Bakalářská práce se zabývá tématem kartografická vizualizace dostupnosti biopotravin rostlinného původu v Olomouckém kraji. Je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. V teoretické části je popsána potravinová bezpečnost. Kapitola pojednává o potravinové soběstačnosti a bezpečnosti potravin. Další velkou kapitolou jsou biopotraviny a bioprodukty. Poslední kapitola teoretické části je věnována kartografické vizualizaci a jejímu dělení. V praktické části je uvedena dostupnost potravin v maloobchodních sítích v České republice. Dále je zde popsána dostupnost biopotravin rostlinného původu v obchodních sítích Lidl a Penny Market v Olomouckém kraji. Poslední část se věnuje poptávce po biopotravinách v Olomouckém kraji.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis looks at the topic of cartographic visualization of availability of plant origin organic food in the Olomouc region. The thesis is divided into two parts, theoretical and practical. In the theoretical part is described food security. This chapter treat of the food self-sefficiency and food security. Other large chapters are organic food and organic products. The last chapter of theoretical part is devoted to a cartographic visualization and its divisions. In the practical part is stated the availability of food in retail chains in Czech republic. Additionally there is described the availability of plant origin organic food in retail chains Lidl and Penny Market in Olomouc region. The last part is focused on a demand for organic food in Olomouc region.
Klíčová slova
Potravina, biopotravina, dostupnost, Olomoucký kraj, obchodní řetězec
Bakalářská práce se zabývá tématem kartografická vizualizace dostupnosti biopotravin rostlinného původu v Olomouckém kraji. Je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. V teoretické části je popsána potravinová bezpečnost. Kapitola pojednává o potravinové soběstačnosti a bezpečnosti potravin. Další velkou kapitolou jsou biopotraviny a bioprodukty. Poslední kapitola teoretické části je věnována kartografické vizualizaci a jejímu dělení. V praktické části je uvedena dostupnost potravin v maloobchodních sítích v České republice. Dále je zde popsána dostupnost biopotravin rostlinného původu v obchodních sítích Lidl a Penny Market v Olomouckém kraji. Poslední část se věnuje poptávce po biopotravinách v Olomouckém kraji.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis looks at the topic of cartographic visualization of availability of plant origin organic food in the Olomouc region. The thesis is divided into two parts, theoretical and practical. In the theoretical part is described food security. This chapter treat of the food self-sefficiency and food security. Other large chapters are organic food and organic products. The last chapter of theoretical part is devoted to a cartographic visualization and its divisions. In the practical part is stated the availability of food in retail chains in Czech republic. Additionally there is described the availability of plant origin organic food in retail chains Lidl and Penny Market in Olomouc region. The last part is focused on a demand for organic food in Olomouc region.
Klíčová slova
Potravina, biopotravina, dostupnost, Olomoucký kraj, obchodní řetězec
Teoreticky vymezte pojmy související s potravinovou bezpečností, biopotravinami a kartografickou vizualizací.
Analyzujte fyzickou dostupnost biopotravin rostlinného původu ve vybraných maloobchodních řetězcích.
Na základě výsledků analýzy zpracujte kartografickou vizualizaci dostupnosti biopotravin rostlinného původu v
Olomouckém kraji.
Zásady pro vypracování
Teoreticky vymezte pojmy související s potravinovou bezpečností, biopotravinami a kartografickou vizualizací.
Analyzujte fyzickou dostupnost biopotravin rostlinného původu ve vybraných maloobchodních řetězcích.
Na základě výsledků analýzy zpracujte kartografickou vizualizaci dostupnosti biopotravin rostlinného původu v
Olomouckém kraji.
Seznam doporučené literatury
[1] LUKÁŠKOVÁ, Eva, Jana BILÍKOVÁ, Zdeněk MÁLEK a Vladimír ŠEFČÍK. Potravinová (ne)bezpečnost. Praha: Academia, 2014. ISBN 978-80-7454-463-7. \vsp{1,5mm}
[2] FORŠT, Jaroslav. Bio & dítě Bio i nebio zdravá výživa dětí. IFP Publishing & Engineering s.r.o., 2008. ISBN 978-80-903997-1-6. \vsp{1,5mm}
[3] FORŠT, Jaroslav. Kapesní Biolexikon. IFP Publishing & Engineering s.r.o., 2007. ISBN 978-80-903997-0-9. \vsp{1,5mm}
Další odborná literatura dle doporučení vedoucího bakalářské práce. \vsp{1,5mm}
Seznam doporučené literatury
[1] LUKÁŠKOVÁ, Eva, Jana BILÍKOVÁ, Zdeněk MÁLEK a Vladimír ŠEFČÍK. Potravinová (ne)bezpečnost. Praha: Academia, 2014. ISBN 978-80-7454-463-7. \vsp{1,5mm}
[2] FORŠT, Jaroslav. Bio & dítě Bio i nebio zdravá výživa dětí. IFP Publishing & Engineering s.r.o., 2008. ISBN 978-80-903997-1-6. \vsp{1,5mm}
[3] FORŠT, Jaroslav. Kapesní Biolexikon. IFP Publishing & Engineering s.r.o., 2007. ISBN 978-80-903997-0-9. \vsp{1,5mm}
Další odborná literatura dle doporučení vedoucího bakalářské práce. \vsp{1,5mm}
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
mapy
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Oponent bc. práce doc. Valášek položil 2 otázky, studentka odpověděla.
Prof. Chlachula zmínil, že toto téma se poněkolikáté opakuje, jen se liší rozdílným krajem.