V teoretické části bakalářské práce je charakterizován pravý čaj, jeho druhy, složení a zpracování. Dále je popsán kofein, jeho vlastnosti a stanovení kofeinu metodou kapalinové chromatografie. Praktická část bakalářské práce se zabývá stanovením obsahu kofeinu z extraktů pravých čajů (černých, zelených, oolong, bílých) připravených běžným postupem, i jako ledové čaje, pomocí metody HPLC s UV detekcí.
Annotation in English
In the theoretical part there is a characterization of tea, types of tea, its composition and manufacturing process. Further there is described a caffeine, properties of caffeine and its determination using high presence liquid chromatography. The practical part deals with the caffeine determination from tea´s extracts (black, green, oolong, white) made with a classic procedure and as an ice tea, by HPLC method with UV detection.
Keywords
čaj pravý, extrakt, kofein, stanovení, HPLC/UV
Keywords in English
Tea, extract, caffeine, determination, HPLC/UV
Length of the covering note
58 s. (66 280 znaků)
Language
CZ
Annotation
V teoretické části bakalářské práce je charakterizován pravý čaj, jeho druhy, složení a zpracování. Dále je popsán kofein, jeho vlastnosti a stanovení kofeinu metodou kapalinové chromatografie. Praktická část bakalářské práce se zabývá stanovením obsahu kofeinu z extraktů pravých čajů (černých, zelených, oolong, bílých) připravených běžným postupem, i jako ledové čaje, pomocí metody HPLC s UV detekcí.
Annotation in English
In the theoretical part there is a characterization of tea, types of tea, its composition and manufacturing process. Further there is described a caffeine, properties of caffeine and its determination using high presence liquid chromatography. The practical part deals with the caffeine determination from tea´s extracts (black, green, oolong, white) made with a classic procedure and as an ice tea, by HPLC method with UV detection.
Keywords
čaj pravý, extrakt, kofein, stanovení, HPLC/UV
Keywords in English
Tea, extract, caffeine, determination, HPLC/UV
Research Plan
I. Teoretická část
Pravý čaj, druhy, složení a vlastnosti.
Kofein, jeho charakteristika, zdroje, analytické metody jeho stanovení.
Popis chromatografické techniky HPLC.
II. Praktická část
Stanovení obsahu kofeinu ve vybraných extraktech černých a zelených čajů pomocí techniky HPLC/UV.
Stanovení obsahu kofeinu ve vybraných extraktech oolong a bílých čajů pomocí techniky HPLC/UV.
Research Plan
I. Teoretická část
Pravý čaj, druhy, složení a vlastnosti.
Kofein, jeho charakteristika, zdroje, analytické metody jeho stanovení.
Popis chromatografické techniky HPLC.
II. Praktická část
Stanovení obsahu kofeinu ve vybraných extraktech černých a zelených čajů pomocí techniky HPLC/UV.
Stanovení obsahu kofeinu ve vybraných extraktech oolong a bílých čajů pomocí techniky HPLC/UV.
Recommended resources
[1] VELÍŠEK, Jan. Chemie potravin 2. Tábor: OSSIS, 1999. ISBN 8090239145.
[2] PREEDY, Victor R. Caffeine: chemistry, analysis, functions and effects. Cambridge: RSC Publishing, 2012. ISBN 978-1-84973-367-0.
[3] DOUŠA, Michal. Základy separačních metod se zaměřením na HPLC. Brno: ÚKZÚZ, 2002. ISBN 80-865-4809-0.
[4] PETTIGREWOVÁ, Jane. Čaj - průvodce pro znalce. Praha: Slovart, 2002. ISBN 80-7209-212-X.
Recommended resources
[1] VELÍŠEK, Jan. Chemie potravin 2. Tábor: OSSIS, 1999. ISBN 8090239145.
[2] PREEDY, Victor R. Caffeine: chemistry, analysis, functions and effects. Cambridge: RSC Publishing, 2012. ISBN 978-1-84973-367-0.
[3] DOUŠA, Michal. Základy separačních metod se zaměřením na HPLC. Brno: ÚKZÚZ, 2002. ISBN 80-865-4809-0.
[4] PETTIGREWOVÁ, Jane. Čaj - průvodce pro znalce. Praha: Slovart, 2002. ISBN 80-7209-212-X.
Enclosed appendices
-
Appendices bound in thesis
illustrations, graphs, tables
Taken from the library
No
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
Student prokázal hluboké teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba diplomové práce byla přesvědčivá a úplná. Na otázky odpovídal pohotově, věcně a správně.
Otázky:
prof. Koutný - Jaké médium bylo použito pro extrakci kofeinu? - Demineralizovaná voda. - prof. Koutný poznamenal, že by bylo možná vhodnější použít obyčejnou vodu z kohoutku, protože demineralizovaná voda bývá kyselá, kohoutková má upravené pH, navíc se její použití blíží běžné přípravě nápoje ke konzumaci.
Připomínky:
prof. Kráčmar - Pokud uvádíte, že bylo něco skladováno v lednici, je vhodné uvést konkrétní teploty. taktéž si dávejte pozor na mezery před znakem procent.