Tato bakalářská práce pojednává o výrobě sladinových extraktů a mladinových koncentrátů. Zabývá se
požadavky na suroviny, jejich kvalitu, technologické zpracování a technologie. Nejobsáhleji je zde popsána
především technologie sladování a výroba sladiny a mladiny, která je v procesu výroby výtažků
zásadní. Dále pojednává o výrobě samotných výtažků a to jak medové, či práškové konzistence.
Anotace v angličtině
This thesis looks at the production of wort extracts and concentrates. It examines the requirements
for raw materials, quality, processing and technology. Most extensively are researched malting
technology and production of the wort also as wort itself, that is in the process of production of extracts
essential. It also deals with the production of extracts themselves both honey or powdered
consistency.
Klíčová slova
slad, sladina, mladina, extrakt, koncentrát
Klíčová slova v angličtině
malt, wort, extract, concentrate.
Rozsah průvodní práce
56s
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce pojednává o výrobě sladinových extraktů a mladinových koncentrátů. Zabývá se
požadavky na suroviny, jejich kvalitu, technologické zpracování a technologie. Nejobsáhleji je zde popsána
především technologie sladování a výroba sladiny a mladiny, která je v procesu výroby výtažků
zásadní. Dále pojednává o výrobě samotných výtažků a to jak medové, či práškové konzistence.
Anotace v angličtině
This thesis looks at the production of wort extracts and concentrates. It examines the requirements
for raw materials, quality, processing and technology. Most extensively are researched malting
technology and production of the wort also as wort itself, that is in the process of production of extracts
essential. It also deals with the production of extracts themselves both honey or powdered
consistency.
Klíčová slova
slad, sladina, mladina, extrakt, koncentrát
Klíčová slova v angličtině
malt, wort, extract, concentrate.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část:
Sladovnický ječmen, hodnocené parametry.
Technologie výroby sladu.
Technologie výroby piva.
Výroba sladiny, sladinových a mladinových koncentrátů, jejich technologicky významné parametry.
Chemické složení a vlastnosti sladinových a mladinových koncentrátů.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část:
Sladovnický ječmen, hodnocené parametry.
Technologie výroby sladu.
Technologie výroby piva.
Výroba sladiny, sladinových a mladinových koncentrátů, jejich technologicky významné parametry.
Chemické složení a vlastnosti sladinových a mladinových koncentrátů.
Seznam doporučené literatury
[1] BASAŘOVÁ, G., J. ŠAVEL, P. BASAŘ a T. LEJSEK. Pivovarství: Teorie a praxe výroby piva. 2010, Praha: Vydavatelství VŠCHT Praha. ISBN: 978-80-7080-734-7.
[2] BRIGGS, Denis .E. Malts and Malting. 1998, New York: Springer Science & Business Media. ISSN: 0-412-29800-7.
[3] LEWIS, Michael J. a Tom W. Young. Brewing. 2012, New York: Springer Science & Business Media. ISSN: 978-0-306-47274-9.
[4] R. J. Viëtor, A. G. J. Voragen a S. A. G. F. Angelino.COMPOSITION OF NON-STARCH POLYSACCHARIDES IN WORT AND SPENT GRAIN FROM BREWING TRIALS WITH MALT FROM A GOOD MALTING QUALITY BARLEY AND A FEED BARLEY. Journal of The Institute of Brewing, 2013, roč. 99, s. 244-248. ISSN: 2050-0416.
[5] ANONYM. Agribussines handbook: Barley, malt, beer. Dostupné z: http://www.fao.org/fileadmin/user_upload/tci/docs/AH3_BarleyMaltBeer.pdf.
Seznam doporučené literatury
[1] BASAŘOVÁ, G., J. ŠAVEL, P. BASAŘ a T. LEJSEK. Pivovarství: Teorie a praxe výroby piva. 2010, Praha: Vydavatelství VŠCHT Praha. ISBN: 978-80-7080-734-7.
[2] BRIGGS, Denis .E. Malts and Malting. 1998, New York: Springer Science & Business Media. ISSN: 0-412-29800-7.
[3] LEWIS, Michael J. a Tom W. Young. Brewing. 2012, New York: Springer Science & Business Media. ISSN: 978-0-306-47274-9.
[4] R. J. Viëtor, A. G. J. Voragen a S. A. G. F. Angelino.COMPOSITION OF NON-STARCH POLYSACCHARIDES IN WORT AND SPENT GRAIN FROM BREWING TRIALS WITH MALT FROM A GOOD MALTING QUALITY BARLEY AND A FEED BARLEY. Journal of The Institute of Brewing, 2013, roč. 99, s. 244-248. ISSN: 2050-0416.
[5] ANONYM. Agribussines handbook: Barley, malt, beer. Dostupné z: http://www.fao.org/fileadmin/user_upload/tci/docs/AH3_BarleyMaltBeer.pdf.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student danou problematiku ovládá, ale některé dílčí problémy řešil povrchně, bez potřebného zdůvodnění. Jeho vystoupení bylo méně jisté a přesvědčivé. Na většinu otázek komise odpověděl správně.
Otázky: Ing. Soňa Škrovánková, Ph.D.: Řekl jste, že je možné na jednom místě vyrobit pivo, které je vyráběno ve světě. Je to pravda? Student opravil nepřesnost.