ČR a EU související s použitím přídatných látek v potravinářství.
Zásady pro vypracování
Ekologické zemědělství a biopotraviny.
Obecné rozdělení přídatných látek.
Legislativa ČR a EU související s použitím přídatných látek v potravinářství.
Seznam doporučené literatury
[1] BABIČKA, Luboš. Přídatné látky v potravinách: publikace České technologické platformy pro potraviny. Praha: Potravinářská komora České republiky, Česká technologická platforma pro potraviny, 2012. ISBN 978-80-905096-3-4.
[2] EU. COMMISSION REGULATION (EU) No 1129/2011 of 11 November 2011 amending Annex II to Regulation (EC) No 1333/2008 of the European Parliament and of the Council by establishing a Union list of food additives. Dostupný z:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:295:0001:0177:en:PDF.
[3] Ekologické zemědělství a biopotraviny: otázky a odpovědi pro ekoporadny. Praha: PRO-BIO Liga ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství, 2010. ISBN 978-80-904223-2-2.
[4] EMERTON, Victoria. a Eugenia. CHOI. Essential guide to food additives. 3rd ed./. Cambridge, U.K.: Royal Society of Chemistry, 2008.
[5] Nové nařízení EU o biopotravinách a ekologickém zemědělství: (ES) č.834/2007 : pozadí, zhodnocení, interpretace. Olomouc: Bioinstitut, 2009. ISBN 978-80-87371-07-7.
[6] ČESKO. Právní předpisy pro ekologické zemědělství a produkci biopotravin 2015. Praha: Ministerstvo zemědělství, 2015. ISBN 978-80-7434-240-0.
Seznam doporučené literatury
[1] BABIČKA, Luboš. Přídatné látky v potravinách: publikace České technologické platformy pro potraviny. Praha: Potravinářská komora České republiky, Česká technologická platforma pro potraviny, 2012. ISBN 978-80-905096-3-4.
[2] EU. COMMISSION REGULATION (EU) No 1129/2011 of 11 November 2011 amending Annex II to Regulation (EC) No 1333/2008 of the European Parliament and of the Council by establishing a Union list of food additives. Dostupný z:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:295:0001:0177:en:PDF.
[3] Ekologické zemědělství a biopotraviny: otázky a odpovědi pro ekoporadny. Praha: PRO-BIO Liga ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství, 2010. ISBN 978-80-904223-2-2.
[4] EMERTON, Victoria. a Eugenia. CHOI. Essential guide to food additives. 3rd ed./. Cambridge, U.K.: Royal Society of Chemistry, 2008.
[5] Nové nařízení EU o biopotravinách a ekologickém zemědělství: (ES) č.834/2007 : pozadí, zhodnocení, interpretace. Olomouc: Bioinstitut, 2009. ISBN 978-80-87371-07-7.
[6] ČESKO. Právní předpisy pro ekologické zemědělství a produkci biopotravin 2015. Praha: Ministerstvo zemědělství, 2015. ISBN 978-80-7434-240-0.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala, že danou problematiku pochopil v širších souvislostech a ovládá i metodiku jejího uplatnění v praxi. Komise v hodnocení přihlédla k hodnocení oponenta.
Otázky:
prof. Kráčmar - Co je ekologické zemědělství a existuje vůbec? - Je to způsob zemědělství upravený legislativou, kde není povoleno používat některé druhy hnojiv a pesticidů. prof. Kráčmar doplnil, že ekologické zemědělství fakticky neexistuje, není možné ho zajistit.
doc. Pachlová - Dle čeho se dělí přídatné látky v potravinách? - Jsou rozděleny podle jejich funkce v potravině. doc. Pachová doplnila, že se tedy jedná o funkční skupiny a doporučila aby studentka členila v textu přídatné látky dle funkčních skupin, jelikož by to bylo přehlednější.