Cílem bakalářské práce bylo zmapovat a následně nutričně a ekonomicky vyhodnotit potraviny a pokrmy tradiční pro regiony Valašsko a Horácko. V teoretické části práce se pojednává o etnografické a geografické charakteristice daných regionů se zaměřením na vývoj zemědělské výroby. V praktické části jsou uvedeny výsledky nutričního a ekonomického hodnocení vybraných pokrmů, přičemž bylo zjištěno že, Valašské i Horácké pokrmy jsou nutričně přibližně stejně vydatné, avšak u Valašska jsou hlavním zdrojem energie sacharidy a na Horácku tuky. Z ekonomického hlediska je jedna porce Horáckého pokrmu nákladnější než Valašského.
Anotace v angličtině
The aim of this bachelor thesis was to chart and consequently to elaborate groceries and dishes by its nutritional and economical values for regions Valachia and Horacko. The theoretical part deals with ethnographical and geographical characteristic of these regions with a consideration of agricultural production. The practical part contains results from the nutritional and economical evaluation of chosen dishes. It was found that the dishes from regions mentioned above are approximately almost the same by its nutrition values. However the main source of energy was carbohydrates in dishes from Valachia, while the fat was the source of energy in dishes from Horacko. From the economical point of view was one portion of dish from Horacko more expensive than one portion of dish from Valachia.
Klíčová slova
Horácko, Valašsko, tradiční pokrmy, nutriční a ekonomické hodnocení
Klíčová slova v angličtině
Horacko, Valachia, traditional dishes, nutritive and economic assessment
Rozsah průvodní práce
59
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem bakalářské práce bylo zmapovat a následně nutričně a ekonomicky vyhodnotit potraviny a pokrmy tradiční pro regiony Valašsko a Horácko. V teoretické části práce se pojednává o etnografické a geografické charakteristice daných regionů se zaměřením na vývoj zemědělské výroby. V praktické části jsou uvedeny výsledky nutričního a ekonomického hodnocení vybraných pokrmů, přičemž bylo zjištěno že, Valašské i Horácké pokrmy jsou nutričně přibližně stejně vydatné, avšak u Valašska jsou hlavním zdrojem energie sacharidy a na Horácku tuky. Z ekonomického hlediska je jedna porce Horáckého pokrmu nákladnější než Valašského.
Anotace v angličtině
The aim of this bachelor thesis was to chart and consequently to elaborate groceries and dishes by its nutritional and economical values for regions Valachia and Horacko. The theoretical part deals with ethnographical and geographical characteristic of these regions with a consideration of agricultural production. The practical part contains results from the nutritional and economical evaluation of chosen dishes. It was found that the dishes from regions mentioned above are approximately almost the same by its nutrition values. However the main source of energy was carbohydrates in dishes from Valachia, while the fat was the source of energy in dishes from Horacko. From the economical point of view was one portion of dish from Horacko more expensive than one portion of dish from Valachia.
Klíčová slova
Horácko, Valašsko, tradiční pokrmy, nutriční a ekonomické hodnocení
Klíčová slova v angličtině
Horacko, Valachia, traditional dishes, nutritive and economic assessment
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika regionů Horácko a Valašsko.
Lidová strava na Horácku a Valašsku.
Nutriční hodnota typických potravin a pokrmů Horácka a Valašska.
II. Praktická část
Metodika práce.
Nutriční a ekonomické hodnocení vybraných tradičních pokrmů.
Diskuze a závěr.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika regionů Horácko a Valašsko.
Lidová strava na Horácku a Valašsku.
Nutriční hodnota typických potravin a pokrmů Horácka a Valašska.
II. Praktická část
Metodika práce.
Nutriční a ekonomické hodnocení vybraných tradičních pokrmů.
Diskuze a závěr.
Seznam doporučené literatury
[1]Vašák, J. Valašská kuchařka. 2.vyd.Praha: STOPA, 2014. 144 s. ISBN 978-80-905472-2-3.
[2]Štika, J. Lidová strava na Valašsku. 2.vyd.Praha: KNEIFL, 1997. 212 s. ISBN 80-86052-06-0.
[3]Pernica, B. Rok na moravském Horácku a Podhorácku. 1.vyd. Havlíčkův Brod: Krajské nakladatelství, 1951. 300 s.
[4]Anonym. Horácko - kulturní a hospodářský obraz kraje. 1.vyd. Velké Meziříčí: družstvo Horácko, 1938. 255 s.
Seznam doporučené literatury
[1]Vašák, J. Valašská kuchařka. 2.vyd.Praha: STOPA, 2014. 144 s. ISBN 978-80-905472-2-3.
[2]Štika, J. Lidová strava na Valašsku. 2.vyd.Praha: KNEIFL, 1997. 212 s. ISBN 80-86052-06-0.
[3]Pernica, B. Rok na moravském Horácku a Podhorácku. 1.vyd. Havlíčkův Brod: Krajské nakladatelství, 1951. 300 s.
[4]Anonym. Horácko - kulturní a hospodářský obraz kraje. 1.vyd. Velké Meziříčí: družstvo Horácko, 1938. 255 s.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student prokázal hluboké teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba diplomové práce byla přesvědčivá a úplná. Na otázky vedoucího, oponenta a komise odpovídal pohotově, věcně a správně.
Otázky: doc. RNDr. Tünde Juríková, Ph.D.: Proč jste si vybrala tyto regiony? Ing. Soňa Škrovánková. Ph.D.: Uvádite jako typický pokrm cukrovou řepu, jakým způsobem se podávala?