Biogenní aminy jako produkty metabolismu mikroorganismů jsou velmi diskutovaným tématem v poslední době. Cílem této práce je charakterizovat biogenní aminy, popsat reaktivitu biogenních aminů s dalšími sloučeninami a reaktivitu sloučenin obsahujících amino skupinu. Jelikož obsahují reaktivní aminoskupinu, mohou interagovat s velkým množstvím látek, čehož může být kladně využíváno. Hlavním cílem bakalářské práce je prostudovat dosud popsané reakce biogenních aminů s vybranými sacharidy. Byly popsány reakce, kterých se účastní biogenní aminy a sacharidy mechanismem Pictet-Spenglerovy kondenzace a Maillardovy reakce.
Anotace v angličtině
Biogenic amines as products of the metabolism are a largely discussed theme in these days. The aim of this bachelor's thesis is to characterize biogenic amines, describe the reactivity of biogenic amines with other compounds and the reactivity of compounds involving other amines groups. Because they contains reactive amino group, biogenic amines can react with a lot of other substances. The reactivity with other substances could be positively ap-plied. The main aim of this bachelor's thesis is to examine the reactions of biogenic amines with chosen carbohydrates, which were already described in these days, such as that ones, in which biogenic amines and carbohydrates participate and the reaction course runs through the Pictet-Spengler condensation and Maillard reaction.
Biogenní aminy jako produkty metabolismu mikroorganismů jsou velmi diskutovaným tématem v poslední době. Cílem této práce je charakterizovat biogenní aminy, popsat reaktivitu biogenních aminů s dalšími sloučeninami a reaktivitu sloučenin obsahujících amino skupinu. Jelikož obsahují reaktivní aminoskupinu, mohou interagovat s velkým množstvím látek, čehož může být kladně využíváno. Hlavním cílem bakalářské práce je prostudovat dosud popsané reakce biogenních aminů s vybranými sacharidy. Byly popsány reakce, kterých se účastní biogenní aminy a sacharidy mechanismem Pictet-Spenglerovy kondenzace a Maillardovy reakce.
Anotace v angličtině
Biogenic amines as products of the metabolism are a largely discussed theme in these days. The aim of this bachelor's thesis is to characterize biogenic amines, describe the reactivity of biogenic amines with other compounds and the reactivity of compounds involving other amines groups. Because they contains reactive amino group, biogenic amines can react with a lot of other substances. The reactivity with other substances could be positively ap-plied. The main aim of this bachelor's thesis is to examine the reactions of biogenic amines with chosen carbohydrates, which were already described in these days, such as that ones, in which biogenic amines and carbohydrates participate and the reaction course runs through the Pictet-Spengler condensation and Maillard reaction.
Stručná charakteristika biogenních aminů a jejich význam v potravinách
Klasifikace interakcí biogenních aminů s dalšími sloučeninami
Popis interakcí biogenních aminů se sacharidy
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Stručná charakteristika biogenních aminů a jejich význam v potravinách
Klasifikace interakcí biogenních aminů s dalšími sloučeninami
Popis interakcí biogenních aminů se sacharidy
Seznam doporučené literatury
[1] SILLA, Santos. Biogenic amines: their importance in foods. International Journal of Food Microbiology, 1996. 213-231. ISSN 0168-1605
[2] PIPER, IM. MACLEAN, DB. KVARNSTROM, I. SZAREK, WA. Pictet Spengler reaction of biogenic amines with carbohydrates. Synthesis of novel C-nucleosides. Canadian Journal of Chemistry, 1983. 2721-2728. ISSN 0008-4042
[3] MACLEAN, DB. SZAREK, WA. KVARNSTROM, I. The Pictet Spengler reaction in carbohydrate chemistry. Reactions of sugars with biogenic amines. Journal of the Chemical Society. Chemical Communications, 1983. 601-602. ISSN 0022-4936
[4] ONAL, A. A review: Current analytical methods for the determination of biogenic amines in foods. Food Chemistry, 2007. 1475-1486. ISSN 0308-8146
[5] JONES, GP. RIVETT, DE. TUCKER, DJ. The reaction of biogenic amines with proteins. Journal of the Science of Food and Agriculture, 1981. 805-812. ISSN 0022-5142
Seznam doporučené literatury
[1] SILLA, Santos. Biogenic amines: their importance in foods. International Journal of Food Microbiology, 1996. 213-231. ISSN 0168-1605
[2] PIPER, IM. MACLEAN, DB. KVARNSTROM, I. SZAREK, WA. Pictet Spengler reaction of biogenic amines with carbohydrates. Synthesis of novel C-nucleosides. Canadian Journal of Chemistry, 1983. 2721-2728. ISSN 0008-4042
[3] MACLEAN, DB. SZAREK, WA. KVARNSTROM, I. The Pictet Spengler reaction in carbohydrate chemistry. Reactions of sugars with biogenic amines. Journal of the Chemical Society. Chemical Communications, 1983. 601-602. ISSN 0022-4936
[4] ONAL, A. A review: Current analytical methods for the determination of biogenic amines in foods. Food Chemistry, 2007. 1475-1486. ISSN 0308-8146
[5] JONES, GP. RIVETT, DE. TUCKER, DJ. The reaction of biogenic amines with proteins. Journal of the Science of Food and Agriculture, 1981. 805-812. ISSN 0022-5142
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky vedoucího a oponenta odpověděla výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. K obhajobě diplomové práce nebyly ze strany komise žádné připomínky.