Řasy jsou velmi významným zdrojem polynenasycených mastných kyselin. Tyto kyseliny jsou významné pro lidský vývoj. V bakalářské práci jsem se zabývala obsahem polynenasycených mastných kyselin v řasách a jejich vlivem na lidské zdraví.
Anotace v angličtině
Algae are a very important source of polyunsaturated fatty acids. These acids are important for human development. In the bachelor thesis I dealt with the content of polyunsaturated fatty acids in algae and their impact on human health.
Klíčová slova
Řasy, mastné kyseliny, polynenasycené mastné kyseliny
Klíčová slova v angličtině
Algae, fatty acids, polyunsaturated fatty acids
Rozsah průvodní práce
52
Jazyk
CZ
Anotace
Řasy jsou velmi významným zdrojem polynenasycených mastných kyselin. Tyto kyseliny jsou významné pro lidský vývoj. V bakalářské práci jsem se zabývala obsahem polynenasycených mastných kyselin v řasách a jejich vlivem na lidské zdraví.
Anotace v angličtině
Algae are a very important source of polyunsaturated fatty acids. These acids are important for human development. In the bachelor thesis I dealt with the content of polyunsaturated fatty acids in algae and their impact on human health.
Klíčová slova
Řasy, mastné kyseliny, polynenasycené mastné kyseliny
Klíčová slova v angličtině
Algae, fatty acids, polyunsaturated fatty acids
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Formou literární rešerše zpracujte charakteristiku řas.
Popište lipidové složení řas.
Charakterizujte mastné kyseliny.
Popište vliv polynenasycených mastných kyselin na lidské zdraví.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Formou literární rešerše zpracujte charakteristiku řas.
Popište lipidové složení řas.
Charakterizujte mastné kyseliny.
Popište vliv polynenasycených mastných kyselin na lidské zdraví.
Seznam doporučené literatury
[1]COLLA, M. Luciane, BERTOLIN, E. Telma a COSTA, V. A. Jorge. Fatty acids profile of Spirulina platensis grown under different temperatures and nitrogen concentrations. Zeitschrift für Naturforschung C [online]. 2004, 59(1-2), 55-59 cit. 2014-04-07]. ISSN 0939-5075. Dostupné z: http://www.znaturforsch.com/ac/v59c/s59c0055.pdf.
[2]MIŠURCOVÁ, Ladislava, AMBROŽOVÁ, Jarmila a SAMEK, Dušan. Seaweed Lipids as Nutraceuticals. In: KIM, Se-Kwon, Advances in Food and Nutrition Research, Marine Medicinal Foods: Implications and Applications, Macro and Microalgae. Amsterdam: Academic Press, 2011, s. 339-355. ISBN 978-0-12-387669-0.
[3]PETKOV, Georgi a GARCIA, Guillermo. Which are fatty acids of the green alga Chlorella? Biochemical Systematics and Ecology [online]. 2007, 35(5), 281-285 [cit. 2013-12-11]. ISSN 0305-1978. Dostupné z: http://dx.doi.org/doi:10.1016/j.bse.2006.10.017.
[4]FLEURENCE, Jöel et al. Fatty acids from 11 marine macroalgae of the the French Brittany coast. Journal of Applied Phycology [online]. 1994, 6(5-6), 527-532 [cit. 2013-12-09]. ISSN 1573-5176. Dostupné z: http://dx.doi.org/doi:10.1007/BF02182406.
Seznam doporučené literatury
[1]COLLA, M. Luciane, BERTOLIN, E. Telma a COSTA, V. A. Jorge. Fatty acids profile of Spirulina platensis grown under different temperatures and nitrogen concentrations. Zeitschrift für Naturforschung C [online]. 2004, 59(1-2), 55-59 cit. 2014-04-07]. ISSN 0939-5075. Dostupné z: http://www.znaturforsch.com/ac/v59c/s59c0055.pdf.
[2]MIŠURCOVÁ, Ladislava, AMBROŽOVÁ, Jarmila a SAMEK, Dušan. Seaweed Lipids as Nutraceuticals. In: KIM, Se-Kwon, Advances in Food and Nutrition Research, Marine Medicinal Foods: Implications and Applications, Macro and Microalgae. Amsterdam: Academic Press, 2011, s. 339-355. ISBN 978-0-12-387669-0.
[3]PETKOV, Georgi a GARCIA, Guillermo. Which are fatty acids of the green alga Chlorella? Biochemical Systematics and Ecology [online]. 2007, 35(5), 281-285 [cit. 2013-12-11]. ISSN 0305-1978. Dostupné z: http://dx.doi.org/doi:10.1016/j.bse.2006.10.017.
[4]FLEURENCE, Jöel et al. Fatty acids from 11 marine macroalgae of the the French Brittany coast. Journal of Applied Phycology [online]. 1994, 6(5-6), 527-532 [cit. 2013-12-09]. ISSN 1573-5176. Dostupné z: http://dx.doi.org/doi:10.1007/BF02182406.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student prokázal hluboké teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba diplomové práce byla přesvědčivá a úplná. Na otázky vedoucího, oponenta a komise odpovídal pohotově, věcně a správně.