Diplomová práce je rozdělena do dvou částí, na část teoretickou a experimentální. Teoretická část charakterizuje vedlejší živočišné produkty a popisuje nakládání s nimi. Dále je popsáno využití želatin a hydrolyzátů v potravinářském, fotografickém a farmaceutickém průmyslu. Experimentální část se zabývá využitím drůbežích běháků pro extrakci želatin (případně hydrolyzátů) po předchozím opracování proteolytickým enzymem. Byl sledován vliv vybraných technologických podmínek při zpracování (množství enzymu, doba extrakce, teplota při extrakci) na výtěžek a kvalitu připravených želatin, případně hydrolyzátů. Výsledky byly statisticky zpracovány a byly navrženy optimální technologické podmínky extrakce želatin.
Anotace v angličtině
The diploma thesis is divided into two parts - theoretical and experimental. The theoretical part deals with characterization of animal by-products and describes usual treatment of this material. Usage of gelatines and hydrolysates in food, photographic, pharmaceutical in-dustry is depicted. The experimental part is concerning usage of chicken feet for gelatines extraction (eventually hydrolysates) pre treated by proteolytic enzyme. We observed defined technological conditions of manufacturing (amount of enzyme, extraction time and its temperature) influencing the yield and quality of gelatines eventually hydrolysates. The results were statistically processed and optimal technological conditions for gelatine extraction were stated.
Klíčová slova
drůbeží běháky, enzymové opracování, extrakce, hydrolyzát, vedlejší živočišné produkty, želatina
Diplomová práce je rozdělena do dvou částí, na část teoretickou a experimentální. Teoretická část charakterizuje vedlejší živočišné produkty a popisuje nakládání s nimi. Dále je popsáno využití želatin a hydrolyzátů v potravinářském, fotografickém a farmaceutickém průmyslu. Experimentální část se zabývá využitím drůbežích běháků pro extrakci želatin (případně hydrolyzátů) po předchozím opracování proteolytickým enzymem. Byl sledován vliv vybraných technologických podmínek při zpracování (množství enzymu, doba extrakce, teplota při extrakci) na výtěžek a kvalitu připravených želatin, případně hydrolyzátů. Výsledky byly statisticky zpracovány a byly navrženy optimální technologické podmínky extrakce želatin.
Anotace v angličtině
The diploma thesis is divided into two parts - theoretical and experimental. The theoretical part deals with characterization of animal by-products and describes usual treatment of this material. Usage of gelatines and hydrolysates in food, photographic, pharmaceutical in-dustry is depicted. The experimental part is concerning usage of chicken feet for gelatines extraction (eventually hydrolysates) pre treated by proteolytic enzyme. We observed defined technological conditions of manufacturing (amount of enzyme, extraction time and its temperature) influencing the yield and quality of gelatines eventually hydrolysates. The results were statistically processed and optimal technological conditions for gelatine extraction were stated.
Klíčová slova
drůbeží běháky, enzymové opracování, extrakce, hydrolyzát, vedlejší živočišné produkty, želatina
1. V teoretické části se zaměřte na vedlejší produkty maso-zpracujících závodů a na možnosti jejich zpracování, dále popište využití želatin a hydrolyzátů.
2. V praktické části posuďte možnosti zpracování vybraných vedlejších produktů z drůbežáren biotechnologickým postupem na želatiny, respektive hydrolyzáty, studujte vliv vybraných technologických podmínek na účinnost procesu, charakterizujte připravené produkty.
3. Výsledky zpracujte tabelárně, graficky, proveďte diskuzi.
4. Navrhněte optimální podmínky zpracování vedlejších kolagenních produktů a zhodnoťte přínos práce pro praxi.
Zásady pro vypracování
1. V teoretické části se zaměřte na vedlejší produkty maso-zpracujících závodů a na možnosti jejich zpracování, dále popište využití želatin a hydrolyzátů.
2. V praktické části posuďte možnosti zpracování vybraných vedlejších produktů z drůbežáren biotechnologickým postupem na želatiny, respektive hydrolyzáty, studujte vliv vybraných technologických podmínek na účinnost procesu, charakterizujte připravené produkty.
3. Výsledky zpracujte tabelárně, graficky, proveďte diskuzi.
4. Navrhněte optimální podmínky zpracování vedlejších kolagenních produktů a zhodnoťte přínos práce pro praxi.
Seznam doporučené literatury
R. Schrieber, H. Gareis: Geletine Handbook: Theory and Industrial Praktice. Weinheim: Wiley-VCH Verlag, 2007.
H.W. Ockerman, C.L. Hansen: Animal By-Product processing & Utilization. CRC Press: Boca Raton, 2000.
Vědecké články a monografie z elektronických databází (např. Web of science, ScienceDirect a další databáze elektronických knih (např. Knovel).
Seznam doporučené literatury
R. Schrieber, H. Gareis: Geletine Handbook: Theory and Industrial Praktice. Weinheim: Wiley-VCH Verlag, 2007.
H.W. Ockerman, C.L. Hansen: Animal By-Product processing & Utilization. CRC Press: Boca Raton, 2000.
Vědecké články a monografie z elektronických databází (např. Web of science, ScienceDirect a další databáze elektronických knih (např. Knovel).
Přílohy volně vložené
1 CD
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
doc. Měřínská:
Na čem závisí pevnost připraveného gelu? Studentka odpověděla výstižně na otázku.
doc. Stoklasa:
Jak se vytváří síť gelu v souvislosti s přítomnými H-můstky? Studentka odpověděla výstižně na otázku.